Terugblik 2021: Embassy of Circular & Biobased Building

Groeien er in de toekomst groenten aan je muur? Is je keuken gemaakt van etensresten? En bestaan je deuren voornamelijk uit algen? Als het aan de Embassy of Circular & Biobased Building ligt, gaan we daar zeker naartoe. Tijdens Dutch Design Week 2021 (DDW21) kregen bezoekers een voorproefje van hoe hun huis er in de toekomst uit zou kunnen zien, volledig biobased.

Type Actueel
Gepubliceerd op 6 december 2021
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
Actueel
Terugblik 2021: Embassy of Circular & Biobased Building
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
The Exploded View Beyond Building - credits: about.today

The Exploded View – Beyond Building, zoals het biobased huis heet, wakkert een discussie aan en zet mensen aan het denken. Curator van de Embassy Lucas De Man: “Wat vinden we nu echt belangrijk? In de discussies die wij hebben gevoerd kwam duurzaamheid, gezondheid en betaalbaar wonen veel naar voren.” Daarin is biobased bouwen een belangrijk onderdeel, maar het gaat veel verder dan dat.

Waardesysteem veranderen

Om deze grote verandering te bewerkstelligen, moet het hele waardesysteem veranderen. Dat is ingewikkeld en zal een aantal decennia in beslag nemen, maar het is volgens De Man broodnodig. “Het waardesysteem is een wisselwerking tussen regels die van bovenaf worden opgelegd en de gemotiveerde mensen die van onderaf een verandering doorvoeren. Het oude systeem laat zich niet zomaar veranderen. Er komt vernieuwing en vertraging. Dat zorgt voor reuring en uiteindelijk een nieuw waardesysteem. Dat betekent misschien niet meer altijd denken in meer, groter, beter, maar juist cyclisch denken. Met meer aandacht voor de natuur en – hopelijk – minder ongelijkheid.”

Lees meer over het gedachtegoed achter de Embassy of Circular & Biobased Building in dit interview met curator Lucas De Man.

Complete beleving

The Exploded View – Beyond Building was tijdens DDW21 te bewonderen op het Ketelhuisplein. Bezoekers wandelden door het huis op ware grootte en kregen in elke kamer een ander inkijkje in de materialen, het productieproces en het achterliggende gedachtegoed. Zij konden alle materialen zien, ruiken, proeven en voelen; het was een complete beleving die je meeneemt naar de toekomst. Cementloos beton, muren van hennep en kastjes van bacteriën, in het huis werden allerlei nieuwe materialen uitgeprobeerd. Via QR-codes konden bezoekers extra achtergrondinformatie lezen over de materialen. Daarnaast kregen zij via deze verhalen ook een inkijkje in de toekomst. Hoe ziet de maatschappij eruit als we echt biobased gaan bouwen? 

Die vraag houdt ook de ontwerpers die aangesloten zijn bij de Embassy of Circular & Biobased Building bezig. Pascal Leboucq, hoofdontwerper en mede-curator van de Embassy tipte eerder twee interessante ontwerpers die zich hier bij uitstek mee bezighouden. Zo ontwierp Omlab een 3D-geprint toiletgebouw. Hiervoor gebruiken zij een pasta die bestaat uit cellulose, Kaumera en calciet dat met een speciale techniek uit rioolwater wordt gefilterd. Ook reststromen kunnen een mooi, nieuw materiaal vormen. Rik Maarssen gebruikt voor zijn project Compostboard de reststromen van vlas, hennep en koolzaadstro. Wanneer de boards niet meer gebruikt worden, kunnen ze terug worden gebracht in de aarde. De platen bezitten nog vezels die de aarde weer extra voedingsrijk maken. Ben je benieuwd naar meer over Rik Maarssen en de projecten van zijn bedrijf RikMakes? Lees dan hier het interview met hem.

Zo waren er nog vele andere materialen, zoals de Bacteria Lamp van Jan Klinger, veerkrachtige mycelium vloerbedekking van Mogu en zeewier tegels van Studio Klarenbeek & Dros. Al deze materialen en methodes zijn overzichtelijk verzameld op de website van The Exploded View.

Bekijk hier de virtuele Curator Tour waarin Lucas De Man je meeneemt door het biobased huis en vijf projecten uitlicht.

Ook de voorganger van The Exploded View – Beyond Building, een schaalmodel, was te zien. The Exploded View – Materials and Methods inspireerde bezoekers om op een andere manier naar bouwen en wonen te kijken. “Het huis is gaaf om te zien. Het geeft hoop, energie en inspiratie voor de toekomst”, zegt De Man.

Samen sterker

Tijdens DDW21 genoten bezoekers van beide exposities op Strijp-S. Door de verschillende tours konden zij het huis op alle mogelijke manieren ervaren, zowel fysiek als virtueel. Daarnaast waren er ook verschillende talks, debatten en workshops. Zo ging Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in gesprek met medewerkers van het Rijksvastgoedbedrijf en het Ministerie van Binnenlandse Zaken over de kansen die biobased bouwen biedt voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving en de realisatie van snelle, betaalbare en innovatieve nieuwbouw. Daarnaast organiseerde Stichting Agrodome een minisymposium over gezond bouwen en andere voordelen van natuurlijke bouwmaterialen.

‘Dit traject laat je echt zien dat het mogelijk is om met elkaar te leren van alle dingen die we nog niet weten.’

Het werkveld sluit aan

Vanuit TNO werd de workshop The Exploded View als fieldlab voor emissieloos bouwen georganiseerd. In rondetafelgesprekken gingen verschillende partijen in de bouwketen, zoals architecten, gebiedsontwikkelaars, producenten en beleidsmakers, met elkaar in gesprek over de circulaire bouweconomie.

Volledig circulair en biobased bouwen, dat is voor veel bedrijven nog een ingewikkelde opgave. Er zijn wel al steeds meer start-ups en andere bedrijven die op zoek gaan naar nieuwe materialen en bouwmethodes. Zij moeten aansluiting vinden bij de rest van de keten. Een van die start-ups is Waterweg van Eva Aarts. Zij zijn tevens partner van de Embassy. Het bedrijf maakt waterpassende tegels van bagger uit rivieren en kanalen. “Wij merken dat iedereen de verantwoordelijkheid doorschuift als het gaat over circulair biobased bouwen”, stelt Aarts. “Als je bij elkaar komt hoor je heel duidelijk waar ieders vragen liggen en hoe iedereen in de race zit. Dit traject laat je echt zien dat het mogelijk is om met elkaar te leren van alle dingen die we nog niet weten. Die balans is mooi.” 

Bovendien organiseerde de Embassy een conferentie waarin Brabantse bouwers, architecten, woningcorporaties en andere betrokkenen samen in gesprek gingen om circulaire woningbouw te realiseren. Er zijn al verschillende ambitieuze doelstellingen uitgezet, zoals Green Deals, City Deals en Klimaatakkoorden en -plannen. Tijdens de conferentie hebben de betrokken partijen gekeken hoe zij deze plannen objectief en meetbaar kunnen realiseren. 

De Embassy of Circular & Biobased Building heeft raakvlakken voor zowel professionals in de bouw als voor het grote publiek. Inspirerende personen en projecten namen iedereen mee naar de wereld van morgen. Waarin woningen betaalbaar én duurzaam zijn.

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Circular & Biobased Building of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd de Embassy pagina in de gaten of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube