i
Aanmelden

Geïnteresseerd? Stuur een maal naar kunstzaken@rabobank.nl

MISO lezing door Arne Hendriks

Vanuit het paviljoen BURO MISO onderzoekt kunstenaar Arne Hendriks in samenwerking met misomaker Marika Groen en professor Cor van der Weele samen met het publiek welke rol de gefermenteerde bonenpasta miso kan spelen in de verschillende transities: de eiwittransitie, de energietransitie, de zorg-transitie, en misschien zelfs de transitie naar een mens die vrij en welvarend binnen de grenzen van de planetaire mogelijkheden leeft.

Type event Talk
Datum & tijd

28 Okt 2023 - 18:30 - 20:00

Locatie Keukenconfessies
Klokgebouw 127
5617 AB Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Food
Event
MISO lezing door Arne Hendriks
Onderdeel van Embassy of Food

Kunstenaar en artistiek onderzoeker Arne Hendriks raakte gefascineerd door miso tijdens een bezoek aan het Japanse eiland Okinawa waar hij bij het ontbijt een kom misosoep kreeg voorgeschoteld. Hij werd verliefd op de intense smaak, de complete voedingswaarde, de schoonheid van het productieproces, en de talloze manieren waarop miso smaak aan het leven geeft. Maar bovenal was hij onder de indruk van de spirituele en verhalende eigenschappen en de potentie die miso heeft om de mens te helpen om radicale verandering te omarmen. Om nieuw perspectief te ontwikkelen hebben we andere metaforen, een andere taal en andere praktijken nodig; misschien dat miso ons een beetje op weg kan helpen. Om dat proces te ondersteunen is BURO MISO een tentoonstelling, een onderzoek, een miso-proeverij, een workshop-ruimte, en oefenruimte/clubhuis/consulaat voor een netwerk van miso liefhebbers.

Met BURO MISO concretiseren we de stap terug (krimp) door van dierlijke naar plantaardige proteïne en smaak over te stappen. Het geeft zowel praktische als symbolische vorm aan het idee van minder. Kunstenaar en artistiek onderzoeker Arne Hendriks is een voormalig ambassadeur van de DDW en winnaar van een Dutch Design Award (2013 voor The Incredible Shrinking Man). Het werk van Hendriks is een collectieve artistieke oefening in verlangen naar positieve verandering. Sinds 2018 werkt hij samen met de Rabobank in een diepgaand onderzoek naar de maatschappelijke en economische consequenties van de begrippen groei en krimp.

Programma

18.30u – Inloop
19.00u – Start lezing
20.00u – Einde

Locaties

Keukenconfessies
Klokgebouw 127
5617 AB Eindhoven

Plan je route

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube