Waterwelzijn op de eerste plek
‘Alleen duurzaam met water omgaan is niet genoeg meer’, zegt curator Anouk van der Poll. ‘Inmiddels moet het gesprek gaan over hoe we kunnen zorgen dat het watersysteem zich kan herstellen, regenereren. Als we woningen en wijken inrichten om water te zuiveren in plaats van te vervuilen, om regenwater te benutten en water te hergebruiken, zal dat ook het water in de omgeving herstellen. Zo worden wij allemaal via onze woningen waterleveranciers in plaats van grootgebruikers en voorkomen we dat water een schaars goed wordt. We zetten op die manier, gezamenlijk, waterwelzijn op de eerste plek.’
Duurzame watertechnieken zijn er al
Ideeën en technieken zijn er al genoeg om een waterpositieve aanpak mogelijk te maken. De wens om het anders te doen is er ook. Geen mens vindt het meer logisch dat we onze toiletten doorspoelen met kostbaar drinkwater. Maar in reguliere nieuwbouw zien we deze noodzakelijke transitie nog niet terug. Waarom worden de duurzame watertechnieken nog niet toegepast in nieuwbouwwoningen? Met ontwerpers brengen we de belemmeringen in kaart en samen met de pioniers in de bouw- en waterwereld zoeken we naar kansen en voorbeelden om het anders te doen.
Regeneratief denken: de mens als onderdeel van de natuur
De komende jaren maken we van Eindhoven een ‘community of practice’. Dat betekent dat we met elkaar ontdekken hoe we het beste voor water kunnen zorgen en hoe we het beste voor water kunnen ontwerpen. Dat doen we onder andere door de Stem van Water, iemand die opkomt voor de wensen van water, aan tafel te zetten bij gebiedsontwikkeling en bouwtrajecten. Regeneratieve woningbouw gaat namelijk niet alleen om het fysieke eindresultaat, we bouwen ook aan het herstellen van onze connectie met natuur en het besef dat we daar onderdeel van zijn. Zo creëren we woningen die ons weer verbinden met water.