Makers vertellen over hun werk op Embassy of Rethinking Plastic

Het hart van de onlangs opgerichte Embassy of Rethinking Plastic is Yksi Expo op Strijp-S in Eindhoven. De komende twee jaar verkent deze Embassy hoe we op een andere manier kunnen omgaan met plastic. Tijdens DDW was er een kleine meet and greet en namen wij alvast een kijkje.

Type Actueel
Gepubliceerd op 26 Oktober 2020
Actueel
Makers vertellen over hun werk op Embassy of Rethinking Plastic
Onderdeel van

Normaal komen er zo’n 40.000 bezoekers tijdens DDW bij Yksi Expo. Nu staat de deur hier op een kiertje. In kleine aantallen kunnen designliefhebbers de Embassy of Rethinking Plastic bezoeken. Tijdens de meet and greet vertelde een aantal betrokkenen over hun werk op de expo.

Studenten van de fotografie-opleiding van het Koning Willem I College bijvoorbeeld, tonen bij Yksi hun kijk op plastic. Mees Princen deed dat met een analoge camera. Hij koos drie super dagelijkse gebruiksartikelen, een Albert Heijn-tasje, een Spa Blauw-flesje en iceteaverpakking, en plaatste die in een context van seksspeeltjes en bondage. Waarom plastic weggooien als je er nog plezier aan kunt beleven? Bij mede-student Sakaya Langenberg gaat het om de hoeveelheid microplastics die we binnenkrijgen via bijvoorbeeld cosmetica en voedsel. Ze maakte drie zelfportretten waarbij strijkkralen, als uitvergrootte microplastics, uit haar lichaam springen. Onder elke foto staat een flesje met diezelfde strijkkralen om tastbaar te maken om welke hoeveelheden het gaat; op jaarbasis zo’n 250 gram per persoon (bijna anderhalf waterflesje).

Jan Pels van TNO presenteert bij Yksi de principes van de TORWASH®, een recyclingmethode voor biologisch-afbreekbare plastics zoals PLA. Deze plastics gebruiken we al, denk aan wegwerpbekers op een festival. “Juist een gesloten keten als een festival is geschikt om afval te ‘torwashen’”, legt Pels uit. “Na gebruik verzamel je de bekers en bordjes in en wordt het afval geshredderd en behandeld volgens de TNO-methode. Het PLA lost op tot melkzuur en is dan makkelijk te scheiden van de voedselresten en de cellulose. Van het melkzuur maak je nieuw PLA (en van de cellulose nieuw papier). “Het idee is om fossiele plastics zoveel mogelijk te vervangen door de biologisch afbreekbare variant.”

De expo is een van de onderdelen van de Embassy of Rethinking Plastic, vertelt curator Leonne Cuppen. Daarnaast is er een Rethinking Plastic House, over bouwen met bioplastics en hernieuwbare grondstoffen, en een Rethinking Plastic Academy. Hier worden bedrijven met een vraagstuk rond plastic gekoppeld aan studenten van mbo’s, hbo’s en universiteiten. De tentoonstelling rond Rethinking Plastic wisselt elke paar weken en loopt tot eind 2021.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube