Ons huis staat in brand, maar wat doen we met het water?

Nederland is een waterland. Al decennialang houden we onze voeten droog en ons water schoon door slimme innovaties. Maar nu het klimaat verandert, staat onze delta voor een nieuwe uitdaging. Tijdens Dutch Design Week bespraken ontwerpers, experts en beleidsmakers een andere kijk op water en een nieuwe rol voor de consument.

Type Actueel
Gepubliceerd op 26 november 2020
Onderdeel van Embassy of Water
Actueel
Ons huis staat in brand, maar wat doen we met het water?
Onderdeel van Embassy of Water

Vanwege de coronamaatregelen was het een klein clubje dat bijeenkwam in de Effenaar voor de DRIVE 2020-sessie over water. Het grootste deel van de creatieve professionals, waterexperts en -bestuurders deed online mee. Het onderwerp dat op tafel lag, was de vraag hoe je consumenten kunt verleiden voorzichtiger en bedachtzamer met water om te gaan.

Maar Anouk van der Poll, curator van de Embassy of Water, waarschuwt gelijk voor teveel praten en te weinig doen. ‘Ons huis staat in brand’, parafraseert ze Greta Thunberg. Terwijl we elk seizoen ervaren hoe het klimaat verandert – regenbuien worden heviger en tegelijkertijd de droogte steeds groter – blijft onze houding er een van afwachten en aankijken.

Samen met overheden en ontwerpers probeert ze daarom de watertransitie vorm te geven. Bijvoorbeeld door water een stem te geven en het niet langer als product te behandelen. Bernhard Lenger, als social designer betrokken bij de Embassy, beschrijft hoe onze omgang met water kan veranderen als we onszelf als verzorgers gaan zien, in plaats van gebruikers van water. Ontwerper Anne van Strien, eveneens onderdeel van de Embassy of Water, vertelt over de podcastserie die ze maakte waarin ze gesprekken voert met WaterWijzen. “Ik hoop het besef te laten groeien dat we deel uitmaken van een circulair systeem.”

Een van de andere sprekers van DRIVE 2020 Water is Tom Bergevoet. Als architect van temp.architecture.urbanism werkte hij mee aan het project ‘Het gebouw als watermachine’. Hij schets hoe sociale woningen in Amsterdam getransformeerd worden tot gebouwen die regenwater opvangen en slim gebruiken, en daarmee het gebruik van drinkwater drastisch omlaag brengen en de leefbaarheid vergroten.

Bekijk hier deze en alle andere DRIVE sessies terug!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube