De Waterdieren

Door social designer Bernhard Lenger (2020)

Type Project
Onderdeel van Embassy of Water
Project
De Waterdieren
Onderdeel van Embassy of Water

“De Waterdieren” is een ontwerp en campagne om weer contact te maken met water en te begrijpen hoe we samen voor water kunnen zorgen.

In onze maatschappij zien we water als product, in plaats van als een natuurlijke, gemeenschappelijke bron. We moeten weer beter voor water zorgen, zegt social designer Bernhard Lenger. Hij ontwierp waterdieren die ons helpen anders met water om te gaan. 

De watertransitie gaat vaak over technische vragen. Maar er is meer aan de hand. We hebben een systeem ontwikkeld waarmee we water kunnen behandelen als een product. Het wordt als service geleverd of in de winkel in flessen gekocht. Water kan iemands eigendom zijn. We hebben hiermee een onderdeel van ons lichaam en de omgeving waarin we leven gecommercialiseerd. Door deze omslag is ook de verantwoordelijkheid voor water verschoven van het publieke domein naar de overheden en bedrijven. Lenger maakt water weer persoonlijk. 

We zouden allemaal verantwoordelijk voor water moeten zijn. We zouden water als een metgezel moeten zien, zoals een kat waar je goed voor zorgt. Om anders met water te leren omgaan, ontwierp Lenger acht waterhuisdieren. Elk van de dieren staan symbool voor de belangrijke watervraagstukken waar we voor staan. 

De waterhamster rent in zijn waterrad om water door de leidingen te stuwen. Help de waterhamster door de kraan vaker dicht te doen. De waterneushoorn vindt het heerlijk om in de aarde te rollen in jouw buurt. Haal de tegels uit je tuin om de waterneushoorn ruimte te geven. Wat heeft water nodig en hoe leren we ervoor te zorgen? Welk dier kies jij en waarom?

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube