Image by Bernard Hermant
Image by Bernard Hermant

Embassy of Food

Bestaat er over 30 jaar nog een supermarkt zoals we die nu kennen? Doen we nog boodschappen, of laten we alles thuisbezorgen? Eten we nog dierlijke producten, exotische gewassen en snoepgoed, of zijn we al lang over op een ander dieet? De Embassy of Food biedt niet direct de antwoorden, maar neemt je aan de hand door een wereld van mogelijke toekomstscenario’s. Ervaar de voor- en nadelen van de mogelijke ontwikkelingen en bepaal hoe jouw supermarkt van de toekomst eruit moet komen te zien.

De supermarkt is een fascinerende plek; waar mensen vanuit de hele samenleving bij elkaar komen, waar nieuwe producten worden geïntroduceerd, en waar wordt geëxperimenteerd met verpakkingsmaterialen, het beïnvloeden van koopgedrag en methoden om voedselverspilling tegen te gaan. Het is een invloedrijke plek waar wij als consument elke dag richting geven aan hoe de toekomst eruit komt te zien door wat wij in ons boodschappenmandje stoppen. Ook al hebben we dat zelf niet altijd door.

Vlees zonder dier, melk zonder koe, functionele voeding, boodschappen-bezorgservice binnen 10 minuten en digitaal dineren. We zitten midden in een enorme voedseltransitie die het gebruik van onze bestaande grondstoffen, productietechnieken en (culinaire) gewoontes op de proef stelt. We zijn massaal op zoek naar duurzamere, eerlijkere en gezondere alternatieven voor een betere wereld. Tegelijkertijd verlangen we naar nóg meer gemak, personalisering, betere beleving en constante digitalisering. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de supermarkt in 2050 drastisch veranderd zal zijn.

Samen met ontwerpers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan verschillende scenario’s voor de supermarkt van de toekomst. Dit deden we in de vorm van een Embassy Lab waarbij Studio Merle Bergers en Nonhuman Nonsense en de studenten aan de slag gingen met een drie concrete ontwerpopdrachten. De uitkomsten zullen worden gepresenteerd op Dutch Design Week 2022. Verwacht een prikkelende interactieve tentoonstelling die je verschillende – wenselijke en minder wenselijke – toekomstscenario’s laat ervaren en aanzet tot nadenken.

De curator van deze Embassy is Chloé Rutzerveld, voedselontwerper en -futurist. Ze onderzoekt en daagt voedselproductie en -consumptie uit en is gefascineerd door de natuur, het menselijk lichaam en de vreemde relatie die mensen met voedsel hebben. Chloé studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Nadat ze Cum Laude afstudeerde in 2014 startte ze haar food design studio.

Chloé’s werk is interdisciplinair en een direct antwoord op de dingen die ze bevraagt of waar ze gefascineerd over is. Door aspecten van ontwerp, wetenschap en technologie te combineren bedenkt ze nieuwe manieren om ons voedsel efficiënter, gezonder en duurzamer te maken. Gebaseerd op wetenschap of technologie, maar met een speculatieve laag om ‘Wat als’ vragen te stellen over mogelijke toekomsten van voedsel. Naast zelf geïnitieerde onderzoeksprojecten, werkt Chloé als gastdocent, inspirerend spreker, curator van de Embassy of Food, en consultant.

Programma

Op dit moment is er geen programma voor deze Embassy. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven of lees hier wat we voorgaande jaren hebben gedaan.

Terugblik 2022
Bekijk de terugblik
Terugblik 2021
Bekijk de terugblik
Terugblik 2020
Bekijk de terugblik
Terugblik 2018
Bekijk de terugblik
Terugblik 2017
Bekijk de terugblik

Afgelopen

Actueel

Filter op type

 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
 • Verwijder filters
Redactioneel

Terugblik 2022: Embassy of Food

Redactioneel

De supermarkt van de toekomst: techheld of menselijke coach?

Video

Curator Tour: Stap in de supermarkt van 2050

Nieuws

Food design, onderwijs en een wereld van ideeën met Menno Stoffelsen

Redactioneel

EIT Food over het toekomstbestendig maken van ons voedselsysteem

Podcast

Chloé Rutzerveld te gast bij VPRO Tegenlicht Podcast

Redactioneel

De nieuwe rol van de supermarkt in 2050

Redactioneel

WDE Spotlight: Yuval Yancovitch

Video

Bekijk de WDE Talk: Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit?

Nieuws

Embassy of Food initieert Embassy Lab: Supermarkt van de Toekomst

Redactioneel

Terugblik 2021: Embassy of Food

Redactioneel

WDE Spotlight: Kuang-Yi Ku

Nieuws

Snacken met bacteriën en schimmels in de toekomst

Video

Curator Tour: Loop met Chloé Rutzerveld mee door de supermarkt van de toekomst

Redactioneel

Volg de versheid en verminder voedselverspilling met Rui Xu

Image by Bernard Hermant
Nieuws

Wil je zien hoe de Supermarkt van de Toekomst eruit ziet?

Botanic Bites met Doreen Westphal

Redactioneel

Op maat gemaakte voeding voor gezondheid met Annelies Hermsen

Redactioneel

Personaliseer je gewas met Chloé Rutzerveld

Redactioneel

Ga mee met de (kweekvlees) tijd met Evolving in Vitro met Yuval Yancovitch

Nieuws

Embassy of Food op DDW

Redactioneel

Herontdek Traditionale Chinese Medicine met Kuang-Yi Ku

Screen Mutations
Redactioneel

Screen Mutations: serviesset ontworpen voor interactie via een scherm

Image by Bernard Hermant
Redactioneel

Hoe ziet jouw toekomstige supermarkt eruit? De Embassy of Food zet je aan het denken

Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

WDE Talk Water- en Voedselsystemen
Video

Bekijk de WDE Talk: Voedsel- en watersystemen voor een gezonde planeet

Redactioneel

Terugblik 2020: Embassy of Food

Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Food

Podcast

Food Podcast

Nieuws

De Nieuwe Melkboer – De eerste sojadrink van eigen bodem

Podcast

Food podcast: De Melksalon

Podcast

Food & Health podcast

Nieuws

Een intiem gesprek over lokaal voedsel

Nieuws

(W)eten wat een food designer eet?

Nieuws

Sprekers uit binnen- en buitenland tijdens de Embassy of Food

Redactioneel

Zeg me wat je eet en ik vertel je wie je bent (maar andersom kan ook)

Redactioneel

Terugblik 2018: Embassy of Food

Redactioneel

Terugblik 2017: Embassy of Food

Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

Partners van Embassy of Food

 • Albert Heijn

  Al ruim 130 jaar is Albert Heijn (AH) onderdeel van het straatbeeld en beeldbepalend in het boodschappen doen. AH wil mensen inspireren met lekkere recepten en producten, maar ook met nieuwe manieren van boodschappen doen.

  Link to Albert Heijn
 • Next Nature Network

  Next Nature Network is een netwerk van makers, denkers, onderwijzers en supporters. Met leden in 44 landen, is dit hét internationale netwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de discussie over de toekomst, waar biologie en technologie fuseren.

  Link to Next Nature Network
 • Provincie Noord-Brabant Link to Provincie Noord-Brabant
 • EIT Food
  EIT Food is ‘s werelds grootste en meest dynamische community voor voedingsinnovatie. We versnellen de innovatie die bijdraagt aan een toekomstgericht voedselsysteem dat gezonde en duurzame voeding produceert voor iedereen. Gesteund door het Europees Instituut van Innovatie en Technologie (EIT), een onafhankelijk orgaan van de Europese Unie, investeren we in projecten, organisaties en individuen die onze doelstelling delen.

  FoodUnfolded®, het publieksplatform van EIT Food, biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten over de herkomst van onze voeding, het bredere voedselsysteem en de nieuwste voedings- en landbouwinnovaties. FoodUnfolded® creeërt een nieuwe communicatiecultuur rondt voeding door – online en offline – in gesprek te gaan met haar groeiende publiek.

  Link to EIT Food
 • Stichting DOEN

  Als financier helpt Stichting DOEN voorlopers die een groenere, socialere en creatievere samenleving willen maken. DOEN steunt initiatieven die zich richten op één van deze drie thema’s. Binnen deze thema’s hebben wij programma’s die zich op specifieke sectoren richten.

  Link to Stichting DOEN
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube