Partners van Embassy of Circulair & Biobased Building delen hun expertise en hun vragen

Een radicaal andere manier van bouwen, met biobased materialen en circulaire methodieken. De Embassy of Circulair & Biobased Building gaat de komende twee jaar onderzoeken wat daarvoor nodig is. Met mensen uit de wereld van bouw, beleid en design. Tijdens DDW gingen huidige en enkele nieuwe partners in gesprek over de opbrengsten tot nu toe en de vragen voor het vervolgonderzoek.

Type Actueel
Gepubliceerd op 3 november 2020
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
Actueel
Partners van Embassy of Circulair & Biobased Building delen hun expertise en hun vragen
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building

De aftrap van de virtuele partnerbijeenkomst is een rondleiding door The Exploded View. Dit huis toont per kamer hoe er gebouwd kan worden met biobased materialen en wat circulaire toepassingsmogelijkheden zijn. Wie bijvoorbeeld een kijkje in de keuken neemt, ziet hoe afvalstromen van voedsel nieuwe bouwproducten opleveren. Een solide vloer gemaakt van eierschalen, bijvoorbeeld. Of een muur van popcorn. The Exploded View is nu nog een schaalmodel (1:4), dat de komende tijd op ware grootte nagebouwd zal worden. Het biobased huis is een idee van Pascal Leboucq en bedoeld om de komende twee jaar het gesprek te voeren over wat we al kunnen, maar ook om te onderzoeken waar de knelpunten nog zitten.

Dat onderzoek gaat de Embassy doen met een groot netwerk van partners, om zo veel mogelijk kennis op te halen én te delen. Een van de dingen waar op dit moment aan gewerkt wordt is een opensource materialenbibliotheek, waarin je de eigenschappen kunt bekijken van verschillende biobased materialen.

Na de virtuele rondleiding vertellen curator Lucas De Man en Marianne Aarnoudse, programmamanager van de World Design Embassies, wat de Embassy tot nu toe heeft losgemaakt. The Exploded View is op dat moment online al flink bezocht en contacten met landelijke en internationale pers hebben zo’n 25 publicaties opgeleverd. Het idee is dat The Exploded View een rondreis zal maken om op verschillende plekken in gesprek te gaan met toekomstige bewoners en experts. Ook buiten Nederland, zoals in Frankrijk en Canada, is hier al interesse in getoond.

In de online chat konden partners vragen stellen en knelpunten benoemen. Het gaat over de gezondheidseffecten van biobased bouwen, bijvoorbeeld. En over certificaten die in de bouwwereld nodig zijn voor opschaling. Deelnemers aan de bijeenkomst zijn ondermeer werkzaam bij de rijksoverheid, de wetenschap en in de bouw. Het vervolgtraject is te volgen via de website van de Embassy of Circulair & Biobased Building.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube