Rethinking Plastic in Yksi Expo

Tot en met december 2022 heeft Yksi Expo in Eindhoven een uitgebreid programma rond het thema plastic. De Embassy of Rethinking Plastic laat op een verrassende en provocerende manier zien hoe we anders kunnen kijken naar en omgaan met plastic, het meest verguisde materiaal ter wereld. De Embassy doet dit met tentoonstellingen, presentaties, lezingen en andere activiteiten en bijeenkomsten zoals workshops, masterclasses en excursies.

Type Actueel
Gepubliceerd op 2 mei 2022
Actueel
Rethinking Plastic in Yksi Expo
Onderdeel van

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijk is een wereld zonder plastic nauwelijks voorstelbaar. Kijk naar de toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten. We moeten dus anders gaan denken over plastic als materiaal en er anders mee omgaan. Ontwerpers kunnen daarbij helpen. Met alternatieven van hernieuwbare materialen, of door zo te ontwerpen dat plastic producten langer meegaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Ze kunnen ook manieren bedenken om plastic te hergebruiken. En ze kunnen plastic producten maken met (gepercipieerde) waarde, wat zorgt voor een andere beleving.

De hoofdtentoonstelling wordt voortdurend vernieuwd en daarnaast zijn er wisselende nevententoonstellingen. De hele keten komt aan bod. Van alternatieven voor kunststoffen tot recycling; van alternatieven met kunststoffen tot upcycling en hergebruik; en van opruimen en inzamelen tot bioplastics. Bekijk hieronder welke wisselende projecten je nu al kunt zien. Zien we je daar?

Junk to funk

Wat is perfectie en wanneer is iets kapot? Skatehal Area 51 op Strijp-S onderging een stevige renovatie. Ontwerper Zavier Wong maakte een serie tafels van brokken steen en metaal uit deze verbouwing en gaf zo weer nieuwe waarde aan het sloopafval. Tot 27 juli te zien in Yksi Expo.

Trubute to the Craftocene

Hoe kunnen we technologie en traditie combineren om onze leefomgeving weer in balans te brengen met de natuur? Dat is de vraag die vijf afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven zich stellen in de tentoonstelling ‘Tribute to the Craftocene’. Daarbij stellen zij ook expliciet de betekenis en waarde van de begrippen ’technologie’, ‘natuur’ en ’traditie’ ter discussie. Tot 4 september in Yksi Expo.

More than Human

Deze verzameling projecten van studenten Industrieel Ontwerpen aan de TU/e verkent de wereld voorbij de mens en hoe samenwerking met andere soorten nieuwe mogelijkheden biedt voor circulaire en regeneratieve processen. Van bacteriƫn tot zijderupsen, deze projecten laten het brede spectrum zien van co-living en co-creatie met meerdere levende wezens. Te zien tot en met 21 oktober.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube