Terugblik DDW23: Embassy of Water

Water neemt veel verschillende vormen aan, legt een reis af van vele kilometers door de lucht, over land, door de bodem en in de zee. Maar de mens heeft deze natuurlijke watercyclus onderbroken. We nemen, sturen, onttrekken, pompen, blokkeren, vervuilen en verspillen water. We hebben daarmee de natuurlijke kringloop gehalveerd: water sijpelt niet meer in de bodem, maar wordt zo snel mogelijk afgevoerd via riolering en sloten, beken en rivieren naar zee. Deze verstoringen leiden tot droogte en wateroverlast. Maar daar is iets aan te doen: we kunnen de watercyclus herstellen.

Type Actueel
Gepubliceerd op 8 december 2023
Onderdeel van Embassy of Water
Actueel
Terugblik DDW23: Embassy of Water
Onderdeel van Embassy of Water

Sinds 2018 laat de Embassy zien hoe we anders met water om kunnen gaan. Door de waterexcessen van de afgelopen jaren is ook duidelijk dat het anders moet. Tijdens Dutch Design Week 2023 (DDW23) toonde de Embassy hoe gebouwen kunnen fungeren als een collectief, natuurlijk zuiveringssysteem, waar we water lenen uit de kringloop en schoner en vitaler teruggeven aan de natuur. Een waterpaviljoen op het Stadhuisplein in Eindhoven liet zien hoe het luisteren naar water hiervan de basis kan zijn.

Lees hier het narratief van de Embassy of Water

‘Als ik het nu over de stem van water heb, kijkt niemand daar raar van op.’

Stem van water

De expositie was een overzicht van wat de Embassy in de vijf jaar van haar bestaan heeft gedaan. Een periode waarin de Embassy een stem aan water gaf. Eerst met wateronderzoeker Cees Kamp, wat nog even zoeken was, geeft creatief leider Anouk van der Poll aan. Het tweede jaar met natuurfilosoof en bioloog Matthijs Schouten, die een persconferentie hield als de ‘stem van water’. Langzaam zag Van der Poll een verandering. “Als ik het nu over de stem van water heb, kijkt niemand daar raar van op.” Dit jaar vertolkte architect Lydia Fraaije deze stem.

Het idee voor het waterpaviljoen ontstond door in gesprek te zijn met de bouwontwikkelaars van de woningen rondom het Stadhuisplein, vertelt Van der Poll. “Ik had ineens een ingeving om een decentrale zuivering te maken van ‘ons’ Designhuis, waarmee we het water dat bij die bouw wordt gebruikt, zuiveren en schoon kunnen teruggeven aan de natuur.” Ze maakte een tekening en kon alle resultaten van projecten die de afgelopen jaren de revue passeerden in die tekening kwijt. “Ingrediënten die in nieuwbouwplannen kunnen worden meegenomen. Die ingrediënten verbeelden we in de expositie.”

Lees hier meer over het gedachtegoed achter de Embassy of Water in het interview met creatief leider Anouk van der Poll.

Negen inspiratiedruppels

In de expositie waren verschillende projecten te zien én te beluisteren. Zoals de podcast van ontwerper Anne van Strien. In de opgave om bewuster met water om te gaan, onderzoekt Van Strien hoe we onze kijk op water kunnen veranderen. Dat begint bij luisteren. Op DDW23 presenteerde zij een compilatie van de vorig jaar ontwikkelde podcast ‘Luisteren naar de stem van water’, met een destillaat van negen inspiratiedruppels waarin ze de stem van water laat horen. Hierdoor hoopt zij het besef te laten groeien dat we deel uitmaken van een circulair systeem, waarin water het eren waard is.

Smeltende gletsjers

Ook werd zichtbaar wat de opwarming van de aarde doet met de gletsjers. Fotograaf Diewke van den Heuvel maakte met het boek ‘Melting Hearts’ een poëtische ode aan de Aletschgletsjer. Als gevolg van de opwarming van de aarde smelt deze Zwitserse gletsjer zo snel, dat hij over zeventig jaar waarschijnlijk al verdwenen is. Het verdwijnen van de gletsjer heeft grote gevolgen voor de mensen en rivieren in de wijde omtrek. In het paviljoen waren de foto’s van Van den Heuvel te bewonderen.

Drinkwaterpaspoort

Met ‘De identiteit van ons drinkwater’ wil keramist Lotte de Raadt ons bewustzijn rond watergebruik verhogen. In 2019 ontwierp zij samen met het waterzuiveringsbedrijf Brabant Water een drinkwaterpaspoort voor de verschillende bronnen die Brabant rijk is. Het drinkwaterpaspoort geeft de gebruiker inzicht in de rol van de natuur en het proces van bron tot kraan, en geeft ons drinkwater een duidelijke identiteit.

Waterkentering

In 2021 stelden Axel Coumans en Fides Lapidaire op DDW21 een waterkentering voor met hun Mensput – Wensput. Dat deden zij door actief de vraag te stellen hoe wederkerigheid in onze watersystemen eruit zou zien. De Mensput – Wensput is een uitnodiging om onze relatie met water te herzien. Van nemen en nemen naar geven en nemen. Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid. Met de vraag ‘Wat zou water wensen van mensen?’ daagt de Mensput – Wensput bezoekers uit zich in te leven in water. Tijdens DDW23 konden mensen weer een wens voor water uitspreken.

Waarom eigenlijk?

De Embassy of Water wil een beweging in gang zetten die zorgt dat we op een andere manier met water omgaan. Maar waarom eigenlijk? Wat is de aanleiding? Hoe zit het huidige systeem eigenlijk in elkaar? Ontwerpers van Studio Corvers ontdekten in de onderzoeksfase voor het ontwerp van het Waterpaviljoen dat er uiteenlopende antwoorden kwamen op vragen als: “Waar komt het water uit de kraan vandaan en waar gaat het naartoe zodra het door het putje wegstroomt?”

Dit was de aanleiding om een toegankelijke introductie te ontwerpen. En wie kan het beter vertellen dan water zelf? Voor de expositie ontwierp Studio Corvers de installatie ‘Een reflectie van Water’, die de natuurlijke en menselijke waterkringloop terugbrengt tot twaalf gevulde containers. Tim Vermeulen verzorgde de soundscape en het lichtontwerp, creatief leider Anouk der Poll en Lydia Fraaije de tekst. Het gehele project kwam tot stand in samenwerking met alle Embassy of Water partners.

Bekijk hier de video van de tour door het waterpaviljoen van creatief leider Anouk van der Poll.

onderWATERwereldtour en draaikolken

Naast een expositie nam ontwerper Fides Lapidaire mensen mee met de onderWATERwereld tour. Een gepersonaliseerde tour op de DDW23 waarin mensen leerden ‘water’ vanuit een ander perspectief te bekijken. Lapidaire nam hen mee langs ontwerpen die antwoord geven op de wateropgaves waarvoor wij staan en maakten kennis met wat de veranderkracht van kunst en ontwerp kan betekenen.

Ook was er een lezing over de draaikolk van dr. Elmar C. Fuchs, programmamanager van Wetsus, onderzoeksinstituut voor watertechnologie. Hij gaf een demonstratie over deze draaiende beweging, vortex genoemd. Hij vertelde onder meer over de bijzondere eigenschappen en voordelen ervan. De Embassy of Water wil deze technologie en andere nieuwe kennis aan een breder publiek laten zien, met name aan ontwerpers. Ontwerpkracht kan helpen bij de doorvertaling naar mogelijke toepassing op de markt. Er is nog zoveel aan water wat we nog niet kunnen verklaren. Wat is bijvoorbeeld de functie van de draaikolk; de meest wonderbaarlijke beweging van water?

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Water of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, bezoek de Embassy pagina of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube