Herontdek Traditionale Chinese Medicine met Kuang-Yi Ku

Verschillende culturen over de hele wereld hebben hun eigen alternatieve geneeswijzen ontwikkeld die van generatie op generatie worden doorgegeven. Deze alternatieve vormen van geneeskunde worden in veel delen van de wereld beoefend en worden vaak als culturele mythen beschouwd, omdat hun effectiviteit niet kan worden bewezen met behulp van hedendaagse wetenschappelijke analyses.

Type Actueel
Gepubliceerd op 29 september 2021
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
Herontdek Traditionale Chinese Medicine met Kuang-Yi Ku
Onderdeel van Embassy of Food

Eén zo’n eeuwenoude alternatieve praktijk is de Traditional Chinese Medicine (TCM), waar bijvoorbeeld de geslachtsdelen van een mannelijke tijger worden geconsumeerd met de belofte van toenemende viriliteit. Ongeacht de effectiviteit van deze methode, is de enorme vraag naar wilde dieren in TCM een reden tot bezorgdheid voor bedreigde diersoorten. Met het Tiger Penis Project uit 2018 doet Kuang-Yi Ku een poging het bestaande conflict tussen gezondheid, cultuur en milieubehoud op te lossen door de TCM te herinterpreteren door de lens van nieuwe technologie.

Kuang-Yi Ku, oorspronkelijk afkomstig uit Taiwan, was een praktiserend tandarts voordat hij besloot zijn carrière als kunstenaar en ontwerper te ontwikkelen. “Ik denk dat de belangrijkste reden dat ik geïnteresseerd ben in dit onderwerp is dat ik tijdens mijn studie geneeskunde merkte dat er een beperking was in wetenschappelijk en medisch onderzoek omdat we geen ethische, sociale of culturele vragen stellen aan de docent of professor, en we ons alleen richten op de praktische waarde van een medicijn. Maar medicijnen bevatten zoveel kwesties die gerelateerd zijn aan onze gezondheid en ons lichaam en zoveel culturele lagen hebben die erachter liggen. Dus daarom probeerde ik een andere mogelijkheid te zoeken, door nieuwe methodologie te combineren met geneeskunde.” Kuang-Yi studeerde in 2018 af aan de Design Academy Eindhoven, waar zijn liefde voor zowel de kunsten als de wetenschap vorm kreeg in het Tiger Penis Project.

Tiger Penis

Door design in te zetten als een instrument om nieuwe mogelijkheden voor TCM te verkennen, probeert het Tiger Penis Project de kenniskloof te overbruggen tussen westerse en alternatieve medische praktijken met gebruik van biotechnologie. “Voor sommige medicijnen en remedies van de Chinese geneeskunde worden bepaalde kruiden of dierlijke delen gebruikt als ingrediënt, in sommige gevallen van bedreigde dieren of bedreigde planten, dus dat veroorzaakt een conflict / tegenstelling tussen de bescherming van bedreigde soorten en het behoud van traditioneel Aziatisch medisch erfgoed.” Net als bij het ontwikkelen van kweekvlees, probeert het project de noodzakelijke delen van dieren die in TCM worden gebruikt, te ontwikkelen door gebruik te maken van het DNA van het dier en met moderne biotechnologie te 3D-printen.

Kuang-Yi’s doel met dit project beperkt zich niet tot TCM, maar hij wil verschillende traditionele, alternatieve medische praktijken een mogelijkheid tonen om hun culturele praktijken voort te zetten. Hij denkt dat daardoor ook de mogelijkheid wordt geboden om westerse en traditionele medische praktijken met elkaar te combineren:

“Ik begon te geloven dat het niet perse nodig is om een specifiek medisch systeem te kiezen, zoals Chinese of westerse geneeskunde, alternatieve of reguliere geneeskunde. We zouden beter een manier van samenwerken kunnen vinden tussen verschillende medische systemen en niet kiezen uit een binaire situatie.”
— Kuang-Yi Ku

Het Tiger Penis Project heeft meerdere doelen; om vanuit een wetenschappelijk perspectief meer legitimatie te geven aan traditionele geneeskunde, en om vanuit een cultureel perspectief een eeuwenoude traditie te beschermen, terwijl het project zich ook richt op de ethische kwestie rondom het in leven houden van bedreigde diersoorten en plantsoorten.

Lees het hele artikel, geschreven door Ruben Baart van Next Nature Network hier. En kom naar de Supermarkt van de Toekomst bij de Embassy of Food tijdens Dutch Design Week 2021, waar het project van Kuang-Yi Ku te zien zal zijn.

Dit interview is tot stand gekomen in het kader van de Embassy of Food 2021, onderdeel van World Design Embassies. Curatoren Annelies Hermsen en Chloé Rutzerveld deden onderzoek naar zeven projecten binnen zeven thema’ en interviewden hiervoor ontwerpers over: technologie, voedselverspilling, gezondheid, educatie, eiwittransitie, non-food en verpakkingen. Samen met Ruben Baart van Next Nature Network zijn de interviews uitgewerkt tot artikelen en gepubliceerd.

De Embassy of Food wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Albert Heijn en Dutch Design Foundation.  

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube