Dit zijn de Labs van de Embassy of Rethinking Plastic

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk. Tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO, verwacht dat we nog decennia van plastic afhankelijk zullen blijven.  Voor een werkbare en verantwoorde toekomst zijn ontwerpers cruciaal. Zij brengen nieuwe denkrichtingen, ontwerpkansen en materialen. In dit Embassy Lab gaan drie ontwerpstudio’s daarom aan de slag met de techniek van TNO.

Type Actueel
Gepubliceerd op 9 Oktober 2021
Actueel
Dit zijn de Labs van de Embassy of Rethinking Plastic
Onderdeel van

Enter Torwash, een unieke techniek en installatie ontwikkeld door TNO, blijkt goed ingezet te kunnen worden om selectief PLA-plastic op te kunnen lossen uit voorwerpen, composieten en gemengde afvalstromen. PLA staat voor biologisch afbreekbaar plastic (thermoplastische polymeren van melkzuur). Het materiaal kan goed worden afgebroken bij hoge temperaturen. Deze techniek opent richtingen voor een andere manier van ontwerpen en nieuwe circulaire materialen en producten.

De techniek is er. Hoe verder?

Om te demonstreren hoe effectief het proces kan zijn, hebben we goede voorbeeldprojecten nodig, die intensief getest kunnen worden in de Torwash installatie. In dit Embassy Lab staan drie thema’s centraal: persen, 3D-printen en verbindingen. Ieder thema wordt gekoppeld aan een van de volgende ontwerpstudio’s. Op het gebied van persen gaat Polina Baikina, oprichter van Studio laVina, aan de slag. Studio GROOVIDO bestaat uit het duo Gianmaria en Giorgio. Zij gaan zich bezighouden met 3D-printen in dit Lab. En op het gebied van verbindingen gaat Sanne Schuurman van Envisions aan de slag.

De Embassy Labs zijn gebaseerd op de ontwikkelde en geteste methodieken van What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation. Ze vormen de schakel tussen inspirerende vergezichten en concreet toepasbare oplossingen.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube