Embassy of Food

De Embassy of Food gelooft in de kracht van voedsel en ontwerp om verandering teweeg te brengen. Wereldwijd is onze voedselproductie verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de totale CO₂-uitstoot. Bovendien zorgt de huidige manier van voedselproductie en -consumptie voor ontbossing, watervervuiling, bodemdegradatie, verlies van biodiversiteit en ongelijke beschikbaarheid tot gezond voedsel. Maar voedsel heeft ook het potentieel om verandering teweeg te brengen. Als we anders gaan eten, produceren en vervoeren, kunnen we enorme verbeteringen brengen in dit onhoudbare systeem. Hoe kunnen we met de kracht van ontwerp het huidige voedselsysteem anders vormgeven en nieuwe perspectieven bieden?

Met de Embassy of Food dragen we hieraan bij door met de collectieve kennis en verbeeldingskracht de toekomst van dit systeem anders vorm te geven. De komende jaren ontwikkelen we een programma waarin we ontwerpers laten kijken naar de concrete, actuele vraagstukken. We werken aan een herontwerp van het voedselsysteem op verschillende manieren en zien daarin een belangrijke opgave. Namelijk dat we verder durven kijken dan wat er kan gebeuren, maar samen met onze partners onderzoeken waar het vastloopt. En waar er behoefte is aan een ander perspectief en routekaart. Want hoe ziet een voedselsysteem er uit waarin de verschillende kringlopen gesloten zijn, en we optimaal alle grondstoffen benutten? En hoe geven we met ruimtelijk ontwerp vorm aan de verandering van ons landschap die met die transities gepaard gaan? Wat betekent dit voor het land, boer en de keten? Kunnen we de omschakeling versnellen door nieuwe perspectieven te bieden en van ontwerp naar kans te gaan?  Voor een duurzaam houdbaar voedselsysteem waar iedereen baat bij heeft?  

De komende jaren bouwen we aan een netwerk van ontwerpers, boeren, beleidsmakers, bedrijven, natuurexperts, en producenten om op zoek te gaan naar nieuwe perspectieven en routes voor deze vragen. We onderzoeken hoe we dit vorm kunnen geven op de verschillende schaalniveaus. De Embassy daagt het netwerk uit tot reflectie op de huidige manier van kijken. Naar het systeem en naar de bestaande keten. Om vervolgens inzichtelijk te maken van wat dit kan betekenen en zo de status quo te doorbreken. 

Deze sessies leiden niet alleen tot mooie voorbeelden en vergezichten van hoe het anders kan, maar zorgen er ook voor dat we ontwerpers koppelen aan actuele vraagstukken om deze visies verder tot uitvoering te brengen. De Embassy dient als een fysieke plek waar deze mensen samen kunnen komen om te bouwen aan verschillende scenario’s en voorbeelden over hoe voedsel kan dienen als verandering, niet alleen voor ons globale voedselsysteem en hoe we eten, maar ook als hersteller van biodiversiteit en verrijken van natuur en te zorgen voor een eerlijke voedseldistributie. Hierin bestaat geen goed of fout antwoord, maar gaan we wel verder met wat het betekent voor onze toekomst als we bepaalde keuzes maken. 

Embassy foto: Kadir van Lohuizen

De creatief leider van deze Embassy is Barbara Vos. Zij is programmamaker, onderzoeker en creatief strateeg. Haar expertise ligt in de grote duurzaamheidsopgaven en deze breed maatschappelijk relevant en toegankelijk te maken. De afgelopen tien jaar heeft ze zich ondergedompeld in de onzichtbare wereld achter ons voedselsysteem en geprobeerd deze zichtbaarder te maken. Zo heeft ze samengewerkt met Tegenlicht, What Design Can Do, Next Nature en BlueCity.

Programma

Filter op type

 • Premiere
 • Interview
 • Partner meeting
 • Conference
 • Debate
 • Tour
 • Festival
 • Workshop
 • Symposium
 • Expo
 • Workshop
 • Talk
 • Verwijder filters

Afgelopen

Actueel

Filter op type

 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
 • Verwijder filters
Nieuws

Barbara Vos en Jelleke Raats nieuw kernteam van de Embassy of Food

Redactioneel

Terugblik 2022: Embassy of Food

Redactioneel

De supermarkt van de toekomst: techheld of menselijke coach?

Video

Curator Tour: Stap in de supermarkt van 2050

Nieuws

Food design, onderwijs en een wereld van ideeën met Menno Stoffelsen

Redactioneel

EIT Food over het toekomstbestendig maken van ons voedselsysteem

Podcast

Chloé Rutzerveld te gast bij VPRO Tegenlicht Podcast

Redactioneel

De nieuwe rol van de supermarkt in 2050

Redactioneel

WDE Spotlight: Yuval Yancovitch

Video

Bekijk de WDE Talk: Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit?

Nieuws

Embassy of Food initieert Embassy Lab: Supermarkt van de Toekomst

Redactioneel

Terugblik 2021: Embassy of Food

Redactioneel

WDE Spotlight: Kuang-Yi Ku

Nieuws

Snacken met bacteriën en schimmels in de toekomst

Video

Curator Tour: Loop met Chloé Rutzerveld mee door de supermarkt van de toekomst

Redactioneel

Volg de versheid en verminder voedselverspilling met Rui Xu

Image by Bernard Hermant
Nieuws

Wil je zien hoe de Supermarkt van de Toekomst eruit ziet?

Botanic Bites met Doreen Westphal

Redactioneel

Op maat gemaakte voeding voor gezondheid met Annelies Hermsen

Redactioneel

Personaliseer je gewas met Chloé Rutzerveld

Redactioneel

Ga mee met de (kweekvlees) tijd met Evolving in Vitro met Yuval Yancovitch

Nieuws

Embassy of Food op DDW

Redactioneel

Herontdek Traditionale Chinese Medicine met Kuang-Yi Ku

Screen Mutations
Redactioneel

Screen Mutations: serviesset ontworpen voor interactie via een scherm

Image by Bernard Hermant
Redactioneel

Hoe ziet jouw toekomstige supermarkt eruit? De Embassy of Food zet je aan het denken

Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

WDE Talk Water- en Voedselsystemen
Video

Bekijk de WDE Talk: Voedsel- en watersystemen voor een gezonde planeet

Redactioneel

Terugblik 2020: Embassy of Food

Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Food

Podcast

Food Podcast

Nieuws

De Nieuwe Melkboer – De eerste sojadrink van eigen bodem

Podcast

Food podcast: De Melksalon

Podcast

Food & Health podcast

Nieuws

Een intiem gesprek over lokaal voedsel

Nieuws

(W)eten wat een food designer eet?

Nieuws

Sprekers uit binnen- en buitenland tijdens de Embassy of Food

Redactioneel

Zeg me wat je eet en ik vertel je wie je bent (maar andersom kan ook)

Redactioneel

Terugblik 2018: Embassy of Food

Redactioneel

Terugblik 2017: Embassy of Food

Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

Partners van Embassy of Food

 • Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met hun stakeholders zetten ze zich al 125 jaar in voor een toekomstbestendige samenleving en grote maatschappelijke uitdagingen. In Nederland bedient Rabobank particuliere en zakelijke klanten, wereldwijd focussen ze op de food- en agrisector. Met altijd als uitgangspunt: samen bereiken we meer dan alleen.

  Link to
 • Next Nature Network

  Next Nature Network is een netwerk van makers, denkers, onderwijzers en supporters. Met leden in 44 landen, is dit hét internationale netwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de discussie over de toekomst, waar biologie en technologie fuseren.

  Link to Next Nature Network
 • Provincie Noord-Brabant Link to Provincie Noord-Brabant
 • EIT Food
  EIT Food is ‘s werelds grootste en meest dynamische community voor voedingsinnovatie. We versnellen de innovatie die bijdraagt aan een toekomstgericht voedselsysteem dat gezonde en duurzame voeding produceert voor iedereen. Gesteund door het Europees Instituut van Innovatie en Technologie (EIT), een onafhankelijk orgaan van de Europese Unie, investeren we in projecten, organisaties en individuen die onze doelstelling delen.

  FoodUnfolded®, het publieksplatform van EIT Food, biedt wetenschappelijk onderbouwde inzichten over de herkomst van onze voeding, het bredere voedselsysteem en de nieuwste voedings- en landbouwinnovaties. FoodUnfolded® creeërt een nieuwe communicatiecultuur rondt voeding door – online en offline – in gesprek te gaan met haar groeiende publiek.

  Link to EIT Food
 • Prins Bernhard Cultuurfonds Link to Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Stichting DOEN

  Als financier helpt Stichting DOEN voorlopers die een groenere, socialere en creatievere samenleving willen maken. DOEN steunt initiatieven die zich richten op één van deze drie thema’s. Binnen deze thema’s hebben wij programma’s die zich op specifieke sectoren richten.

  Link to Stichting DOEN
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube