Luisteren naar de stem van water

Een verkenning van een nieuw waterbewustzijn.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Luisteren naar de stem van water
Onderdeel van Embassy of Water

Staan we wel eens écht stil bij water? In de opgave om bewuster met water om te gaan, onderzoekt deep designer Anne van Strien hoe we onze kijk op water kunnen veranderen. Dat begint bij luisteren. Op Dutch Design Week presenteert zij een compilatie van de vorig jaar ontwikkelde podcast ‘Luisteren naar de stem van water’, met een destillaat van 9 inspiratiedruppels waarin ze de stem van water laat horen.

We slurpen, wassen en koken. We drinken het en plassen het uit. We verrijken het water met onze nutriënten of we vervuilen het met medicijnresten. We gebruiken het water en spoelen het ‘weg’. Maar is het vuile water dan ook echt weg? Volgens Van Strien is het belangrijk dat we erkennen dat we deel uitmaken van de waterkringloop en dat we anders naar water gaan kijken.

In de compilatie laat zij Waterwijzen aan het woord en luistert ze samen met hen naar de stem van water. De 9 inspiratiedruppels als destillaat, zijn een verkenning van een nieuw waterbewustzijn. Hierdoor hoopt zij het besef te laten groeien dat we deel uitmaken van een circulair systeem, waarin water het eren waard is.

Van Strien werkt vanuit de gedachte dat vorm uit bewustzijn volgt (in plaats van uit functie). Ze ontwerpt daarom kijkende naar ‘waterbewustzijn’: de aard van water en welke relatie(s) wij als mens met water aangaan. Daardoor kan er werkelijk systeeminnovatie ontstaan. We kunnen zien dat water niet schaars is, maar overvloedig en dat het de kracht heeft zichzelf te zuiveren en leven te geven. Haar werk vormt een basis voor luisteraars om een nieuw perspectief op water te krijgen.

Meer over Anne van Strien.

De compilatie van de podcasts ‘De Stem van Water’ is hier te beluisteren.

De interactieve ‘9 Drops of Consciousness’ (PDF download) met klikbare links naar de podcast vind je hier.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube