Mensput – Wensput

Een onderdompeling in wederkerigheid

Open de kraan en een eindeloze stroom aan water volgt. Een druk op de knop en het toilet spoelt water naar een onzichtbare en vergeten plek. Onze watersystemen zijn ingericht op overvloed en comfort. Dit maakt het vanzelfsprekend om onszelf los te zien van de waterkringloop, het ecosysteem en de natuur. Maar dat zijn we niet.

Met een rijzende zeespiegel, de overstromingen in Limburg en de steeds ingrijpendere droogtes groeit ons besef dat water geen product is dat zich naar ons verlangen voegt, maar een partner waar we een relatie mee aan moeten gaan.

De Mensput – Wensput nodigt ons uit onze relatie met water te herzien. Het vraagt zich af hoe een watersysteem eruit ziet dat ontworpen is vanuit inclusie van onszelf in de natuur. Van nemen en nemen naar geven en nemen. Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid. Door middel van de vraag “Wat voor mensen zou water zich wensen?” daagt de Mensput – Wensput de bezoeker uit zich in te leven in water. Het antwoord wordt in een munt gekrast en door de munt in de put te werpen, wordt er een wens voor water uitgesproken.

Zo leren we door middel van uitwisseling, de natuurlijke balans met water op te zoeken. Door actief de vraag te stellen hoe wederkerigheid er in onze watersystemen uit zou zien, stellen ontwerpers Axel Coumans en Fides Lapidaire een waterkentering voor.

Meer over Fides Lapidaire en Axel Coumans.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
Mensput – Wensput
Onderdeel van Embassy of Water
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube