Programma
Afgelopen
Vrijdag 17 oktober 2020 wordt voor alle designers, ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers die hebben meegewerkt aan de realisatie van deze unieke onderzoek en storytel installatie een feestelijke online premiere georganiseerd.
De Groene Gevels Hackathon is een vierdaags traject waarin drie groene gevels worden gerealiseerd rondom BlueCity in Rotterdam. Door een combinatie van kennisdeling en experimentatie, doen deelnemers van de hackathon kennis op over hoe de prototype – groene gevels – werken en wat er nodig is om dit op andere plekken toe te passen.
In gesprek met filosoof Henk Oosterling en ontwerpers Frank Kolkman en Mario de Zeeuw over de toekomst van de zorg.
Met concrete sociaal-ruimtelijke interventies onderzoeken ontwerpers nieuwe vormen van intimiteit en ontmoeting in de publieke ruimte.
Over een toekomst van emissieloze mobiliteit, waar vervoersbewegingen van verschillende modaliteiten zich rondom hubs afspelen.
Welke kansen zien ontwerpers om tot nieuwe vormen van verbinding te komen voor mensen met én zonder een chronische aandoening?
De toekomst van de zorg is intiem. Hoe creëren we de intimiteit om stil te staan bij onszelf en bij elkaar?
Er is steeds meer mogelijk op het gebied van biobased bouwen, maar we zijn er nog niet! Veel materialen zijn nog in ontwikkeling of voldoen nog niet aan de eisen om als bouwmateriaal toegepast te kunnen worden. Als duurzame woonwijk wil Moodumo inzetten op circulaire & biobased materialen.
Hoe kunnen we de energietransitie benutten voor een noodzakelijke verbetering van onze bestaande gebouwen? En hoe kunnen we dit op een zo aantrekkelijk mogelijke manier doen?
Het domein van fooddesign is al langere tijd veel meer dan het ontwerpen van voedsel(materialen). De rol van de ontwerper hierin is steeds meer die van katalysator om een transitie van eetcultuur te ontwerpen en op gang te brengen.
Over het inventiever omgaan met aanwezige grondstoffen en ombuigen van verspilling en afdanking naar circulariteit.
Omdenken in het beheer, het gebruik en de uitwisseling van medische data: nieuwe handelingsperspectieven
Zorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hoe kunnen we lokale netwerken versterken en een wezenlijke bijdrage leveren aan een duurzame zorggemeenschap?
Wat is de toekomst van mobiliteit in en naar de stad? Voor welke uitdagingen staat de regio Eindhoven, gelegen aan de economische slagader A2 tussen Randstad, Brussel en Ruhrgebied? Wat betekent de huidige pandemie voor de toekomst van mobiliteit in het algemeen en voor Eindhoven en Eindhoven Airport in het bijzonder? Dit zijn enkele vragen die centraal stonden tijdens de stadsdialoog met Ton Venhoeven en Bas Govers.
De toekomst van de zorg is inclusief. Hoe kunnen wij sámen zorgen voor een inclusieve en zorgzame samenleving?
Wat is er nodig om te komen tot vernieuwende vormen van wonen en zorg, ingebed in de wijk?
Hoe kunnen we de veiligheid in wijken verbeteren met oog voor de menselijke maat? Zonder onszelf op te sluiten en zonder teveel afhankelijk te worden van technologie?
Wat kunnen we doen met je poep? Wat zijn de mogelijkheden voor grondstof uit rioolwater? In deze How to Biodesign-meetup duiken we in je poep en plas en bespreken we Kaumera als het volgende materiaal voor chemicaliën.
Klimaatverandering schuilt uiteraard ook in het beperken van transport van voedsel. De afgelopen decennia is er een grootschalig internationale infrastructuur ontwikkeld waarin vele verschillende onderdelen voor de dagelijkse maaltijd uit verschillende uithoeken van de wereld kwamen.
Never waste a good crisis. Welke kansen biedt de coronacrisis voor design research-projecten in de zorg?
Tune in on DDW TV where Lucas De Man will join "For Starters" and talk about The Exploded View on behalf of The Embassy of Biobased and Circular Building & Strijp S.
Over strategieën om consumenten te verleiden tot een meer bewuste en doordachte consumptie van drinkwater.
Ontwerpers, gemeenten, welzijnsorganisaties en jongeren werken samen aan nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren en delen hun ervaringen.
De lucht moet schoner, de energie groener en we moeten water vasthouden in plaats van afvoeren Wat betekent dit voor de inrichting van de publieke ruimte in de stad en de relatie tussen stad en buitengebied? En welke rol moeten inwoners kunnen spelen? Deze vragen zijn besproken met Adriaan Geuze en Hanneke Kijne.
Hoe kunnen we onze woningbouwopgave slim combineren met andere opgaven – zoals een noodzakelijke verduurzaming van de bouwketen, maar ook het versterken van bestaande wijken?
Plantaardig is booming. De supermarkt ligt vol met zuivel- en vleesvervangers. Gek genoeg zijn de meeste plataardige burgers, roerbakreepjes en ontbijtdranken gemaakt van sojabonen uit het (verre) buitenland. Terwijl we hier ook zelf eiwitrijke gewassen kunnen verbouwen.
Tijdens de vorige Dutch Design Week in 2019 werd Cirkelstad Brabant gelanceerd. Graag kijken we met u terug op de ontwikkelingen van Cirkelstad Brabant in het afgelopen jaar. Zo is er ondertussen hard gewerkt aan een lerend netwerk van cirkelsteden met Communities of practice.
Over de preventieve aanpak van ondermijning van de rechtsstaat door inzet en educatie van burgers, het herkennen van normafwijkend gedrag en het bieden van handelingsperspectieven.
Vijf koppels van ontwerpers én verwerkers gingen bijna een jaar geleden een bijzonder avontuur met elkaar aan. De opdracht: kunnen we samen tot nieuwe, verrassende en smakelijke concepten komen voor de Nederlandse peulvrucht? Op 22 oktober tijdens Dutch Design Week 2020 presenteren zij het eindresultaat via een online bijeenkomst.
Hoe blijft de stad van en voor iedereen? Hoe ga je om met kwetsbare groepen in de stad? Hoe stimuleer je actief burgerschap? Kunnen de transitieopgaven ook een stimulans betekenen voor kwetsbare wijken? Hierover spraken we met Anke van Hal en Hamit Karakus.
Een onderwerp dat actueler is dan ooit. Hoe kan ontwerp bijdragen aan ontmoetingen en hoe kunnen we onze omgeving vormgeven om eenzaamheid tegen te gaan?
Hoe bereiken we een landbouw die boeren bestaanszekerheid verschaft in een aantrekkelijk en gezond landschap met hoge cultuurhistorische waarden en een herstelde biodiversiteit? Het College van Rijksadviseurs onderzocht samen met boeren, wetenschappers en ontwerpers in drie pilots zo’n ‘landschapsinclusieve’ landbouw.
Dutch Design Week is voor de partners van The Embassy of Circular & Biobased Building een belangrijke mijlpaal maar niet het eindstation. Het onderzoek naar de mogelijkheden van biobased en circulair ontwerpen, bouwen en wonen gaat daarna door. Met The Exploded View gaan we op reis langs diverse bouw beurzen en design festivals. In dialoog zoeken we naar antwoorden op een diversiteit aan relevante vragen.
Tijdens deze besloten partner meeting gaan we met de huidige en enkele nieuwe Embassy partners in gesprek over de opbrengsten van ons onderzoek tot nu toe en de vragen voor het vervolgonderzoek.
Over het ontwikkelen van een gezamenlijke toekomstvisie door burgers en zorgprofessionals, waarin de menselijke kant van de zorg wordt gewaarborgd.
Door de sterke economische ontwikkeling staat Eindhoven voor een nieuwe groeispurt. Wat moeten we doen om onze regio aantrekkelijk te houden voor internationaal talent en bedrijvigheid? En wat betekent de schaalsprong voor de stad en de regio? Daan Zandbelt en Simon Dona gaan hierover in gesprek.
Meer ruimte voor fietsers en voetgangers is een trend die al langer speelt in steden over de hele wereld, maar die extra urgentie heeft gekregen door corona.
Zoals in alle designdisciplines vinden we in fooddesign ook prikkelende en schurende ontwerpen. Projecten die je op het verkeerde been zetten of je aan te denken zetten over je eigen ideeën of gedrag. Soms met humor en soms ook confronterend.
Ook de relatie tussen voedsel en gezondheid is steeds vaker een terrein waar ontwerpers zich op bevinden. De invloed van wat je eet – en hoeveel je eet – op je gezondheid is evident. Maar wat veroorzaakt nu precies wat?
Presentation of bio-based ecological materials by Halbe Vlietstra, senior advisor at Oldenboom. He explains the positive effects on Indoor Air Quality and shows how to apply it on the building site. Oldenboom is a supplier of building products. In their product range, they put a strong focus on bio-based, healthy and certified building materials.
Circular Biobased Delta en Avans Hogeschool informeren je graag over de mogelijkheden die biobased materialen en innovaties bieden voor het nieuwe, CO2 neutrale bouwen, zonder fossiele grondstoffen. Daarom sluiten wij aan bij Building Holland Digital en laten op donderdag 29 oktober vanaf 14.00 uur experts en ervaringsdeskundigen aan het woord tijdens een webinar. Met ruimte voor vragen en interactie.
Vijf open gesprekken over hoe we gezondheid en geluk met elkaar moeten vormgeven en waarom we uiteindelijk een pandemie nodig hadden om daarachter te komen. Samen is beter vind plaats van 2 t/m 6 november.
Team U CREATE Karin Alfenaar Gjilke Keuning en leon van de rijt neemt met drie thema uitzendingen feestelijk afscheid van iedereen, waarmee zij sinds 2015 intensief en met veel plezier hebben vormgegeven aan de toekomst van zorg en welzijn.
Team U CREATE Karin Alfenaar Gjilke Keuning en leon van de rijt neemt met drie thema uitzendingen feestelijk afscheid van iedereen, waarmee zij sinds 2015 intensief en met veel plezier hebben vormgegeven aan de toekomst van zorg en welzijn.
Team U CREATE Karin Alfenaar Gjilke Keuning en leon van de rijt neemt met drie thema uitzendingen feestelijk afscheid van iedereen, waarmee zij sinds 2015 intensief en met veel plezier hebben vormgegeven aan de toekomst van zorg en welzijn.
Wat betekent het goed werken met een materialenpaspoort eigenlijk? Waarom is het belangrijk en wat heb je er voor nodig?