Bekijk de WDE Talk: Circulair denken voor een duurzame toekomst

Met welke materialen creëren we de wereld om ons heen, en hoe kan dat anders, beter en duurzamer?

Type Actueel
Gepubliceerd op 6 mei 2021
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
Actueel
Bekijk de WDE Talk: Circulair denken voor een duurzame toekomst
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building

Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de enorme bouwopgave anderzijds. We produceren ons een slag in de rondte, terwijl het klimaat om een andere aanpak vraagt. Op donderdag 1 april spraken we met Embassy curatoren Lucas de Man (Embassy of Circular & Biobased Building) en Leonne Cuppen (Embassy of Rethinking Plastic) over de nieuwe mogelijkheden voor een duurzame en circulaire toekomst. Daarnaast vertelt betekeniseconomie-expert Drs. Kees Klomp ons meer over betekenisvol ondernemen, nieuwe soorten welvaart en een wereld waarin waarde het wint van geld.

De Embassy of Circular & Biobased Building onderzoekt de mogelijkheden van nieuwe biobased materialen en circulaire methodieken zoals losmaakbaarheid, modulariteit en urban mining. Het doel? Concrete handvatten voor de ontwikkeling van unieke, duurzame en levensloopbestendige woningen. Curator Lucas de Man neemt je mee in de laatste plannen voor de interactieve installatie ‘The Exploded View’, een levensgroot circulair huis dat voor het eerst te zien zal zijn op Dutch Design Week (DDW) 2021. In dit huis van de toekomst maak je kennis met nieuwe bouwmaterialen als eierschaal, popcorn, paddenstoelen en zeewier. Materialen uit de natuur, die ook weer terug kunnen naar de natuur. 

De Embassy of Rethinking Plastic houdt zich eveneens bezig met dit vraagstuk. Curator Leonne Cuppen maakt ons wegwijs in de wereld van plastic, de milieuproblemen die het veroorzaakt maar ook de voordelen die eraan verbonden zijn. Hoe kunnen we plastic producten zo ontwerpen dat ze langer meegaan, beter te scheiden en te recyclen zijn? Hoe komen we tot nieuwe methoden en systemen voor inzamelen en upcyclen? Ontwerpers kunnen ons deze nieuwe perspectieven bieden en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieven. Hun visie is van enorm belang voor het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers anders gaan kijken naar de wereld om ons heen. 

Wil je meer WDE Talks bekijken? Klik dan hier.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube