Reizende tentoonstelling Rethinking Plastic

Plastic geldt als een goedkoop materiaal en daarom gooien we het al snel weg. Met alle gevolgen van dien. Hoogste tijd om anders naar plastic te kijken en er anders mee om te gaan. Ontwerpers kunnen ons daarbij de weg wijzen. Hoe? Daarover gaat de tentoonstelling ‘Rethinking Plastic; Anders ontwerpen met ’s werelds meest verguisde materiaal’, samengesteld door Leonne Cuppen (curator Embassy of Rethinking Plastic) en te zien tijdens de Romanian Design Week, 4-13 juni in Bucharest.
Type Actueel
Gepubliceerd op 31 mei 2021
Actueel
Reizende tentoonstelling Rethinking Plastic
Onderdeel van

We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem. Maar het is tegelijkertijd ook een zuur nuttig materiaal. Een wereld zonder plastic is nauwelijks voor te stellen. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen in de gezondheidszorg, transport en vervoer, elektriciteitsvoorziening en voedselveiligheid.

Hoogste tijd dus om plastic, en onze omgang ermee, op een andere en betere manier te benaderen. Ontwerpers spelen hierin een cruciale rol. Zij kunnen bij uitstek bijdragen aan de bewustwording en het ontwikkelen van alternatieven. Bijvoorbeeld door het herontwerpen van plastic producten zodat ze langer mee gaan en beter te scheiden en recyclen zijn. Het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Het hergebruiken en upcyclen van plastic in nieuwe producten. En het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Aan de hand van een viertal thema’s laat de reizende tentoonstelling Rethinking Plastic vijfendertig verrassende voorbeelden zien. Van vazen gemaakt van sigarettenfilters tot meelwormen die piepschuim eten en omzetten in eiwit. Van sneakers met een zool van gerecycled kauwgum tot plastic-achtig materialen vervaardigd door bacteriën en kleding ‘gegroeid’ door schimmels.

De Romanian Design Week heeft enkele Roemeense ontwerpers aangedragen als deelnemers, waaronder Madalin Gheorghe (computer-gegenereerde en 3D-geprinte objecten) en het modemerk Borbola (upcycling van plastic). Hun werk zal mee terugreizen naar Eindhoven voor een tentoonstelling op Dutch Design Week 2021 (16-24 oktober).

De reizende tentoonstelling Rethinking Plastic is een onderdeel van een uitgebreid programma van twee jaar rond het thema plastic, met wisselende exposities, presentaties, lezingen, workshops en filmavonden. Bij Yksi Expo en op andere locaties in Nederland en daarbuiten, onder andere in Moscow. Ook gaan binnen dit programma studenten van diverse ontwerpopleidingen aan de slag met het thema plastic.

Rethinking Plastic in Boekarest is een samenwerking van Yksi Connect, Yksi Expo en de Romanian Design Week.

Rethinking Plastic

Deelnemerslijst:

Ineke Hans, Shahar Livne, Interface, Dirk van der Kooij, NAT-2, New order of fashion, Dave Fransen (Publicis Groupe) en Garezi Septara (Explicit), Ellen Willink (Cloetta), Elissa Brunato, Plasticiet, Gundega Strauberga, Soowon Chae, Sarah Harbath, Studio LaVina, Jannis Kempkens, Studio Marc, Jeannette Lili Weiss, Bureau SLA, Overtreders W & Pretty Plastic, Dorian Renard, Crafting Plastic studio, Basse Stittgen, Jessica den Hartog, Studio High Society, Suzanne Jongmans, Gianmaria Della Ratta, Dave Hakkens, Daan Veerman, Tjeerd Veenhoven, Lucas Zito, Jean Babtiste Gambier, Lionne van Deursen, Borbala, Madalin Gheorghe en Andrei Bryan Goudarzi.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube