Bezoek de expositie ‘Kunst & Kunststof’ in De Domijnen

De Nederlandse musea zijn weer geopend! Dat is goed nieuws, want dat betekent dat je eindelijk de expositie Kunst & Kunststof kunt bezoeken in De Domijnen (Sittard). De expositie is gecureerd door Leonne Cuppen, curator van de Embassy of Rethinking Plastic, en staat nog tot en met 19 september.

Type Actueel
Gepubliceerd op 14 juni 2021
Actueel
Bezoek de expositie ‘Kunst & Kunststof’ in De Domijnen
Onderdeel van

Het is niemand ontgaan dat er de afgelopen jaren veel kritiek is geweest op het gebruiken van plastic als grondstof. Maar tegelijkertijd laten ook steeds meer kunstenaars en ontwerpers zien dat we plastic niet zomaar moeten weggooien als nutteloos materiaal. Dat we er juist zuinig op moeten zijn, het kunnen hergebruiken en er hele mooie dingen van kunnen maken. De expositie neemt je mee langs de vele mogelijkheden van het materiaal.

Plastic als grondstof

Bekijk bijvoorbeeld de prachtige, kleurrijke manden gemaakt van oude visnetten ontworpen door Gundega Strauberga. Of de bijzondere vazen van sigarettenfilters, gemaakt door Lucas Zito. Of ontdek het bijna filosofische werk van conceptueel materiaal ontwerper, Shahar Livne. Zij toont haar tijdloos uurwerk Deep Time en Landscapes of the Plastisphere, een visualisatie van het opgehoopte plastic afval in de Grote Oceaan.

Plastic alternatieven

Er zijn ook veel ontwerpers die zich bezighouden met het ontwikkelen van duurzame alternatieven voor kunststof, zoals materialen op basis van natuurlijke grondstoffen en planten of gemaakt door micro-organismen. Bijvoorbeeld Emma van der Leest. Zij ontwikkelde een soort bioleer gemaakt door bacteriën als reststof van de productie van het gefermenteerde drankje Kombucha. Twee in één dus. Samen met het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelt ze daarnaast een coating op basis van schimmels om dat bioleer ook waterafstotend te maken en te voorzien van geur en kleur. Ze heeft er al een merknaam voor: Fungkee. Een aantal van deze nieuwe materialen liggen uitgestald op een grote tafel, zodat bezoekers ze kunnen voelen, aanraken en ervaren.

Plastic eten?

Het aller opvallendste van de expositie is misschien wel het project dat je laat zien dat we plastic kunnen verwerken tot voedsel. Hoe werkt dat denk je dan? Nou, er zijn meelwormen die polystyreen (piepschuim) eten. Die wormen kunnen we vervolgens vermalen tot gezonde, eetbare producten voor de mens. De Boeteburger noemt Studio Marc deze kringloop van vuilnis tot lekkernij. In de expo kun je de wormen met eigen ogen aan het werk zien.

Kunst & Kunststof is gecureerd door Leonne Cuppen (curator Embassy of Rethinking Plastic) in samenwerking met Marcel Sloots, Marlon van Schellebeek en Walter van Hulst. De expositie is nog tot en met 19 september te bezoeken in De Domijnen in Sittard.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube