The Exploded View: Beyond Building by the Embassy of Circular & Biobased Building

Welkom bij
The Embassy of Circular & Biobased Building

Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de enorme bouwopgave anderzijds. Als Embassy of Circular & Biobased Building gaan we deze uitdaging aan. Wij – ontwerpers, ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers – onderzoeken mogelijke oplossingen en bieden nieuwe perspectieven op het vlak van circulair en biobased ontwerpen, bouwen en wonen.

In 2020 toonden we met de installatie ‘The Exploded View Methods & Materials’ hoe we radicaal opnieuw willen kijken naar de realisatie van een woning. In 2021 gaan we een stap verder met The Exploded View Beyond Building. Een iconische expo-installatie van een huis op ware grootte dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Het is een pleidooi voor opschaling en systeemverandering. We verbeelden de circulaire leefomgeving op ware grootte en vertellen hoe circulair en biobased bouwen en ontwerpen invloed heeft op veel meer dan de bouwsector.

Het onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe biobased materialen met een hoge design-kwaliteit en circulaire bouwmethoden zoals losmaakbaarheid en modulariteit blijven een belangrijk onderwerp. We breiden ons onderzoek uit naar een aantal relevante onderwerpen op systemisch niveau:

 • Gezondheid: Van vervuilde lucht naar ademende woningen
 • Landbouw: Van landbouw naar bouwland
 • Wijken van de toekomst: Van versteende naar levende wijken
 • Waarde: Van lineair naar circulair

Tevens tonen we de meekoppelkansen van biobased bouwen zoals CO2 opvang, stikstofreductie, nieuwe bedrijfskansen voor de landbouw, verbinding stad en platteland.

Zowel professionals als het brede publiek nemen we mee in de resultaten van onze zoektocht. We vertellen wat we ontdekt hebben, maar ook wat we nog niet weten. We tonen de mogelijkheden en de pijnpunten. En we nodigen iedereen uit om mee te denken en mee te doen. Met als doel om het gesprek van “kan dit wel?” te brengen naar “hoe gaan we dit met elkaar goed doen?”. Zo evolueren we naar een herwaardering van wat van waarde is.

De curator van deze Embassy is Lucas de Man, hij is o.a. CEO en mede-oprichter van Biobased Creations.

Expositie
Programma

Filter

Locaties
 • Ketelhuisplein
 • Klokgebouw
 • The New Block
 • Virtual
 • Yksi Expo
Type event
 • Expo
 • Talk
 • Interview
 • Tour
Filter
Op embassy, locatie of type event

Afgelopen

Topics
Toon enkel:
 • Longread
 • Nieuws
 • Podcast
 • Video
The Exploded View
Nieuws

Bezoek The Exploded View in Design Museum Gent

27 mei 2021
Video

Bekijk de WDE Talk: Circulair denken voor een duurzame toekomst

6 mei 2021
The Exploded View: Beyond Building by the Embassy of Circular & Biobased Building
Nieuws

Gezocht: aannemer in circulair bouwen

16 apr 2021
Nieuws

Kick off Embassy of Circular & Biobased Building

15 feb 2021
Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Circular and Biobased Building

16 nov 2020
Nieuws

Leem en stro als moderne bouwmaterialen

6 nov 2020
Nieuws

BPD voorziet 1.000 nieuwe woningen van materialenpaspoort in 2020

6 nov 2020
Nieuws

Partners van Embassy of Circulair & Biobased Building delen hun expertise en hun vragen

3 nov 2020
Podcast

Circular and Biobased Building Podcast

3 nov 2020
Nieuws

Harvest bay JansenbyODS op DDW

18 okt 2020
Longread

Een huis van popcorn en paddestoelen: volg het maakproces van The Exploded View

15 okt 2020
Nieuws

Circulair bouwen met biobased materialen: dit zijn de mogelijkheden (en de pijnpunten)

15 okt 2020
Nieuws

The Exploded View

8 okt 2020
Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

19 jun 2020

Partners of Embassy of Circular & Biobased Building

 • BPD

  BPD, Bouwfonds Property Development, is een grote gebiedsontwikkelaar die nieuwbouw woonomgevingen realiseert in Nederland en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946 heeft BPD de bouw van ruim 356.000 woningen mogelijk gemaakt.

  Link to BPD
 • Jansen by ODS

  ODS Dak- en Geveltechniek levert met de profielen van het Zwitserse Jansen innovatieve totaaloplossingen in stalen ramen, deuren en vliesgevels. ODS is een toonaangevende multi-metaal distributeur en levert een breed assortiment staal, rvs, aluminium, non-ferro en technische producten voor de bouw en industrie.

  Link to Jansen by ODS
 • Provincie Noord-Brabant

  De provincie Noord-Brabant vormt de schakel tussen de Brabantse gemeenten en het Rijk en wordt daarom ook wel het middenbestuur genoemd. De provincie voert de taken uit die voor gemeenten te groot zijn en voor het Rijk te klein.

  Link to Provincie Noord-Brabant
 • Biobased creations

  Met onze creatieve talenten stimuleren we innovatie in duurzaamheid. We onderzoeken en ontwikkelen biobased materialen voor (kunst)installaties en creaties. We ontwikkelen (kunst)installaties en creaties om anderen – zowel professionals als het brede publiek – te inspireren ook met biobased materialen aan de slag te gaan. En we ontwerpen en hosten kleine en grote bijeenkomsten om zo anderen te helpen  hun verhalen in duurzaamheid te vertellen.

  Link to Biobased creations
 • Company New Heroes

  In een wereld waar er niet langer één waarheid en één overkoepelende ideologie is en iedereen voor zichzelf moet uitmaken waar hij voor staat en gaat, is er meer dan ooit nood aan ont-moeting. Daarom creëert Nieuwe Helden verhalen en projecten waarin je jezelf, een ander en de wereld mag tegenkomen.

  Link to Company New Heroes
 • Buro Kade

  Architectuur gaat over meer dan het vormgeven van de gebouwde omgeving. Architectuur is stadmaken; ontwerpen met culturele waardes, sociale structuren en bedrijvigheid.  Wij zien de stad als een altijd bewegend en veranderend en dus circulair systeem. Het alledaagse gebruik van de stad heeft grote invloed op de kwaliteit van de leefomgeving, net als dat de ontworpen gebouwde omgeving grote invloed heeft op het gebruik ervan.

  Link to Buro Kade
 • CoE BBE

  Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) staat centraal in de transitie naar een biobased economy als kennispartner van veel bedrijven en organisaties. Ze voeren toegepast onderzoek uit dat er toe doet, helpen bedrijven met hun biobased ambities en zorgen ervoor dat biobased een plekje krijgt in alle niveaus van onderwijs.

  Link to CoE BBE
 • Design United

  Design United represents design at the intersection of advanced scientific research, fast-moving emerging technologies, and the shifting needs and dreams of our future societies.

  Link to Design United
 • Blue City

  Een zwembad vol mogelijkheden, dat is BlueCity. Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat. In BlueCity krijg je ‘n portie radicale ontwrichting bij je koffie en realiseren we samen een wereld waarin afval waardevol is.

  Link to Blue City
 • Lente

  Lente is een samenwerking tussen 8 Brabantse woningcorporaties:  Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz
  Samen hebben we 100.000+ woningen, waar mensen betaalbaar wonen. Lente werkt samen, daagt uit en verbindt vanuit een maatschappelijke opgave.

  Link to Lente
 • Primum

  Primum heeft als missie het verduurzamen van de leefomgeving. Ze willen zorgen voor versnelling van het tempo van verduurzaming en voor het vergroten van de positieve impact. Dit wordt gedaan door het leveren van adviesdiensten ter verduurzaming van organisatie, projecten en producten.

  Link to Primum
 • Stichting Agrodome

  Voor nieuwe producten is het vaak moeilijk om een plek op de markt te veroveren. Een belangrijke hobbel daarbij is vaak het ontbreken van de juiste papieren. Dit kunnen kwaliteit- of veiligheidsseisen zijn, maar ook inzicht in de milieu-impact van een product of aansluiting op de markt. Om deze hobbels weg te nemen helpt Agrodome ondernemers om aanvullend onderzoek te doen. Mede door ons netwerk van onderzoeksinstituten, zowel HBO als universitair. Daarnaast maakt Agrodome Levens Cyclus Analyses om de milieu impact van producten in beeld te krijgen.

  Link to Stichting Agrodome
 • Greenport West-Holland

  Greenport West-Holland is een zogenoemde triple helix-organisatie. Drie partijen – ondernemers, overheden en kennisinstellingen – werken samen aan een duurzame en vitale toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Samenwerken zit dus in onze genen.

  Link to Greenport West-Holland
 • ECO+BOUW

  Rekening houden met de eventuele gevolgen van de gebruikte bouwmaterialen voor de natuurlijke omgeving is in deze tijd simpelweg een noodzaak. ECO+BOUW neemt op dit vlak geen genoegen met half werk. Van de eerste paal tot de laatste lik verf, wordt op een ecologische wijze gewerkt via de toepassing van natuurlijke en biobased materialen. Het is de kennis en praktijkervaring van onze medewerkers op het gebied van ecologisch bouwen waarmee ECO+BOUW zich onderscheidt van andere bouwbedrijven.

  Link to ECO+BOUW
 • studio ARCA
  New studio for experimental biomaterials and biodesign R&D, with an Archive.
  Link to studio ARCA
 • Forbo

  Forbo gelooft in ‘creating better environments’ en heeft duurzaamheidsbeleid daarom zeer hoog op de agenda staan.Forbo Flooring B.V. produceert en levert wereldwijd vloerbedekkingen voor de projecten- en de consumentenmarkt.

  Link to Forbo
 • Kerloc

  Zo is Kerloc een biobased, duurzaam materiaal, waarbij gebruik wordt gemaakt van restmaterialen. Als onderneming kiezen zij uitsluitend voor duurzame oplossingen die de circulaire economie verder gestalte geven. Kerloc is inzetbaar voor circulair (ver)bouwen, maar het is ook nog eens volledig recyclebaar én oneindig herbruikbaar in het eigen productieproces!

  Link to Kerloc
 • Ten Cate Outdoorfabrics

  De functionaliteiten die TenCate Outdoor Fabrics specifiek voor elk doek heeft ontwikkeld, geven de gebruiker een echte ‘all weather’ bescherming en jaren lang gebruiksplezier.

  Link to Ten Cate Outdoorfabrics
 • Energie en Grondstoffenfabriek

  Omdat wij, in analogie met de sustainable development goals van de VN, de “wereld een betere plek” willen maken. En wij als ondernemende overheid daarvoor een zo groot mogelijke waarde willen leveren.

  Link to Energie en Grondstoffenfabriek
 • AquaMinerals

  Vandaag de dag is onze missie veel breder dan het ‘ontzorgen’ van 25 jaar geleden. We zetten ons actief in om economische en duurzaamheidswaarde te creëren voor grondstoffen uit de hele watercyclus. Reststoffen zien we allang niet meer als probleem. Integendeel, de meeste stoffen vinden inmiddels hun weg naar functionele en vaak hoogwaardige toepassingen. Ze leveren veelal geld op en dragen bij aan een beter milieu. In ons inspiratieboekje zie je welke toepassingen er inmiddels allemaal al zijn. En natuurlijk blijven we volop onderzoek doen naar het ontwikkelen van nieuwe ketens.

  Link to AquaMinerals
 • ECO plex

  Mooie rechte stammen, kwastvrij hout, licht van kleur en gewicht. De stammen worden met zorg gesorteerd voor het gebruik. Alleen de mooiste en zuiverste stammen worden dun geschild en zijn geschikt voor de topkwaliteit van het Ecoplex. Het resultaat is een constante kwaliteit, een fijne laagopbouw en een prettig te verwerken plaat. Ervaar de mogelijkheden van Ecoplex.

  Link to ECO plex
 • De Wit ≠ Weisman Link to De Wit ≠ Weisman
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
 • CLICKNL

  De creatieve industrie is een aanjager van innovatie. Ze levert mensgerichte oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Om die impact te kunnen blijven leveren, wil CLICKNL, TKI van de topsector Creatieve Industrie, de kennisbasis van de creatieve professional vergroten. Daarmee versterken ze de sector, en het innovatievermogen van Nederland.

  Link to CLICKNL

Blijf op de hoogte.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

icon-arrow-thin icon-close-super-thin