Embassy of Water op DDW

Een stortvloed aan water deze zomer. De droogte van de zomers ervoor. Deze weersomstandigheden maken duidelijk dat onze relatie met water moet veranderen, ziet Anouk van der Poll, curator van de Embassy of Water. We zien het vooral als iets dat er voor ons is; om te drinken, je in te wassen en om mee te wassen. Water krijgt nooit iets terug. Maar het raakt op. En soms is er teveel. Op Dutch Design Week laten ontwerpers Axel Coumans en Fides Lapidaire je, met hun Mensput-Wensput, nadenken over de vraag: “Wat voor mensen zou water zich wensen?”

Type Actueel
Gepubliceerd op 12 Oktober 2021
Onderdeel van Embassy of Water
Actueel
Embassy of Water op DDW
Onderdeel van Embassy of Water

Vasthouden

“We zijn vooral erop gericht om water zo snel mogelijk af te voeren”, zegt van der Poll. “Terwijl we het juist meer moeten vasthouden. Meer gebruik maken van regenwater in je woning, water recyclen.” 

Wederkerigheid

Coumans en Lapidaire ontwierpen de Mensput-Wensput om mensen uit te nodigen hun relatie met water te herzien. De put vraag zich af hoe een watersysteem eruit ziet dat ontworpen is vanuit inclusie van onszelf in de natuur, aldus de ontwerpers. “Van nemen en nemen, naar geven en nemen. Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid.”

Van der Poll: “We zijn onze relatie met water door de jaren heen kwijt geraakt.” Daarom is er binnen de Embassy of Water ook een stem van water, dit jaar vertegenwoordigd door Matthijs Schouten. “Hij kan prachtig uitleggen hoe onze relatie met de natuur is veranderd door de wetenschap en door de kerk. Vroeger was een relatie met water veel normaler.”

Zo was Lapidaire bij een bijeenkomst waar Li An Phoa, de schrijfster van Drinkable Rivers. “Fides kocht haar boek en haalde tijdens de presentatie van het Wensput-Wensput-concept een stukje daaruit aan. Ze las het voor.” 

Het inspireerde de ontwerpster, die zelf een tijdje bij een inheemse stam in Peru woonde. “De wederkerigheid die in dit boek beschreven wordt, herkent Fides”, zegt Van der Poll. “Die wederkerigheid is niet alleen maar iets terugdoen, maar gaat ook om het even aanwezig zijn en denken aan water.” 

Water echt gaan zien

“We moeten echt op een andere manier naar water gaan kijken, willen we de watertransitie halen”, stelt Van der Poll. “Mensen wordt vaak gevraagd zuinig met water om te gaan of water in hun woning te besparen. Ik heb niet het idee dat dat helpt. Het is er gewoon altijd, je hoeft er niet bij na te denken. Alles wat je gebruikt aan water spoel je door. Maar dat is gewoon niet houdbaar. We gebruiken teveel water, we belasten het grondwatersysteem teveel en we gooien er echt van alles in aan zooi. Daar staan we niet bij stil. We moeten water op de eerste plaats zetten en vanuit het perspectief van water gaan ontwerpen.”

Tijdens DDW is de Mensput-Wensput te bezoeken in de Embassy of Water. De Stem van Water geeft tijdens DDW een lezing en workshop en een Persconferentie op zaterdag 23 oktober. Gedurende de hele DDW is de expositie van de Embassy of Water te zien in het Designhuis. Kijk voor een overzicht van het programma op de Embassy pagina.

De Embassy of Water is te vinden in het Desgnhuis in Eindhoven.

Downloads

  • DDW plattegrond 0.43mb Download
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube