De Nieuwe Melkboer – De eerste sojadrink van eigen bodem

Vanaf 7 november is de eerste Nederlandse sojadrink verkrijgbaar: De Nieuwe Melkboer. Het is een initiatief van Bart en Tom Grobben, twee nieuwsgierige boerenzonen die een nieuwe (melk)weg in slaan door het aanbieden van plantaardige zuivel alternatieven.

Type Actueel
Gepubliceerd op 1 december 2020
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
De Nieuwe Melkboer – De eerste sojadrink van eigen bodem
Onderdeel van Embassy of Food

Al generaties wordt er door hun familie melk geproduceerd. Waar hun voorouders destijds al met de tijd mee zijn gegaan door het produceren van koemelk, spelen Bart en Tom in op de ontwikkelingen van deze tijd. Ze willen het werk van de generaties voor hun voortzetten, maar dan wel op hun eigen manier! In 2016 wisten ze het; plantaardig! Ze zijn van start gegaan met onderzoek doen. In 2017 haalden ze hun eerste echte oogst binnen; soja van Twentse bodem.

Photo by De Nieuwe Melkboer

Waarom soja? En is dat wel duurzaam?

Naast vetten en koolhydraten zijn eiwitten de belangrijkste onderdelen van ons dagelijks dieet. Eiwitten leveren energie in de vorm van calorieën en bestaan daarnaast uit aminozuren. Soja bevat, als één van de weinige plantaardige producten, alle essentiële aminozuren. Kortom, een compleet aminozuren-profiel, vergelijkbaar met dat van zuivel, vertellen Bart en Tom op hun website. Ook delen zij dat soja juist een duurzaam product is als het lokaal geproduceerd wordt door de vlinderbloemige structuur van de sojaplant. De plant kan groeien zonder (kunst)mest en door de stikstof bindende capaciteit van de plant vraagt het relatief weinig voedingsstoffen van de grond om te groeien

Drie jaar hard werken en verdiepen in dit gewas resulteert in de eerste Nederlandse sojadrink van eigen Twentse bodem. Het is een echte primeur als het gaat om het aanbod van plantaardige zuivel alternatieven. Wat deze sojadrink nog specialer maakt is dat deze super vers aangeboden kan worden, omdat het lokaal geproduceerd wordt. Je kunt de Nieuwe Melkboer gewoon drinken, verwerken in je ontbijt of er een verdraaid lekkere cappuccino mee maken. 

De Nieuwe Melkboer is vanaf 7 november verkrijgbaar bij horecazaken als ‘Bolscher Meer Dan Vlees’ en bij ‘Aanstreekelijk’ in Oost Nederland. Ook in de Randstad is de sojadrink te vinden bij ‘SLA’ en ‘VKUSVILL’. 

De Nieuwe Melkboer was op 27 november te gast bij Het Oogstfeest in Pakhuis de Zwijger. Bekijk de uitzending hier terug!

Meer weten over De Nieuwe Melkboer? Bekijk hier de website.

Photo by De Nieuwe Melkboer
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube