Terugblik 2022: Embassy of Rethinking Plastic

Hoe we kunnen anders kijken naar en omgaan met plastic, s werelds meest verguisde materiaal? Dat is de vraag waarmee de Embassy of Rethinking Plastic drie jaar geleden startte. Plastic is goedkoop en we gooien het gemakkelijk weg. Met alle gevolgen van dien. De afgelopen drie jaar toonde de Embassy dat het ook anders kan.

Type Actueel
Gepubliceerd op 2 december 2022
Actueel
Terugblik 2022: Embassy of Rethinking Plastic
Onderdeel van

Dit jaar was er tijdens Dutch Design Week (DDW)22 een duidelijke verschuiving te zien. Waren er drie jaar geleden vooral ontwerpen van gerecycled plastic te zien, dit jaar viel te ontdekken dat hoe ook vele biobased materialen en ontwerpen een inkijk in de toekomst geven.

Samenwerken met bacteriën

Dat we anders met plastic om moeten gaan, daar zijn we nu wel van doordrongen, stelt curator Leonne Cuppen. “Het is nu vooral zaak om te laten zien hoe het echt anders kan. Zonder plastic, maar ook in samenwerking met de natuur. Als mens staan wij niet bovenaan de piramide; we zijn onderdeel van het hele natuurlijke systeem.”

Twee jaar geleden waren recycling en upcycling de hoofdmoot, zegt Cuppen. “Recycling is nu één van de vier thema’s in de expositie. Het gaat om meer dan die hele berg afval waar we iets mee moeten. In de toekomst moeten er plastic vervangende materialen komen. En die samenwerking met bijvoorbeeld bacteriën en organismen is daarvoor nodig.” 

Lees hier het curator interview met Leonne Cuppen

Yksi Expo was net zoals de andere jaren het podium voor de Rethinking Plastic expositie tijdens DDW. Je vond er allerlei ontwerpen, van natuurlijk geverfd bio-textiel tot 3D-geprinte meubels op basis van reststoffen uit drinkwaterproductie en rioolwaterzuivering.

Biobased

Verschillende ontwerpers toonden hoe biobased materialen een goede vervanger zijn voor het gebruikelijke plastic. Zoals hoogwaardig textiel gemaakt van specifiek darmweefsel van een koe. Een resultaat van het ontwerpend onderzoeksproject ‘Gold’ van WINT Design Lab uit Berlijn. Het bureau ontwierp met het materiaal waterbestendige jassen.

Of de transformatie van en melkveebedrijf tot gesloten materiaalstroom. Studio Thomas Vailly onderzoekt hoe tarwe en bijproducten van melk – cellulose, zetmeel, lignine, caseïne en wei – kunnen dienen als grondstoffen voor biocomposieten. Deze nieuwe materialen kunnen koeien en varkens verteren of ter plaatse worden gecomposteerd.

‘Het is mooi om te zien dat ontwerpers steeds meer samenwerken met instituten of bijvoorbeeld met een chemisch bedrijf. Die samenwerkingen zijn best breed. Samen kom je tot een radicaal andere benadering van producten.’

Duurzame verpakkingen

Ook in de wereld van de verpakkingen is veel mogelijk. Packadore, een collectief van ketenpartners in de verpakkingsindustrie, ontwikkelt duurzame, aantrekkelijke verpakkingen voor een brede range van doelgroepen om zo sociale en commerciële impact te genereren. Het collectief is ook initiator van INCL. Daarin ontwikkelen ontwerpers, technologen, ergotherapeuten en 3D-printspecialisten samen verpakkingen die het leven van mensen met een beperking makkelijker maken. 

Ze onderzoeken hoe verpakkingsinnovaties slimme oplossingen opleveren voor mensen met een fysieke beperking. Cuppen: “Het is mooi om te zien dat ontwerpers steeds meer samenwerken met instituten of bijvoorbeeld met een chemisch bedrijf. Die samenwerkingen zijn best breed. Samen kom je tot een radicaal andere benadering van producten.” Tijdens de expositie toonde Packadore onder meer verpakkingen voor mensen die dyslectisch zijn of laaggeletterd en verpakkingen waarbij de focus ligt op duurzaamheid, waarbij minder inkt is gebruikt of materiaal met meer reliëf. Ook organiseerde Packadore tijdens DDW een congres, waar onder andere Embassy of Circular & Biobased Building curator Lucas De Man keynote spreker was. 

Bioplastics

Ontwerper Nienke Hoogvliet verbeeldde met drie tafels de levenscyclus van bioplastics gemaakt van bacteriën die het afvalwater zuiveren. Dit hoogwaardig natuurlijk polyester is volledig afbreekbaar in bodem- en compostinstallaties, maar ook in zoet en zout water. Het project is een samenwerking tussen de ontwerper en de Energie- & Grondstoffenfabriek (EFGF), dat namens de waterschappen in Nederland onderzoekt op welke manier we energie en grondstoffen uit afvalwater kunnen halen.

Mosselen

Bij de ingang van de expositie was een project van Food Design Lab-studenten van Ecole Design Nantes Atlantique uit Frankrijk te zien. Zij ontwikkelden met een Franse fabrikant nieuwe eetbare producten van de schelpen van mosselen. Ze bekeken de hele cyclus, van kwekers, via markten tot aan restaurants. Ook hielden ze rekening met het ecosysteem en de levenscyclus van de schelpdieren. Daarbij zochten ze naar manieren om de circulaire toepassingen zo lokaal mogelijk te houden.

Nieuwsgierig naar de projecten? Kijk hier naar de curator tour met Leonne Cuppen

Naast een expositie was er een Packadore congres met een keynote van Lucas De Man over ‘Transformeren met art-impact’. Daarna volgden zes PACKtalks. Voor alle partners was er, net zoals de voorgaand jaren, een ontbijtsessie om elkaar te ontmoeten en te inspireren.

De kracht van inspiratie is ieder jaar in de Embassy of Rethinking Plastic te ervaren. Door de vele diverse invalshoeken van nieuwe oplossingen en de interactie hierover.
— Winie van Oorschot, Packadore

Opnieuw vormgeven

Winie van Oorschot, kartrekker en tevens degene die het collectief Packadore startte, over deelname aan DDW22: “De nieuwsgierigheid van het publiek naar innovaties is nergens zo hoog als op DDW.” Als partner van de Embassy benadrukt Van Oorschot dat ‘Rethinking Plastic’ geen doel op zich is. “Het creëren van alternatieven wel. Eigenlijk moeten we het totale functioneren van de mens op aarde opnieuw vormgeven. De kracht van inspiratie is ieder jaar in de Embassy of Rethinking Plastic te ervaren. Door de vele diverse invalshoeken van nieuwe oplossingen en de interactie hierover.”

2022 is het laatste jaar van de Embassy of Rethinking Plastic in deze vorm. Er wordt momenteel verkend of het onderwerp meegenomen zal worden naar een breder thema. Benieuwd naar de rest van de ontwikkelingen van WDE? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube