Lydia Fraaije nieuwe Stem van Water voor de Embassy of Water

Biomimicry architect Lydia Fraaije neemt het stokje over van Li An Phoa als Stem van Water.

Type Actueel
Gepubliceerd op 18 september 2023
Onderdeel van Embassy of Water
Actueel
Lydia Fraaije nieuwe Stem van Water voor de Embassy of Water
Onderdeel van Embassy of Water

Bij de Embassy of Water is altijd een vertegenwoordiger van Water aanwezig om de belangen van water op de eerste plek te behouden. Na wateronderzoeker Cees Kamp, natuurfilosoof Matthijs Schouten en filosoof en waterexpert Li An Phoa, is het dit keer de beurt aan architect Lydia Fraaije om de Stem van Water te vertolken.

‘Alle andere organismen om ons heen zijn veel beter in balans dan wij. Zij leveren wel een bijdrage. Wij mensen moeten dat eigenlijk nog een beetje leren. We gedragen ons echt als jonge soort.’

“Wij mensen gedragen ons echt als jonge soort”

De natuur is het uitgangspunt, de basis en bron van inspiratie in het leven en werk van Fraaije. Als biomimicry architect probeert zij “net als andere organismen op deze aarde” een bijdrage te leveren aan de natuur. “Biomimicry is leren van de 3,8 miljard jaar research- en developmentkennis van de natuur,” vertelt ze. “Als de natuur iets ontwikkelt is het altijd met efficiënt energie- en materiaalgebruik en zonder afval. Dat zijn grote thema’s waar we nu allemaal mee bezig zijn. Wij mensen zijn pas een relatief jonge soort als je kijkt naar de ontwikkeling van de aarde. We nemen veel van de natuur en we denken er eigenlijk nooit over na dat we iets terug kunnen geven. We maken vooral veel kapot. Alle andere organismen om ons heen zijn veel beter in balans dan wij. Zij leveren wel een bijdrage. Wij mensen moeten dat eigenlijk nog een beetje leren. We gedragen ons echt als jonge soort.”

Bij biomimicry gaat het ook over biofilie: de liefde voor de natuur. “Het is gezond om die relatie aan te gaan, voor je lichaam en je geest. En hoe steviger de connectie met de natuur is, hoe beter we snappen dat we er zuinig op moeten zijn. Daarover leer ik veel van inheemse culturen.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube