Terugblik 2023: Embassy of Food

Voedsel is alles. Het vormt onze bouwstenen, het is een bindend cultureel element en we hebben er het ritme van onze dag omheen gebouwd. Maar de manier waarop we voedsel produceren, vervoeren en consumeren moet en gaat op de schop. Hoe? Dat stond centraal tijdens verschillende events die de Embassy of Food tijdens DDW23 organiseerde.

Type Actueel
Gepubliceerd op 5 december 2023
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
Terugblik 2023: Embassy of Food
Onderdeel van Embassy of Food

Als we anders omgaan met ons voedsel, het verbouwen, transporteren en het consumeren ervan, dan kunnen we enorme verbeteringen teweegbrengen. Voor de planeet en voor de samenleving. Maar zomaar gaat dat niet. Het vraagt om een brede voedseltransitie, om verschillende expertises die samenkomen en om cross-sectoraal samenwerken, is een van de kerngedachten in het narratief van de Embassy of Food. “Een gezonde voedselketen heeft een integrale kijk nodig. Dat krijg je voor elkaar met ontwerp in de breedste zin van het woord”, zei Barbara Vos hierover.

Embassy of Food in Evoluon - credits: about.today

Mindmap

Visueel storyteller Rogier Klomp maakte in aanloop naar DDW23 een mindmap die deze wirwar ontrafelt en waarin een integrale kijk op een krachtige manier in beeld is gevangen. Gesprekken met meer dan 70 experts, partijen en initiatieven waarin we bevraagd hebben hoe zij het “voedselsysteem” zien en waar ze willen dat het naar toe gaat, vormden de basis voor de mindmap ‘Mapping the Food System’ die nog tot 23 maart 2024 is te zien in het Evoluon in Eindhoven.

In deze WDE Tour krijg je alvast een indruk van de expo van de Embassy of Food in het Evoluon.

Meerdere visies

Als je de voedselketen wil veranderen, is het belangrijk om niet aan één visie vast te houden, zo kon je ervaren tijdens de expo en programma’s van de Embassy of Food tijdens DDW23. De Embassy selecteerde onder de noemer Toekomstperspectieven – Boerderij van Morgen dan ook vijf verschillende ontwerpers die ons als gids meenamen in de kern van de elementen die ons voedselsysteem vormen.

Nutriëntenkringloop

Met Fides Lapidaire werd gekeken naar de kringloop van voedingsstoffen. De kracht van Lapidaire is dat ze durft het systeem niet te snappen. Ze kijkt daar waar je niks denkt te vinden en legt zo nieuwe vragen bloot. Aan deze nieuwe invalshoeken koppelt ze een ervaring, waardoor ze door beleving in beweging brengt. Van het sluiten van de nutriëntenkringloop door Broodjes Poep te verkopen, tot een erotische wortelervaring die ons voedselsysteem onderzoekt.

AI en food

Dirk-Jan Visser en Gus Drake onderzochten wat kunstmatige intelligentie kan betekenen om onze natuurlijke ecosystemen beter te begrijpen. In hun nieuwe project New Horizon Initiative, ook te zien tijdens DDW23, bekijken ze samen de onderlinge relatie tussen de mens en niet-menselijke entiteiten en hun belang in een landschap. Het landschap van Nederland is namelijk gemaakt. Maar voor wie? En welke plek krijgt de natuur hierin? Gebruikmakend van kunstmatige intelligentie, en gebaseerd op een visuele stakeholder analysis, visualiseert en beschrijft het project de verschillende belangen van niet-menselijk leven in een landschap.

Lokaal voedsel uit de stad

Met Bram de Vos werd de ideale landbouw hectare in de stad onderzocht. Bram bekijkt in Uprooting Urbanism hoe lokale voedselproductie steden veerkrachtiger kan maken. En waar productieve landschappen, stedelijk en landschappelijk, de interactie tussen diverse achtergronden en culturen kan bevorderen. Dat resulteert uiteindelijk in een transparant en sterker gemeenschapsgevoel.

Diversiteit

Marrit Kyung Ok Schakel toonde tijdens DDW23 hoe ze met de smaak van biodiversiteit experimenteert. Ze is boerin, kaasmaker, biodiversity activist en moeder. Haar boerderij Buitenverwachting is een plek vol diversiteit; van planten, verschillende dieren en mensen. Dat proef je ook in haar producten. En met Charlotte van der Woude werd gedurende DDW23 dieper ingegaan op de herwaardering van onontdekte grondlagen als bron van oplossingen. Als je meer wilt weten over wat ze zoal in gang zet: hier lees je de WDE Spotlight waarin verder wordt ingezoomd op wat ze doet. 

Samen aan tafel

Op de conferentie van de Embassy werd door ongeveer honderd voedselexperts en ontwerpers aan tafel van gedachten gewisseld in de Podiumzaal van Natlab in Eindhoven. Een uitgemeten moment om al die visies bij elkaar te brengen, op weg naar stappen in verbeteringen in ons voedselsysteem. Een gemêleerd gezelschap van onder andere boeren, wetenschappers, food designers, koks, ondernemers, kunstenaars en gezondheidsdeskundigen namen deel aan de tafelconversaties. In dit artikel lees je meer over de conferentie en is het reflectiedocument te vinden.

Een van de deelnemers aan de tafelgesprekken was Arne Hendriks die met BURO MISO tijdens DDW23 op het Ketelhuisplein stond. Ook Hendriks gelooft in het samenbrengen van verschillende visies, zo vertelde hij over zijn samenwerking met de Rabobank in dit interview.

“We geloven in de kracht van het bij elkaar brengen van al deze mensen”, zei Barbara Vos voorafgaand aan de conversaties. “Dit soort gesprekken kunnen leiden tot inzichten over hoe die toekomst eruit zou moeten zien.”

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Food of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, bezoek de Embassy pagina of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube