We hebben een nieuwe WDE Talks serie in samenwerking met Pakhuis de Zwijger gemaakt! In acht uitzendingen doken we dieper in de materie van de Embassies en spreken we met partners en ontwerpers over uiteenlopende onderwerpen. De Embassies blikken kort terug op Dutch Design Week 2021 en bespreken wat er verder op de planning staat. Op deze pagina vind je alle Talks op een rijtje.

WDE Talk - Chloé Rutzerveld
WDE Talk - Pascal Leboucq

WDE Talk: Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit?

Donderdag 31 maart sloten we het WDE Talks seizoen af met de Embassy of Food! Bestaat de supermarkt zoals we die kennen nog over 30 jaar? Hoe zal het er dan uitzien en wat is er te koop? Embassy curator Chloé Rutzerveld sprak met Alessandro Guglielmi (Product Manager Albert Heijn), Koen Venema (Hoogleraar Humane Biologie & Beneficial Microbes Consultancy), Miguel Bruns Alonso (TU/e) en ontwerpers Lisa Mandemaker en Merle Bergers over het lopende Embassy Lab, de supermarkt van de toekomst en hoe ontwerp kan bijdragen aan deze transitie.

Kijk de Talk hier terug!

WDE Talk: Hoe kan biobased bouwen bijdragen aan een duurzame toekomst?

In de WDE Talk van donderdag 24 maart stond de Embassy of Circular & Biobased Building centraal. Samen met een van de Embassy curatoren, Pascal Leboucq, doken we dieper in The Exploded View – Beyond Building, een levensgroot biobased huis. Ook spraken we met ontwerpers Margreet van Uffelen (Omlab) en Marijn van Rossum (Earth Kweek) over hoe zij met hun projecten bijdragen aan een duurzame toekomst. Rob Bogaarts (Buro Bogaarts) sluit aan vanuit zijn rol als adviseur van diverse bouwpartners binnen de Embassy.

Kijk de Talk hier terug!

WDE Talk - Shay Raviv
WDE Talk - Tabo Goudswaard

WDE Talk: Hoe kunnen ontwerp en beleid samenkomen in het veiligheidsdomein?

Donderdag, 3 maart gingen we live met de Embassy of Safety in een nieuwe WDE Talk vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De samenwerking tussen veiligheidsprofessionals en creatieve makers zorgt voor een welkome verrijking bij de aanpak van de grote veiligheidsopgaven van deze tijd. Denk aan online criminaliteit, ondermijning en polarisatie. Embassy curator Tabo Goudswaard spreekt met René Poort (Reclassering Nederland), wijkagent Lily Habra, Dorian Kingma en Myrthe Krepel (SMELT) en Klasien van de Zandschulp (affect lab) over nieuwe voorstellen en handelingsperspectieven om meer eigenaarschap bij anderen te stimuleren.

Kijk de Talk hier terug!

WDE Talk: Hoe ontwerpen we een samenleving waarin iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt?

In de WDE Talk van 17 februari live vanuit Pakhuis de Zwijger deelden we de verdere verkenning van de in 2021 opgerichte Embassy of Inclusive Society! Wat zouden de bouwstenen kunnen zijn van een inclusieve samenleving die de huidige uitsluitingssystemen en onze denkpatronen echt bevragen? De komende periode onderzoekt en verkent de Embassy wat inclusief ontwerpen kan betekenen, door mensen vanuit verschillende achtergronden en expertises bij elkaar te brengen om met elkaar de dialoog aan te gaan en van elkaar te leren. Hierbij kijken we niet alleen naar het nu, maar juist ook naar de toekomst en hoe die eruit zou kunnen zien. Embassy curator Shay Raviv, Sadik Harchaoui, Marcin Karwinski, Charlotte Vromans en Frank Norbruis gingen het gesprek aan.

Kijk de Talk hier terug!

WDE Talk - Jetske van Oosten
WDE Talk - Leonne Cuppen

WDE Talk: Hoe kunnen we de samenleving sámen gezonder maken?

Op donderdag 3 februari gingen we live met een nieuwe WDE Talk vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit keer bespraken we het thema van de Embassy of Health; Chronische Gezondheid. Embassy curator Jetske van Oosten, ontwerpers Lisa Mandemaker en Sjaak Langenberg, Claudia Lieshout (Philips Design) en Eva de Reuver (Expeditie VitaalGezond) bespraken hoe we de samenleving sámen gezonder kunnen maken. Of je nou een boer bent die besluit biologisch te gaan boeren, een kapper die de buurt een ontmoetingsplek biedt of een filosoof die meedenkt over nieuwe vormen van (geestelijke) gezondheidszorg; iedereen kan een bijdrage leveren aan een gezondere samenleving. Alleen sámen zijn we in staat om de veranderingen te realiseren die nodig zijn om ons gezonder te laten leven.

Kijk de Talk hier terug!

WDE Talk: Hoe kunnen we onze relatie met plastic herontwerpen?

In de WDE Talk live vanuit Pakhuis de Zwijger van 20 januari stond de Embassy of Rethinking Plastic centraal. Hoe kunnen we onze relatie met plastic herontwerpen? We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar als materiaal heeft het ook zo zijn voordelen. Het is niet zwart of wit. Een wereld zonder plastic is nauwelijks denkbaar en dus moeten we er op een andere manier mee leren omgaan. Ontwerpers spelen hier een cruciale rol bij deze transitie. In deze WDE Talk blikken we samen met Embassy curator Leonne Cuppen, Embassy partners Lia Voermans (Brightlands Chemelot Campus) en Jan Pels (TNO) en ontwerpers Jessica den Hartog en Tjeerd Veenhoven terug op Dutch Design Week 2021. Wat zijn de nieuwe inzichten? En hoe kunnen ze samenwerken en elkaar versterken bij het aanpakken van dit maatschappelijke vraagstuk?

Kijk de talk hier terug!

WDE Talk - Rob Adams
WDE Talk - Anouk van der Poll

WDE Talk: Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit?

In de WDE Talk van donderdag 25 november stond de Embassy of Mobility centraal. Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit? Wat als het zorgt voor beter welzijn en meer verbinding? Wat als mobiliteit als doel heeft om vervoersbewegingen te voorkomen, en wat als mobiliteit een positieve bijdrage levert aan het milieu? We spreken Rob Adams die als curator van de Embassy of Mobility drie experimenten gaat starten in de Brainport regio om deze vragen te beantwoorden. Verder, blikten we samen met ontwerpers Ivo Hulskamp (Bygg Architecture & Design), Philémonne Jaasma (cocosmos) en partners van de Embassy Hans Eenhoorn (Rijkswaterstaat) en Edwin Heesakkers (EIT Urban Mobility) terug op een geslaagde Dutch Design Week en bespraken we de experimenten die op de planning staan.

Kijk hier de Talk terug!

WDE Talk: Samenleven met water

In de WDE Talk van donderdag 11 november stond de Embassy of Water centraal. De Embassy of Water plaatst de mens weer terug in het natuurlijke water-ecosysteem en laat zien dat de watertransitie meer is dan vasthouden, vertragen en infiltreren. Hoe kunnen we weer leren samenleven met water? Curator Anouk van der Poll sprak met Fides Lapidaire over het project Mensput-Wensput dat de mens aan het denken zet; “Wat voor mensen zou water zich wensen?” Lapidaire vertelt over de rol die zij denkt dat ontwerp kan spelen bij water cohabitation. Met ontwerper Peter Scheer spreken we over zijn werk, Semilla Sanitation Hubs. Met dit toegepaste werk wil Scheer de oplossing bieden voor twee problemen: 650 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, en één miljard mensen hebben geen toilet. Daarnaast vertellen Conny van Rooij, Adviseur Innovatie bij Waterschap De Dommel en Karla Niggebrugge, Beleidsmedewerker Water bij Provincie Noord-Brabant meer over hun rol en belang van de Embassy, en hoe zij samenwerken met ontwerpers binnen hun organisaties. Waar willen ze naartoe en wat levert het hen op?

Kijk hier de Talk terug!

Afgelopen

Partners of WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger

  • Brainport Eindhoven

    Samenwerken zit in onze natuur. Dat is de kracht van deze regio. Onze regio. In deze innovatieve technologieregio werken we als denkers en als doeners slim samen. Terwijl wij kijken hoe dingen nóg beter kunnen, kijkt de wereld naar de manier waarop we dat doen. Brainport Eindhoven is namelijk de plek waar we elkaar helpen. Waar bedrijven nieuwe banen creëren op ieder niveau. Of je hier nu studeert, werkt of onderneemt; In Brainport zijn eindeloos veel kansen om te groeien.

    Link to Brainport Eindhoven
  • Dutch Design Foundation

    Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform

    Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube