Bekijk de WDE Talk: Voedsel- en watersystemen voor een gezonde planeet

Welke rol spelen ontwerpers vervolgens bij het (her)overwegen en (her)ontwerpen van onze manier van produceren en consumeren?

Type Actueel
Gepubliceerd op 3 juni 2021
Onderdeel van Embassies: Food, Water
Actueel
Bekijk de WDE Talk: Voedsel- en watersystemen voor een gezonde planeet
Onderdeel van Embassies: Food, Water

Water en voedsel zijn essentieel voor het leven op aarde. Voor ons als mensheid, maar ook voor de aarde zelf. Op dit moment heeft de manier hoe wij ermee omgaan vooral negatieve effecten op onze planeet, biodiversiteit en natuur. Dat kan niet langer. Op donderdag 3 juni bespraken we met Embassy curatoren Annelies Hermsen (Embassy of Food) en Anouk van der Pol (Embassy of Water) hoe we onze planeet in de toekomst kunnen veiligstellen en onze systemen zo kunnen hervormen dat ze bijdragen aan een gezonde aarde. Daarnaast sloot expert op het gebied, Evelien de Olde, aan via Zoom. Zij is onderdeel van het team dat de prijswinnende Voedselvisie 2050 formuleerde.

De Embassy of Food houdt zich bezig met voedselsystemen op onze aarde. Het wereldwijde voedselsysteem is verantwoordelijk voor maar liefst een kwart van de broeikasgassen die zorgen voor klimaatverandering. Als tweede landbouwexporteur van de wereld kan Nederland niet anders dan kritisch kijken naar deze grootschalige productie. Binnen food design wordt er al jarenlang gekeken naar maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, food waste, reststromen en eiwittransitie. Ontelbare projecten werden geïnitieerd met het oog op het voedselsysteem, het milieu en de rol van de consument. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al deze food projecten?

Lang niet altijd vinden de veelbelovende projecten hun weg naar de producent, de markt en uiteindelijk naar de koper. Hoe komt dat? En wat kunnen we doen om deze projecten wél verder te brengen? Dat zijn de vragen die dit jaar centraal staan voor curator Annelies Hermsen.

Ook de Embassy of Water richt zich op het zorg dragen voor een betere en gezondere planeet, maar dan vanuit het perspectief van water. De huidige klimaatcrisis vraagt om een andere manier van omgaan met water. Als we een betere wereld willen creëren voor onszelf en onze kinderen, moeten we ook onze relatie met water herzien. Hoe gaan we weer in harmonie samenleven met water, en hoe geven we water weer een respectabele en centrale rol in de samenleving?

In het oude India wisten mensen hoe ze moesten samenleven met water. Indrukwekkende watertempels stonden in het midden van een gemeenschap, voor iedereen, van iedereen en met respect voor het water. De Embassy of Water plaatst de mens weer terug in het natuurlijke water-ecosysteem en laat zien dat de watertransitie meer is dan vasthouden, vertragen en infiltreren.

Wil je meer WDE Talks bekijken? Klik dan hier.

WDE Talk Water- en Voedselsystemen
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube