i
Aanmelden

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld.

Registreer

De kracht van de draaikolk

Er is nog zoveel aan water wat we nog niet kunnen verklaren. Wat is bijvoorbeeld de functie van de draaikolk, de meest wonderbaarlijke beweging van water.

Anouk van der Poll, creatief leider van de Embassy of Water, liet zich voor haar afstudeerwerk aan de Design Academy inspireren door deze beweging. Ze ontwierp een waterkaraf, waarin water door middel van deze draaikolk wordt verlevendigt. Dit idee kwam van het werk van Viktor Schauberger, een briljante boswachter, wetenschapper en pionierende uitvinder uit Oostenrijk. Hij begreep hoe water stroomt en beweegt in een spiraalvormige, draaikolkbeweging, en hoe het zichzelf in staat stelt gezond en levendig te houden. 

De afdeling Applied Water Physics van Wetsus, onderzoeksinstituut voor watertechnologie, doet onderzoek naar de werking van de vortex om een technologie te ontwikkelen voor duurzaam en milieuvriendelijk watergebruik. In de expositie van de Embassy of Water op het Stadhuisplein zijn twee demo’s te zien van vortex-technologie die ingezet kunnen worden als waterbeluchter. Beluchting van water met deze draaikolkmethode kan daardoor veel goedkoper en sneller dan bij de huidige technieken. 

Op dinsdag 24 oktober om 13.00 uur geeft dr. Elmar C. Fuchs, programmamanager van Wetsus, een lezing en demonstratie over dit wonderlijke fenomeen. Hij zal ingaan op het werk van de familie Schauberger en de bijzondere eigenschappen en voordelen van de vortex.

De Embassy of Water wil deze technologie en andere nieuwe kennis aan een breder publiek laten zien, met name aan ontwerpers. Designkracht kan helpen bij de doorvertaling naar mogelijke toepassing op de markt.

Type event Talk
Datum & tijd

24 Okt 2023 - 13:00 - 14:00

Locatie Designhuis
Stadhuisplein 3
5611 EM Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Water
Event
De kracht van de draaikolk
Onderdeel van Embassy of Water

Locaties

Designhuis
Stadhuisplein 3
5611 EM Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube