Een intiem gesprek over lokaal voedsel

Ons voedsel is onderdeel geworden van een internationale productieketen. Veel van wat we eten komt van ver. Tijdens de Embassy of Food verkent curator Jorn Konijn met enkele internationale gasten de betekenis hiervan. De uitzending ‘Food: Lokaal versus Internationaal’ leverde een intiem gesprek op over voedsel en identiteit én een paar nieuwe, dystopische gerechten die je in de toekomst op je bord kunt verwachten.

Type Actueel
Gepubliceerd op 26 Oktober 2020
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
Een intiem gesprek over lokaal voedsel
Onderdeel van Embassy of Food

Vivien Sansour is de bedenker van de Palestine Heirloom Seed Library en was dinsdag 20 oktober een van de gasten in de uitzending van de Embassy of Food. Het project van de Palestijnse Sansour is een soort bibliotheek van vergeten zaden. En een initiatief om de verhalen en bereidingstechnieken die bij die zaden horen te beschermen.

Boeren blijken om allerlei redenen te stoppen met het gebruik van traditionele zaden, waarmee de biodiversiteit van de Palestijnse landbouw afneemt. Met de Palestine Heirloom Seed Library helpt Sansour agrariërs om ook weer die gewassen te verbouwen die tot het erfgoed behoren. Ook geeft ze les op scholen en stimuleert ze kinderen om met hun grootouders te praten over de gerechten uit hun jeugd. Het project raakt aan veel aspecten van haar thuisland. Van politieke druk en klimaatverandering tot onafhankelijkheid en kunnen zijn wie je bent.

Vivien Sansour

Ook in deze uitzending zijn Mario Mimoso en María Fuentenebro van Sharp & Sour. De twee speculatieve ontwerpers uit Spanje onderzochten de afstand die we hebben tot de bron van ons eten en vroegen zich af: hoe zou het zijn als we al ons voedsel uit de eigen stedelijke omgeving halen? Hun zoektocht naar eetbare ingrediënten in parken en straten in Barcelona, leidde ondermeer tot de ontwikkeling van drie dystopische stadsgerechten.

De uitzending ‘Food: Lokaal versus Internationaal’ is onderdeel van een reeks lezingen die plaatsvond tijdens de Embassy of Food, onderdeel van Dutch Design Week 2020. Het oorspronkelijke idee was om bezoekers tijdens de lezingen lunchgerechten te serveren passend bij het thema van de dag. Vanwege de coronamaatregelen waren de events uiteindelijk allemaal digitaal. Om toch een beetje te kunnen genieten van food en design is er bij elke lezing een recept van een ontwerper gepubliceerd. Zo maakt u thuis bijvoorbeeld zelf de Bokken Bouillon van food designer Annelies Hermsen of de dystopische Urban Pizza van studio Sharp & Sour.

Urban Pizza by Sharp & Sour
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube