The Exploded View Materials & Methods

Type Actueel
Gepubliceerd op 13 december 2020
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
Actueel
Terugblik 2020: Embassy of Circular & Biobased Building
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building

Bij de Embassy of Circular & Biobased Building onderzochten we hoe je woningen kunt maken van biobased materialen. Met materialen uit de natuur dus, zoals eieren, paddenstoelen en zeewier. Of een muur van popcorn. We verkenden wat er al kan, maar ook wat nu nodig is om de omslag naar duurzaam bouwen te maken.

Soms voelt het als een impasse: de enorme klimaatopgave enerzijds en de geweldige bouwopgave anderzijds. Als embassy zijn we deze uitdaging aangegaan. We namen bezoekers mee in nieuwe methoden van ontwerpen, zoals modulariteit, losmaakbaarheid en urban mining. En we verzamelden natuurlijke materialen met een hoge designkwaliteit. Met als doel meer echt duurzame, levensloopbestendige woningen. Die er ook nog eens mooi uit zien.

Photo by Nanno Simonis & Eric Melander

Aanpak

Het onderzoeksproces naar nieuwe materialen en methodieken kwam samen in The Exploded View. Dit jaar nog een maquette, maar op DDW21 in volle glorie te bewonderen in Eindhoven. Pascal Leboucq, van Company New Heroes, is de bedenker van het huis. In de interactieve installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan, maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om verder te komen en op te schalen. De schaal van deze eerste versie van The Exploded View was 1 op 4. 

Het project is een gezamenlijke ontdekkingstocht naar de werking van biobased materialen, circulaire methodieken én de bouwtechnieken die daarbij komen kijken. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq. 

Tijdens DDW20 kwam ook een ‘bibliotheek’ online waarbij je van elk materiaal dat toegepast is in The Exploded View kunt opzoeken waar het vandaan komt, hoe het productieproces eruit ziet en wat het CO2-verbruik is (én de -opname). Curator Lucas De Man, eveneens van Company New Heroes, is blij dat experts samenwerkten en hun kennis deelden op dit open source platform. “Het is niet langer, wie vindt straks de heilige graal? Maar, wat kunnen we van elkaar leren? Met één biobased product of circulaire methodiek gaat de revolutie niet gebeuren, we moeten dit echt samen doen.”

Events

De Embassy of Circular & Biobased Building en de ruim zestig partners trapten DDW20 af met de online première van The Exploded View. Daarnaast werden er verschillende online talks en conferenties georganiseerd.

Zo was er de BlueCity groene gevels Hackathon, die drie concepten heeft opgeleverd die de komende maanden worden gerealiseerd. Curator Lucas De Man presenteerde The Exploded View tijdens ‘Ambassadeurs Talk’ op DDW TV. In deze aflevering sprak hij met Lidewij Edelkoort over de wake-up call van de coronacrisis. De wereld snakt naar een reset, maar de vraag is hoe? Daarover geven Edelkoort en De Man hun uiteenlopende visies.

Bezoekers konden op DDW TV ook andere programma’s bekijken die over de embassy gingen, zoals de videotour van The Exploded View en de korte documentaire van The Growing Pavilion, het iconische biobased paviljoen dat tijdens DDW 2019 te zien was, en het programma For Starters.

Verschillende embassy partners organiseerden een bijeenkomst. Zo heeft Moodumo een online expert sessie gehouden, filmde Ecoplex een korte video bij The Exploded View en was er het DRIVE event over Circular & Biobased Building van CLICKNL. Ook was er een online bijeenkomst van provincie Noord-Brabant en Cirkelstad over “Brabantse Standaard Circulair Bouwen”

Pascal Leboucq stond de internationale pers te woord en Lucas De Man presenteerde The Exploded View aan een delegatie van Noord-Amerikaanse en Canadese Design Fairs.

In het laatste weekend van DDW vond er een presentatie over de Embassy plaats tijdens HOPE forum.

Ambassadeurs Talks
Ambassadeurs Talks

Media

Verschillende media vertelden het verhaal van de Embassy of Circular & Biobased Building. World Design Embassies maakte een podcast over de embassy met aan het woord twee ontwerpers: Basse Stittgen over zijn project “How do you like your eggs?” en Anton Maertens van BC Materials. Op Radio 1 (vanaf minuut 21.27) was dit interview te horen. 

Wil je meer weten, meedenken of meedoen? De interactieve installatie The Exploded View is nog steeds online te bekijken. Een schaalmodel zal komende tijd op verschillende plekken in Nederland te zien zijn. Op DDW21 is het de bedoeling dat het huis van biobased materialen op ware grootte te bezoeken zal zijn. U kunt de ontwikkelingen hier volgen.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube