What if Lab en World Design Embassies bundelen krachten in Embassy Labs

What if Lab en World Design Embassies slaan de handen ineen in de vorm van een aantal Embassy Labs. In deze labs ontwikkelen ontwerpers concepten die de visies van de Embassies in de praktijk testen. De Embassy Labs vormen een belangrijk onderdeel van het Embassy programma en worden ook gepresenteerd op Dutch Design Week 2021 (DDW) in oktober. Op deze pagina vind je een overzicht van alle lopende Embassy Labs. Dit zijn er drie vanuit de Embassy of Mobility, één vanuit de Embassy of Rethinking Plastic en één vanuit de Embassy of Safety.

Type Actueel
Gepubliceerd op 28 juni 2021
Onderdeel van Embassies: Mobility, Safety
Actueel
What if Lab en World Design Embassies bundelen krachten in Embassy Labs
Onderdeel van Embassies: Mobility, Safety

Embassy Lab: De 15-minuten stad

Mobiliteit is een noodzaak, geen doel. Het concept van de 15-minuten stad wordt in grote steden zoals Parijs en Sydney al in de praktijk gebracht om de leefbaarheid van de stad te verbeteren. De 15-minuten stad is zo is ingericht, dat alle noodzakelijke faciliteiten binnen 15 minuten te voet of per fiets bereikbaar zijn. Denk hierbij aan supermarkten, sportfaciliteiten, gezondheidszorg, onderwijs, recreatie, werklocaties etc.. Maar wat betekent dit precies voor de inrichting van de openbare ruimte? En wat vinden inwoners belangrijk qua faciliteiten en inrichting van hun stad? Samen met een ontwerpstudio gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een visie om te onderzoeken hoe in Eindhoven het concept van de 15-minuten stad kan worden gerealiseerd met nabijheid als uitgangspunt. Via visualisaties worden de ideeën voorgelegd aan bewoners (en bezoekers van DDW) om feedback en inzichten te verzamelen die straks in de praktijk kunnen worden toegepast. Met de uitkomsten van de inventarisatie en experimenten ontwikkelen we het nieuwe perspectief verder. Hoe gaan we de 15 minuten stad effectief op grote schaal inrichten binnen de huidige infrastructuur? Bygg Architecture & Design gaat de uitdaging aan.

Embassy Lab: Blik voor groen

In het tweede Embassy Lab vanuit de Embassy of Mobility gaat Studio 1:1 aan de slag met een inventarisatie van de mogelijkheden rondom mobiliteit in een specifieke wijk in Eindhoven. Daar onderzoeken ze hoe mobiliteit kan bijdragen aan meer welzijn, verbinding en daarnaast juist een positieve bijdrage kan leveren aan het milieu in plaats van andersom. Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit? Als het juist positief zou bijdragen aan het milieu? Of als doel zou hebben om vervoersbewegingen te voorkomen? Tijd om de ontwerpfout van de vorige eeuw, waarin de auto in stadsplanning centraal stond, te herstellen: mobiliteit vanuit de mens, in plaats van vanuit de auto.

Embassy Lab: Uithuiswerkplekken

Hybride werken (deels thuis en deels op kantoor) is voor veel mensen versneld het nieuwe normaal geworden door Corona. Voor lang niet iedereen is het huis echter een geschikte werkplek. Dit kan komen door te weinig ruimte voor een goed ingerichte werkplek of een steeds vagere scheiding tussen werk en privé. Dit en versoepelende maatregelen rondom Corona heeft weer geleid tot meer drukte op de weg. Ontwerpstudio Van Eijk en Van der Lubbe gaat zich bezighouden met de ontwerpvraag: Hoe faciliteren we goede werkplekken dichtbij huis waardoor forensen minder vervoersbewegingen hoeven te maken?

Embassy Lab: Jonge aanwas

‘De jeugd is de toekomst’ is een uitspraak die je vaak voorbij hoort komen. In de praktijk ligt die toekomst voor veel van hen echter in de serieuze criminaliteit. Met name in de drugshandel. In ‘Embassy Lab: Jonge aanwas’ richten we ons op het ontwikkelen van repressieve en preventieve interventies om jongeren te beschermen voor deelname aan de serieuze criminaliteit. In gemeente Amsterdam gaat ontwerpstudio Greenberry zich bezighouden met dit onderwerp.

Embassy Lab: Rethinking Torwash

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk. Tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO, verwacht dat we nog decennia van plastic afhankelijk zullen blijven. Voor een werkbare en verantwoorde toekomst zijn ontwerpers cruciaal. Zij brengen nieuwe denkrichtingen, ontwerpkansen en materialen. In dit Embassy Lab onderzoeken Studio laVina, Studio Groovido en Envisions, in samenwerking met TNO methoden en materialen die geschikt zijn voor de Torwash installatie, een unieke technische installatie die biologisch afbreekbare plastics kan oplossen.

Houd de website in de gaten voor de laatste updates over de Embassy Labs!

Embassy of Mobility
PCA-STREAM
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube