i
Tickets

Binnenkort hier aan te melden.

Nieuwe Vroenten: A Taste For Change

IABR, Lola Landscapes en de Embassy of Food (EoF) organiseren een ontwerpende sessie over de innovatieve kracht van plantaardige voeding. Laten we samen verder denken dan de traditionele grenzen van ons voedsel. 

Type event Ontwerpsessie
Datum & tijd

10 Jul 2024 - 13:00 - 16:00

Locatie Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Onderdeel van Embassy of Food
Event
Nieuwe Vroenten: A Taste For Change
Onderdeel van Embassy of Food

Stel je voor: als we slechts de helft van het huidige landbouwareaal zouden gebruiken voor eiwitproductie, ontstaat er ruimte voor wonen, natuur, recreatie en vernieuwende vormen van landbouw, zoals voedselbossen. Wat is het potentieel van plantaardig voedsel  voor de toekomstige inrichting van Nederland? Wat betekent dit voor de relatie tussen boer, burger en landbouw als we dit anders vorm kunnen geven?
We buigen ons vandaag over het project Nieuwe Vroenten, een ontwikkelproject van Jaap Korteweg dat natuurinclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie in een aantrekkelijk, inclusief woon-werklandschap van 1000 hectare combineert. Het bevordert coöperatieve voedselproductie, duurzaam wonen en draagt bij aan de energietransitie en duurzaam ondernemen. Dit is niet alleen een concept; het is een concreet plan in ontwikkeling, gedragen door de lokale gemeenschap en gericht op lokale welvaart.

Maar hoe betrek je de lokale gemeenschap in een coöperatie? Welke rollen zijn cruciaal om deze visie te realiseren? Hoe inspireren we mensen om voorbij het frame van plantaardig eten te kijken naar de mogelijkheden die het biedt? De uitkomst van deze sessie zal dienen als blauwdruk voor toekomstige projecten van De Nieuwe Vroente in Nederland.

Tijdens de sessie werken we aan een “organogram voor verandering” voor wie we nodig hebben om deze transitie echt vorm te geven, van boer tot burger, van ecoloog tot bankier. Daarnaast willen we ons richten op de huidige frames die verandering in de weg staan.  Welke (beeld-)taal is er nodig? En hoe kan een ruimtelijke blik bijdrage aan de plantaardige eiwittransitie?

Sprekers

Jaap Korteweg is ondernemer en startte met de Vegetarische Slager, dat uiteindelijk aan Unilever werd verkocht, een revolutie in het aanbod van vegetarische producten. Jaap wordt gedreven door de wereld te laten zien dat we anders kunnen eten, zo werkt hij oa aan melk uit gras maken, zonder dat er een koe aan te pas komt. Vandaag spreekt hij over zijn nieuwst project, Nieuwe Vroente, waarin hij een volledig zelfvoorzienend Brabant wil realiseren. 

Peter Veenstra is landschapsarchitect. Hij is medeoprichter en partner van LOLA Landscape Architects, daar leidt hij veel projecten en ontwerponderzoeken. Vrijheid in beweging en gebruik is altijd het uitgangspunt in zijn ontwerpen, zowel in grootstedelijke omgevingen als in open natuur.

Anna-Louisa Peeters is een PhD onderzoeker aan de TU Delft. Als industrieel ontwerper verkent zij de rol van design framing in duurzaamheidstransities. Ze richt zich met name op het voedseldomein en de eiwittransitie – onze collectieve beweging van het eten van dierlijke eiwitten naar voornamelijk plantaardige.

Moderator: Saskia van Stein

Programma

13.00 – Inloop, met koffie en thee.

13.30 – Introductie

13:40 – Van Dromen naar Doen

14:10 – Transitieframes: hoe krijg je mensen mee?

14:40 – De Waarde van Anders Doen

15:10 – Het Organogram van de Beweging

15:40 – Afsluiting

Locaties

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube