Van cheap naar chique: ontdek waarom plastic steeds meer waard wordt

De Embassy of Rethinking Plastic is de start van een tweejarig project rond verduurzaming van plastic. Samen met ontwerpers, kennisinstellingen en grote bedrijven wordt gekeken naar alternatieven én de mooie kanten van plastic. Inspirerende projecten en ontwerpen zijn vanaf nu te bekijken bij Yksi Expo in Eindhoven.

Type Actueel
Gepubliceerd op 9 Oktober 2020
Actueel
Van cheap naar chique: ontdek waarom plastic steeds meer waard wordt
Onderdeel van

Plastic geldt als een goedkoop materiaal, en daarom gooien we het al snel weg. Met alle gevolgen van dien. We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Denk aan toepassingen in de medische sfeer, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten.

Ontwerpers kunnen ons de weg wijzen om anders naar plastic te kijken. Bij het ontwikkelen van alternatieven. Bij het zodanig ontwerpen dat plastic producten langer mee gaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Bij het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Bij het hergebruiken en upcyclen van plastic in nieuwe producten. En zeker ook bij het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Photo by Luis Cortes
Photo by Nazli Mozaffari

Yksi Expo gaat zich tot eind 2022 helemaal richten op dit thema. Met steeds wisselende exposities, lezingen, workshops en filmavonden, waarbij de hele keten aan bod komt. En onder de naam Rethinking Plastic Academy zullen studenten van diverse ontwerpopleidingen aan de slag gaan met het onderwerp plastic.

Vanaf september 2020, ook tijdens Dutch Design Week 2020, laat de tentoonstelling Rethinking Plastic bij Yksi Expo tal van verrassende voorbeelden zien. Van prei-afval voor het verpakken van veldsla tot meelwormen die piepschuim eten en omzetten in eiwit. Van een volledig circulaire fiets van plastic tot een plastic-achtig materiaal uit afgedankte ei- en notendoppen. En van mooie vazen gemaakt van sigarettenfilters tot ambachtelijk bewerkt pvc-afval.

Rethinking Plastc is een samenwerking van Yksi Connect, Yksi Expo, Searious Business en Dutch Design Foundation. Met steun van Stichting Stokroos en Cultuur Eindhoven, Oerlemans Packaging Group, Moonen Packaging, Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK). Aan de Rethinking Plastic Academy werken mee: Koning Willem I College, Maastricht Academy of Fine Arts and Design (Mafad) en Design Academy Eindhoven, Fontys Expertisecentrum voor Circulaire Transitie.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube