Embassy of Circular & Biobased Building

De klimaatcrisis en de enorme druk op de woningmarkt zetten ons voor een enorme opgave. Als Embassy of Circular & Biobased Building gaan we die uitdaging aan. Hoe zorgen we ervoor dat de honderdduizenden huizen die gebouwd moeten gaan worden, niet enkel van materialen worden gemaakt die slecht zijn voor de natuur? Binnen de Embassy gaan ontwerpers, organisaties, onderzoekers en beleidsmakers met elkaar op zoek naar nieuwe perspectieven en oplossingen op het gebied van circulair en biobased ontwerpen, bouwen en wonen.

Proces

De reis begon in 2019 waar we The Growing Pavilion presenteerden, dat werd bekroond met vele prijzen. Vanaf 2020 startten we een living lab; een samenwerking en open source onderzoek dat resulteerde in twee expo installaties. Allereerst The Exploded View – Methods & Materials (2020): een uit elkaar getrokken huis, schaal 1:4, dat toont hoe we de realisatie van een woning radicaal willen heroverwegen. In 2021 gingen we een stap verder met The Exploded View – Beyond Building. Het werd een iconische tentoonstelling in de vorm van een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. The Exploded View – Beyond Building is momenteel nog te zien op Floriade Expo 2022 (14 april – 9 oktober 2022) in Almere. Muren gemaakt van algen, zelfgekweekte groenten aan de muur en een keuken geproduceerd van etensresten; dit levensgrote biobased huis prikkelt al je zintuigen en toont je de circulaire toekomst.

Beyond Building

Het gaat natuurlijk verder dan bouwen; we hebben een compleet nieuw waardesysteem nodig. Het oude systeem verandert alleen niet gemakkelijk; we moeten niet meer altijd focussen op meer, groter en beter, maar juist cyclisch denken. Met meer aandacht voor de natuur en hopelijk minder ongelijkheid. Met het oog op de systeemverandering onderzoeken we vier thema’s: gezondheid, landbouw, wijken van de toekomst en het waardesysteem.

Zowel professionals als het brede publiek nemen we mee in de resultaten van onze zoektocht. We vertellen wat we ontdekt hebben, maar ook wat we nog niet weten. En we nodigen iedereen uit om mee te denken en mee te doen. Met als doel om het gesprek van “kan dit wel?” te brengen naar “hoe gaan we dit met elkaar goed doen?”. Zo evolueren we naar een herwaardering van wat van waarde is.

2022 & 2023: Stilstaan en vooruitkijken

2022 is een jaar waarin we als Embassy de stand van zaken opmaken in relatie tot de verandering van het waardesysteem. Welke nieuwe perspectieven zijn ontstaan en wellicht al in gebruik genomen en welke hebben versnelling nodig? In de vorm van programma met een expositie en bijeenkomsten halen we het net op en zetten we de toon voor de komende jaren.

Tegelijkertijd start de Embassy met een nieuw living Lab: Possible Landscapes. Want het staat vast dat we in Nederland willen evolueren naar een meer duurzame en circulaire leefomgeving. Dat is geweldig, alleen hoe doe je dat en wat betekent dat eigenlijk? Welke impact heeft dit op hoe we verbouwen, opbouwen en afbreken? Hoe we groeien en oogsten? Hoe we wonen en leven? Hoe creëren we een duurzame, circulaire leefomgeving voor mens en natuur? Op grotere landschappelijke schaal en hoe ziet deze er dan mogelijk uit? Daar is niet één antwoord op te geven. In 2022 en 2023 gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen die willen wij laten zien en ervaren in een nieuwe, modulaire tentoonstelling over de (Nederlandse) leefomgeving van morgen die we vanaf 2023 presenteren.

Bekijk ook eens wat we deden in...

Deze Embassy heeft twee curatoren, één hiervan is Lucas De Man. Hij studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven. Aansluitend studeerde hij regie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naast zijn werk als directeur van Stichting Nieuwe Helden en Biobased Creations, is Lucas werkzaam als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Hij presenteert verschillende culturele tv-programma’s waaronder Man en Kunst en Kunstuur (AVROTROS). Hij is vaak host voor grote en kleine evenementen in Nederland en België, hij geeft lezingen en is gastdocent.

De andere curator van de Embassy is Pascal Leboucq. Hij is vormgever en scenograaf. Hij is klassiek geschoold als beeldhouwer aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en specialiseerde zich in de openbare ruimte aan Design Academy in Eindhoven. Hij is hoofdontwerper bij Stichting Nieuwe Helden en Biobased Creations, creëert biobased paviljoens, tentoonstellingen en cross-disciplinaire installaties. Daarnaast werkt hij als freelance scenograaf voor verschillende theatergezelschappen in binnen en buitenland.

Programma

Embassy of Circular & Biobased Building
Projecten
Toon enkel:

The Exploded View – Beyond Building

16 okt 2021

The Exploded View Materials & Methods

18 nov 2021
Evenementen

Afgelopen

Actueel

Filter op type

 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
 • Verwijder filters
Redactioneel

Circulair bouwen vraagt om een ander landschap

Nieuws

The Exploded View staat op de longlist van de Dezeen Awards 2022

Redactioneel

WDE Spotlight: Shaakira Jassat

Nieuws

Bezoek The Exploded View op Floriade 2022

Video

Bekijk de WDE Talk: Hoe kan biobased bouwen bijdragen aan een duurzame toekomst?

Redactioneel

Terugblik 2021: Embassy of Circular & Biobased Building

Nieuws

Samen de lange bouwketen doorbreken

Video

Curator Tour: Lucas De Man neemt je mee door The Exploded View Beyond Building

The Exploded View: Beyond Building by the Embassy of Circular & Biobased Building
Nieuws

Embassy of Circular & Biobased Building op DDW

Redactioneel

WDE Spotlight: RikMakes

Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

The Exploded View: Beyond Building by the Embassy of Circular & Biobased Building
Redactioneel

The Exploded View: een biobased huis als startpunt voor een ander waardesysteem

The Exploded View
Nieuws

Bezoek The Exploded View in Design Museum Gent

Video

Bekijk de WDE Talk: Circulair denken voor een duurzame toekomst

The Exploded View: Beyond Building by the Embassy of Circular & Biobased Building
Nieuws

Gezocht: aannemer in circulair bouwen

Nieuws

Kick off Embassy of Circular & Biobased Building

Image by Nanno Simonis and Eric Melander
Redactioneel

Terugblik 2020: Embassy of Circular & Biobased Building

Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Circular and Biobased Building

Nieuws, Redactioneel

Leem en stro als moderne bouwmaterialen

Nieuws

BPD voorziet 1.000 nieuwe woningen van materialenpaspoort in 2020

Nieuws

Partners van Embassy of Circulair & Biobased Building delen hun expertise en hun vragen

Podcast

Circular and Biobased Building Podcast

Nieuws

Harvest bay JansenbyODS op DDW

Redactioneel

Een huis van popcorn en paddestoelen: volg het maakproces van The Exploded View

Nieuws

Circulair bouwen met biobased materialen: dit zijn de mogelijkheden (en de pijnpunten)

Nieuws

The Exploded View

Redactioneel

Terugblik 2019: Embassy of Circular & Biobased Building

Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

Redactioneel

Terugblik 2018: Embassy of Circular & Biobased Building

Partners van Embassy of Circular & Biobased Building

 • Floriade Link to Floriade
 • BPD

  BPD, Bouwfonds Property Development, is een grote gebiedsontwikkelaar die nieuwbouw woonomgevingen realiseert in Nederland en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946 heeft BPD de bouw van ruim 356.000 woningen mogelijk gemaakt.

  Link to BPD
 • Jansen by ODS

  ODS Dak- en Geveltechniek levert met de profielen van het Zwitserse Jansen innovatieve totaaloplossingen in stalen ramen, deuren en vliesgevels. ODS is een toonaangevende multi-metaal distributeur en levert een breed assortiment staal, rvs, aluminium, non-ferro en technische producten voor de bouw en industrie.

  Link to Jansen by ODS
 • Provincie Noord-Brabant

  De provincie Noord-Brabant vormt de schakel tussen de Brabantse gemeenten en het Rijk en wordt daarom ook wel het middenbestuur genoemd. De provincie voert de taken uit die voor gemeenten te groot zijn en voor het Rijk te klein.

  Link to Provincie Noord-Brabant
 • Biobased creations

  Met onze creatieve talenten stimuleren we innovatie in duurzaamheid. We onderzoeken en ontwikkelen biobased materialen voor (kunst)installaties en creaties. We ontwikkelen (kunst)installaties en creaties om anderen – zowel professionals als het brede publiek – te inspireren ook met biobased materialen aan de slag te gaan. En we ontwerpen en hosten kleine en grote bijeenkomsten om zo anderen te helpen  hun verhalen in duurzaamheid te vertellen.

  Link to Biobased creations
 • Company New Heroes

  In een wereld waar er niet langer één waarheid en één overkoepelende ideologie is en iedereen voor zichzelf moet uitmaken waar hij voor staat en gaat, is er meer dan ooit nood aan ont-moeting. Daarom creëert Nieuwe Helden verhalen en projecten waarin je jezelf, een ander en de wereld mag tegenkomen.

  Link to Company New Heroes
 • Blue City

  Een zwembad vol mogelijkheden, dat is BlueCity. Een speeltuin voor circulaire bedrijven, waar we met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat. In BlueCity krijg je ‘n portie radicale ontwrichting bij je koffie en realiseren we samen een wereld waarin afval waardevol is.

  Link to Blue City
 • Lente

  Lente is een samenwerking tussen 8 Brabantse woningcorporaties:  Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz
  Samen hebben we 100.000+ woningen, waar mensen betaalbaar wonen. Lente werkt samen, daagt uit en verbindt vanuit een maatschappelijke opgave.

  Link to Lente
 • Aveco de Bondt

  Aveco de Bondt is een onafhankelijk bureau dat ontwerpt, onderzoekt en adviseert. Ze bedenken en realiseren toekomstbestendige oplossingen voor landelijke opgaven en specifieke omgevings- of organisatievraagstukken. Hun doel? Een positieve impact creëren op ieders leefomgeving.

  Link to Aveco de Bondt
 • Stichting Agrodome

  Voor nieuwe producten is het vaak moeilijk om een plek op de markt te veroveren. Een belangrijke hobbel daarbij is vaak het ontbreken van de juiste papieren. Dit kunnen kwaliteit- of veiligheidsseisen zijn, maar ook inzicht in de milieu-impact van een product of aansluiting op de markt. Om deze hobbels weg te nemen helpt Agrodome ondernemers om aanvullend onderzoek te doen. Mede door ons netwerk van onderzoeksinstituten, zowel HBO als universitair. Daarnaast maakt Agrodome Levens Cyclus Analyses om de milieu impact van producten in beeld te krijgen.

  Link to Stichting Agrodome
 • Forbo

  Forbo gelooft in ‘creating better environments’ en heeft duurzaamheidsbeleid daarom zeer hoog op de agenda staan.Forbo Flooring B.V. produceert en levert wereldwijd vloerbedekkingen voor de projecten- en de consumentenmarkt.

  Link to Forbo
 • ECO plex

  Mooie rechte stammen, kwastvrij hout, licht van kleur en gewicht. De stammen worden met zorg gesorteerd voor het gebruik. Alleen de mooiste en zuiverste stammen worden dun geschild en zijn geschikt voor de topkwaliteit van het Ecoplex. Het resultaat is een constante kwaliteit, een fijne laagopbouw en een prettig te verwerken plaat. Ervaar de mogelijkheden van Ecoplex.

  Link to ECO plex
 • Holcim Link to Holcim
 • Warmteplan Link to Warmteplan
 • Museum de Fundatie Link to Museum de Fundatie
 • Gramitherm Link to Gramitherm
 • The New Block Link to The New Block
 • Fiction Factory Link to Fiction Factory
 • Caspar de Haan Link to Caspar de Haan
 • City Deal: Circulair en Conceptueel Bouwen Link to City Deal: Circulair en Conceptueel Bouwen
 • Rabobank Link to Rabobank
 • HuisVeendam Link to HuisVeendam
 • Van Gelder Link to Van Gelder
 • Wam&van Duren Link to Wam&van Duren
 • Hogeschool van Amsterdam Link to Hogeschool van Amsterdam
 • RoosRos Link to RoosRos
 • Hurks Link to Hurks
 • Gencork Link to Gencork
 • PRICE Link to PRICE
 • TNO Link to TNO
 • Lectoraat Biobased Bouwen Link to Lectoraat Biobased Bouwen
 • Omlab Link to Omlab
 • Exie Link to Exie
 • Platowood Link to Platowood
 • Signify Link to Signify
 • Het Oversticht Link to Het Oversticht
 • 123Machineverhuur Link to 123Machineverhuur
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube