Embassy of Rethinking Plastic

The Embassy of Rethinking Plastic

Plastic veroorzaakt milieuproblemen, maar het materiaal heeft ook voordelen. Het is niet zwart of wit. We moeten anders over plastic gaan denken en er op een andere manier mee omgaan. Ontwerpers spelen een cruciale rol bij die noodzakelijke omslag.

Plastic geldt als een goedkoop materiaal, waardoor we het makkelijk weggooien. Met alle gevolgen van dien. We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks denkbaar. Kijk bijvoorbeeld naar toepassingen in de medische sector, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten.

Ontwerpers kunnen laten zien hoe we anders naar plastic kunnen gaan kijken. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van alternatieven. Door het zodanig ontwerpen van plastic producten dat ze langer meegaan, beter te scheiden zijn en dus ook beter te recyclen zijn. Door het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Door het hergebruiken en upcyclen van plastic in nieuwe producten. En zeker ook door het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers de producten anders gaan beleven.

Op een verrassende en stimulerende manier, laat de Embassy of Rethinking Plastic zien wat er mogelijk is op het gebied van plastic, hoe we er beter mee kunnen omgaan en wat de mogelijke alternatieven zijn. Denk aan lampenkappen gemaakt van agrarisch afval, plastic-achtig materiaal gemaakt van menselijk haar en bloempotten gemaakt van gerecyclede flessendopen afkomsting uit de Amsterdamse grachten.

Naast veranderende exposities, colleges en workshops, introduceert Yksi Expo vanuit de Embassy of Rethinking Plastic de Rethinking Plastic Academy. Dit is een verdiepend programma voor studenten van ontwerpopleidingen. Van Koning Willem I College (Den Bosch) doen twaalf Media & Art Performance studenten mee. Daarnaast zijn er zeven excellente studenten aangehaakt van SintLucas (Boxtel/Eindhoven). Op 18 juni presenteerden zij hun werken aan een jury. De geselecteerde werken worden tentoongesteld bij Yksi Expo op Dutch Design Week 2021.

Curator van deze Embassy is Leonne Cuppen, oprichter van Yksi.

Bekijk ook eens wat we deden in...
Programma

Op dit moment is er geen programma voor deze Embassy. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of lees hier wat we voorgaande jaren hebben gedaan.

2020
Hoogste tijd om anders naar plastic te kijken
Bekijk de terugblik
Actueel
Toon enkel:
 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
Embassy of Rethinking Plastic
Redactioneel

Plastic zien als kans in de Embassy of Rethinking Plastic

16 sep 2021
Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

7 sep 2021
Rethinking Plastic
Nieuws

Bezoek de expositie ‘Kunst & Kunststof’ in De Domijnen

14 jun 2021
Rethinking Plastic
Nieuws

Reizende tentoonstelling Rethinking Plastic

31 mei 2021
Video

Bekijk de WDE Talk: Circulair denken voor een duurzame toekomst

6 mei 2021
Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Rethinking Plastic

6 nov 2020
Nieuws

Makers vertellen over hun werk op Embassy of Rethinking Plastic

26 okt 2020
Podcast

Rethinking Plastic Podcast

13 okt 2020
Nieuws

Van cheap naar chique: ontdek waarom plastic steeds meer waard wordt

9 okt 2020
Redactioneel

Mosselschelpjes en waterflesjes? Daar kun je een hele industrie mee veranderen

9 okt 2020
Nieuws

Anders omgaan met plastic, het moet en het kan

23 sep 2020

Partners van Embassy of Rethinking Plastic

 • Yksi Expo

  Yksi Expo is een platform dat Dutch Design, technologie, architectuur en andere creatieve disciplines bij elkaar brengt, toegelegd op duurzaam ontwerpen en circulair design. In toenemende mate worden presentaties en exposities gerealiseerd rond deze onderwerpen – zowel in eigen huis als op tal van andere plaatsen in binnen- en buitenland.

  Link to Yksi Expo
 • Cultuur Eindhoven

  Stichting Cultuur Eindhoven is opgericht in juni 2015 en verantwoordelijk voor de uitvoering van het cultuurbeleid van de Gemeente Eindhoven. De gemeenteraad bepaalt het cultuurbeleid in hoofdlijnen. De raad heeft in de Cultuurbrief de opdracht verstrekt waarin het uit te voeren beleid voor de komende vier jaar staat beschreven. Cultuur Eindhoven investeert in kunst, cultuur en creativiteit ‘van ons’, van en voor alle Eindhovenaren.

  Link to Cultuur Eindhoven
 • Stichting Stokroos

  Stichting Stokroos is een initiatief dat beeldende kunstenaars en ontwerpers te steunt in hun ontwikkeling en bij projecten. Sinds 2015 is Stichting Stokroos gestart met het uitvoeren van haar doel: de (financiële) ondersteuning en sponsoring van kunst- en cultuuruitingen, in het bijzonder beeldende kunst en design.

  Link to Stichting Stokroos
 • TNO

  Doelgericht innoveren, dat is waar TNO voor staat. We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing. TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

  Link to TNO
  Rethinking Plastic
 • Brightlands

  Brightlands is een open innovatie community in Limburg waar innovatieve ondernemers, talentvolle onderzoekers en veelbelovende studenten elke dag werken aan internationale doorbraken op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en digitalisering.

  Link to Brightlands
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube