Embassy of Water

Als het aan de Embassy of Water ligt, gaan steden en dorpen een bijdrage leveren aan de veerkracht en gezondheid van het hele waterecosysteem. De stad en haar inwoners werken samen mét en vóór het water. Wie water gebruikt op een nieuwe manier, leent het uit de kringloop en geeft het weer schoon terug. Het resultaat is een waterstroom zo fris en vitaal als een sprankelende bergbeek. De vraag die de waterpartners van de Embassy of Water zich daarom stellen is: ‘Hoe kunnen we zorgen dat de miljoen woningen die erbij komen in Nederland een positieve bijdrage leveren aan het watersysteem?’

Waterwelzijn op de eerste plek

‘Alleen duurzaam met water omgaan is niet genoeg meer’, zegt curator Anouk van der Poll. ‘Inmiddels moet het gesprek gaan over hoe we kunnen zorgen dat het watersysteem zich kan herstellen, regenereren. Als we woningen en wijken inrichten om water te zuiveren in plaats van te vervuilen, om regenwater te benutten en water te hergebruiken, zal dat ook het water in de omgeving herstellen. Zo worden wij allemaal via onze woningen waterleveranciers in plaats van grootgebruikers en voorkomen we dat water een schaars goed wordt. We zetten op die manier, gezamenlijk, waterwelzijn op de eerste plek.’

Duurzame watertechnieken zijn er al

Ideeën en technieken zijn er al genoeg om een waterpositieve aanpak mogelijk te maken. De wens om het anders te doen is er ook. Geen mens vindt het meer logisch dat we onze toiletten doorspoelen met kostbaar drinkwater. Maar in reguliere nieuwbouw zien we deze noodzakelijke transitie nog niet terug. Waarom worden de duurzame watertechnieken nog niet toegepast in nieuwbouwwoningen? Met ontwerpers brengen we de belemmeringen in kaart en samen met de pioniers in de bouw- en waterwereld zoeken we naar kansen en voorbeelden om het anders te doen. 

Regeneratief denken: de mens als onderdeel van de natuur

De komende jaren maken we van Eindhoven een ‘community of practice’. Dat betekent dat we met elkaar ontdekken hoe we het beste voor water kunnen zorgen en hoe we het beste voor water kunnen ontwerpen. Dat doen we onder andere door de Stem van Water, iemand die opkomt voor de wensen van water, aan tafel te zetten bij gebiedsontwikkeling en bouwtrajecten. Regeneratieve woningbouw gaat namelijk niet alleen om het fysieke eindresultaat, we bouwen ook aan het herstellen van onze connectie met natuur en het besef dat we daar onderdeel van zijn. Zo creëren we woningen die ons weer verbinden met water.

De Creatief Leider is Anouk van der Poll, oprichter van de Embassy of Water en productontwerper. Ze is partner van vanderPolloffice, een multidisciplinair ontwerpstudio in Eindhoven.

Programma

Embassy of Water
Projecten
Toon enkel:

Toolkit Stem van Water

4 Okt 2022

Waterballet, regenwater komt tot leven

6 Okt 2022

Pee to Tree

9 Okt 2022

Niet Rotterdam

6 Okt 2022

WATisER?

10 Okt 2022

Wat we kunnen leren van schaaldieren

10 Okt 2022

Een stem voor de Maas

10 Okt 2022

Droogte in de Delta

6 Okt 2022

Afgelopen

Actueel

Filter op type

 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
 • Verwijder filters
Nieuws

We blikken terug op Water Works – Ecologies of Entanglement

Redactioneel

Terugblik 2022: Embassy of Water

Redactioneel

Geef water de vrijheid om te stromen

Redactioneel

WDE Spotlight: Chiara Treglia

Redactioneel

Luisteren naar water, hoe doe je dat?

Redactioneel

Samenleven met water

Nieuws

Li An Phoa nieuwe Stem van Water

Nieuws

Water Café #1: Regeneratie… wat is dat nou eigenlijk?

Redactioneel

WDE Spotlight: Shaakira Jassat

Video

Bekijk hier de persconferentie van water

Redactioneel

Terugblik 2021: Embassy of Water

Redactioneel

WDE Spotlight: Liselot Cobelens

Video

Bekijk de WDE Talk: Samenleven met water

Nieuws

Water spreekt ons een hartig woordje toe

Video

Curator Tour: Loop mee met Anouk van der Poll door de Embassy of Water

Nieuws

Embassy of Water op DDW

Embassy of Water
Redactioneel

De Embassy of Water laat je verwonderen door water

Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

foto Anouk van der Poll. Beeld van rimpels in het water door de stroming van de rivier De Dommel
Redactioneel

“Er is niets zo verbindend in deze wereld als water”

Embassy of Water
Nieuws

3x Goed nieuws voor de Embassy of Water

WDE Talk Water- en Voedselsystemen
Video

Bekijk de WDE Talk: Voedsel- en watersystemen voor een gezonde planeet

Redactioneel

Terugblik 2020: Embassy of Water

Podcast

Health & Water podcast

Nieuws

Ons huis staat in brand, maar wat doen we met het water?

Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Water

Podcast

Water Podcast

Nieuws

De omslag naar een nieuw watersysteem: zijn we de gebruikers of verzorgers van ons water?

Nieuws

Water leeft in Eindhoven!

Nieuws

Colofon

Nieuws

Programma Embassy of Water bekend

Redactioneel

Wat wil het water zelf eigenlijk?

Nieuws

Designtraject Embassy of Water 2020 van start!

Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

Redactioneel

Terugblik 2019: Embassy of Water

Redactioneel

Terugblik 2018: Embassy of Water

Partners van Embassy of Water

 • Waterschap De Dommel

  Binnen de Embassy of Water zijn vrijwel alle waterpartijen van midden-Brabant betrokken. Hier brengen getalenteerde ontwerpers ons alternatieve invalshoeken op watervraagstukken die we met ons reguliere, functionele denken niet opgelost krijgen. Designers helpen ons om buiten onze comfortzone inspirerende toekomstbeelden te scheppen, waar we als waterpartners vorm aan kunnen geven.

  Link to Waterschap De Dommel
 • Provincie Noord-Brabant

  We staan voor de grote opgave om ons water- en bodemsysteem klaar te maken voor de toekomst. Dat lukt alleen als we samenwerken. Ontwerpkracht is daarbij cruciaal. Als uitvinders van de toekomst stellen designers ons belangrijke vragen en openen zij nieuwe denkrichtingen. Bij de Embassy of Water komt dit samen.

  Link to Provincie Noord-Brabant
 • Gemeente Eindhoven

  De gemeente Eindhoven werkt samen met bewoners, bedrijven en waterpartners aan een stad die bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering. Design helpt ons tot creatieve oplossingen te komen en Eindhovenaren en bedrijven te inspireren om mee te doen aan de watertransitie. Samen willen we de klimaatdialogen aangaan.

  Link to Gemeente Eindhoven
 • Brabant Water

  Brabant Water zorgt voor betrouwbaar drinkwater in heel Brabant. Altijd veilig en lekker drinkwater uit de kraan: dat is onze kerntaak. Samen met de Embassy of Water werken we aan een toekomst waarin water een duurzame plek in onze samenleving en natuur heeft.

  Link to Brabant Water
 • VanderPolloffice

  VanderPolloffice bestaat uit productontwerpers met meer dan 30 jaar ervaring op verschillende gebieden, variërend van verzamelobjecten en productontwerp tot strategisch advies voor de overheid tot ontwerpen voor water. Hun diensten bestaan ​​uit ontwerpadvies, productontwerp en ideation-training.

  Link to VanderPolloffice
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube