Edible Invisible

Type Actueel
Gepubliceerd op 10 september 2020
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
Terugblik 2018: Embassy of Food
Onderdeel van Embassy of Food

In de Embassy of Food ging het dit jaar over het onzichtbare deel van ons voedsel. Microben zijn overal en hebben een veel grotere invloed op ons leven dan we tot voor kort dachten. Ontwerpers onderzochten wat we kunnen doen met kennis over de rol van micro-organismen in het spijsverteringskanaal, in de bodem en bij voedselproductie. Kunnen we binnenkort Alzheimer en depressies behandelen met een dieet?

Tentoonstelling Edible Invisible

Juist ontwerpers kunnen ons helpen die nieuwe blik op bacteriën en voedsel te ontwikkelen. De tentoonstelling Edible Invisible, gecureerd door eetontwerper Marije Vogelzang, bood ontwerpers de ruimte precies dat te doen. Een tentoonstelling over onze maatschappij en cultuur, over hoe we omgaan met hygiëne en de toekomst van voedsel. Gaan we al ons eten injecteren met probiotica? Kunnen we de smaak van voedsel beïnvloeden door tijdens de groei bepaalde bacteriën toe te voegen? En wat kan de industrie met deze inzichten.

De expositie viel in twee delen uiteen. Het ene deel werd ingevuld door studenten van de Food Non Food afdeling van Design Academy Eindhoven. Zij presenteerden onder leiding van Tom Loois en Mara Skujeniece een interactieve experience die de bezoeker zintuigelijk liet ervaren wat microben voor effect op je hebben. De andere helft van de expositie liet de bezoeker kennismaken met negen projecten van internationale ontwerpers die met eten werken.

Future Food Design Awards

Naast Edible Invisible waren in de Embassy of Food ook de finalisten van de Future Food Design Awards te zien. Deze prijs, in het leven geroepen door The Dutch Institute of Food & Design (DIFD) in samenwerking met Agri Meets Design, werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Het doel is om ontwerpers met een belangrijk en innovatief perspectief op het voedselsysteem in de schijnwerpers te zetten. De FFDA nodigt ontwerpers van over de hele wereld uit om hun ideeën en projecten aan te melden.

Lezingen en interviews

Tijdens DDW organiseerde DIFD ook een lezingen- en discussiemiddag over de Future of Food & Design en een serie live interviews met ontwerpers.

Bezoekers en media

Zo’n 6.000 bezoekers hebben de Embassy of Food dit jaar bezocht. Verschillende media hebben bericht over de Embassy, waaronder VPRO, Nu.nl, WDCD en Mold.

De Embassy of Food 2018 is georganiseerd door Dutch Design Foundation en Design Academy Eindhoven, samen met Zagenzagen.nl en mediapartners Mold en Design Indaba.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube