Terugblik 2021: Embassy of Rethinking Plastic

De Embassy of Rethinking Plastic ziet plastic als een kans. Hoewel onze omgang met het materiaal onmiskenbaar heeft geleid tot een milieuprobleem, is het tegelijkertijd onmisbaar in ons dagelijks leven. We gebruiken het voor medische producten, in auto’s en in de latex op de muur. Plastic is niet zomaar weg te denken. Toch rijst bij velen een doemscenario op, als ze aan plastic denken. Tijdens Dutch Design Week (DDW) 2021 konden bezoekers ontdekken wat er mogelijk is met plastic, hoe we er beter mee kunnen omgaan en wat de mogelijke alternatieven zijn.

Type Actueel
Gepubliceerd op 19 december 2021
Actueel
Terugblik 2021: Embassy of Rethinking Plastic
Onderdeel van

‘Plastic maakt iets los bij mensen’

Curator Leonne Cuppen blikt tevreden terug op een uitgebreide expositie: “We hebben onszelf weer overtroffen bij deze tweede editie.” Het idee voor Rethinking Plastic ontstond zo’n drie jaar geleden. Searious Business, Dutch Design Foundation en Yksi Expo zetten, voor World Ocean Day, een tentoonstelling op met plastic gerelateerde producten. “Dat waren zo’n zestig objecten, die we in korte tijd geselecteerd hadden. Ze waren drie weken te zien. Daar kwam zoveel spin-off van en interesse, dat we er meer mee wilden doen. Plastic maakt iets los bij mensen.”

Lees meer over het gedachtegoed achter de Embassy Rethinking Plastic in dit interview met curator Leonne Cuppen.

Promotie van duurzame ontwerpen

Yksi Expo, een platform voor de promotie van duurzame ontwerpen, is de vaste thuisbasis voor de Embassy. Daar waren tijdens DDW onder meer armaturen, van Rollo Bryant, te zien die in de openbare ruimte ook fungeren als schuilplaats of nest voor flora en fauna. Of ontwerpen die laten zien hoe je plastic opnieuw gebruikt, zoals de PrettyPlastic tiles gemaakt van oude kunststof kozijnen, regenpijpen en regengoten. Of ontwerpers die de natuur gebruiken om tot iets nieuws te komen. Zoals Tjeerd Veenhoven die garen maakt van algen

Rethinking Plastic House

Bedrijven, wetenschap en ontwerpers hebben een belangrijke rol om plastic opnieuw uit te vinden en op een duurzame wijze te produceren. Tijdens een mini symposium ‘Chemie & Materialen ontmoet Design’ gingen curator Leonne Cuppen, Lia Voermans (Brightlands Chemelot Campus), Marnix van Gurp (Brightlands Materials Center), Marianne Aarnoudse (World Design Embassies), Maria Soliman (Sabic), en verschillende ontwerpers met elkaar in discussie over Rethinking Plastic. Dat deden zij heel toepasselijk in het Rethinking Plastic House. 

Een studio van 50 vierkante meter die helemaal was ingericht met (bouw)materialen en interieurproducten van hergebruikt en gerecycled plastic, van bioplastics of van alternatieven voor plastic. Er waren wel 100 verschillende producten te zien. De vloer, de verf, de lampen en zelfs kleine accessoires zoals tandpastatabletten. Ook het exterieur geeft een presentatie van anders omgaan met plastic. “Dat zie je terug in bijvoorbeeld de loodvervangers”, aldus Cuppen. “Maar ook de gevelbekleding, de klinkers, op het stoepje voor het huis. Alles vertelt een verhaal.”

Samen met bedrijven en kennisinstellingen van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, centrum voor de ontwikkeling van hoogwaardige materialen en processen voor een duurzame en circulaire toekomst, werd het Rethinking Plastic House opgebouwd. 

“Vanuit de urgentie om anders te gaan nadenken over het toekomstig gebruik van plastic is de samenwerking tussen Brightlands Chemelot Campus en World Design Embassies ontstaan”, zegt Lia Voermans, Director Innovation Strategy, Brightlands Chemelot Campus, tevens partner van de Embassy.

Door het innovatief inrichten van het chemie proces voor het hergebruik en upcyclen van plastic in nieuwe producten. Én het beïnvloeden van consumentengedrag dan wel het creëren van (gevoel)waarde van gebruikers voor de beleving van recyclede producten.
— Lia Voermans (Brightlands Chemelot Campus)

Vervolggesprekken

Het mini-symposium bleek, volgens Voermans een eyeopener over hoe verschillende werelden – die van de chemie, wetenschap en design – samen de toekomst van plastic leren ontdekken. “Plastic producten zodanig ontwerpen dat ze langer meegaan, beter te scheiden zijn en dus ook beter te recyclen zijn. Door het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Door het innovatief inrichten van het chemie proces voor het hergebruik en upcyclen van plastic in nieuwe producten. Én het beïnvloeden van consumentengedrag dan wel het creëren van (gevoel)waarde van gebruikers voor de beleving van recyclede producten. Het was een bijzonder inspirerende en vruchtbare eerste ontmoeting tussen Brightlands Chemelot Campus en World Design Embassies. Een samenwerking die smaakt naar meer, vervolggesprekken zijn gestart.”

Bekijk hier de virtuele Curator Tour waarin Leonne Cuppen je meeneemt door de projecten van Rethinking Plastic.

Ontbijten – ontmoeten

Ook was er een ontbijt voor alle aan de Rethinking Plastic-expositie deelnemende ontwerpers. Cuppen: “We hebben allemaal een gemene deler, anders zouden we hier niet staan. We kunnen veel aan elkaar hebben.” Onder het genot van een vegan wafel met fruit, een kopje koffie of thee, en jus d’orange werden er contacten gelegd om met elkaar te zorgen dat we anders tegen plastic aan gaan kijken.

Lees meer over het Rethinking Plastic ontbijt met de deelnemende ontwerpers.

Consultants van TMC, een internationaal consultancy bedrijf voor technisch specialisten, ontbeten ook mee. Zij spraken onder meer met twee Italiaanse ontwerpers Giorgio Gasco en Gianmaria Della Ratta, van studio Groovido. Samen met ingenieur Jan Pels ontwierpen zij speelgoed gemaakt van Torwashable plastic. De Torwash is een soort wasmachine die PLA – een afbreekbaar plastic – oplost en losweekt. Pels: “Met recyclen of upcyclen verliest het materiaal zijn kwaliteit. Hiermee niet. Het is volledig circulair.”

Naast Gasco en Della Ratte gingen Polina Baikina en Envisions aan de slag met de thema’s persen, 3D-printen en verbindingen.

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Rethinking Plastic of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd de Embassy pagina in de gaten of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube