i
Tickets

Geïnteresseerd?

Bestel tickets

Nieuwe Vroenten: A Taste For Change

IABR, Lola Landscapes en de Embassy of Food (EoF) organiseren een ontwerpende sessie over de innovatieve kracht van plantaardige voeding. Laten we samen verder denken dan de traditionele grenzen van ons voedsel. 

Type event Ontwerpsessie
Datum & tijd

10 Jul 2024 - 13:00 - 16:00

Locatie Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Onderdeel van Embassy of Food
Event
Nieuwe Vroenten: A Taste For Change
Onderdeel van Embassy of Food

Stel je voor: als we slechts de helft van het huidige landbouwareaal zouden gebruiken voor eiwitproductie, ontstaat er ruimte voor wonen, natuur, recreatie en vernieuwende vormen van landbouw, zoals voedselbossen. Wat is het potentieel van plantaardig voedsel  voor de toekomstige inrichting van Nederland? Wat betekent dit voor de relatie tussen boer, burger en landbouw als we dit anders vorm kunnen geven?

We buigen ons vandaag over het project Nieuwe Vroenten, een ontwikkelproject van Jaap Korteweg dat natuurinclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie in een aantrekkelijk, inclusief woon-werklandschap van 1000 hectare combineert. Het bevordert coöperatieve voedselproductie, duurzaam wonen en draagt bij aan de energietransitie en duurzaam ondernemen. Dit is niet alleen een concept; het is een concreet plan in ontwikkeling, gedragen door de lokale gemeenschap en gericht op lokale welvaart.

Maar hoe betrek je de lokale gemeenschap in een coöperatie? Welke rollen zijn cruciaal om deze visie te realiseren? Hoe inspireren we mensen om voorbij het frame van plantaardig eten te kijken naar de mogelijkheden die het biedt? De uitkomst van deze sessie zal dienen als blauwdruk voor toekomstige projecten van De Nieuwe Vroente in Nederland.

Tijdens de sessie werken we aan een “organogram voor verandering” voor wie we nodig hebben om deze transitie echt vorm te geven, van boer tot burger, van ecoloog tot bankier. Daarnaast willen we ons richten op de huidige frames die verandering in de weg staan.  Welke (beeld-)taal is er nodig? En hoe kan een ruimtelijke blik bijdrage aan de plantaardige eiwittransitie?

Programma

13.00u – Inloop, met koffie en thee.
13.30u – Introductie
13:40u – Van Dromen naar Doen
14:10u – Transitieframes: hoe krijg je mensen mee?
14:40u – De Waarde van Anders Doen
15:10u – Het Organogram van de Beweging
15:40u – Afsluiting

Met bijdragen van

Moderator: Saskia van Stein

 

Jaap Korteweg

Ondernemer
Meer Minder

Jaap Korteweg is ondernemer en startte met de Vegetarische Slager, dat uiteindelijk aan Unilever werd verkocht, een revolutie in het aanbod van vegetarische producten. Jaap wordt gedreven door de wereld te laten zien dat we anders kunnen eten, zo werkt hij oa aan melk uit gras maken, zonder dat er een koe aan te pas komt. Vandaag spreekt hij over zijn nieuwst project, Nieuwe Vroente, waarin hij een volledig zelfvoorzienend Brabant wil realiseren. 

Peter Veenstra

Landschapsarchitect
Meer Minder

Peter Veenstra is landschapsarchitect. Hij is medeoprichter en partner van LOLA Landscape Architects, daar leidt hij veel projecten en ontwerponderzoeken. Vrijheid in beweging en gebruik is altijd het uitgangspunt in zijn ontwerpen, zowel in grootstedelijke omgevingen als in open natuur.

Anna-Louisa Peeters

PhD onderzoeker
Meer Minder

Anna-Louisa Peeters is een PhD onderzoeker aan de TU Delft. Als industrieel ontwerper verkent zij de rol van design framing in duurzaamheidstransities. Ze richt zich met name op het voedseldomein en de eiwittransitie – onze collectieve beweging van het eten van dierlijke eiwitten naar voornamelijk plantaardige.

Katinka Feijs

Ontwerper
Meer Minder

Katinka Feijs is een ontwerper die de kracht van visual storytelling gebruikt om mensen in beweging te brengen. Ze verdiept zich in de complexe vraagstukken van ons voedselsysteem en zet ontwerp in om actuele knelpunten te agenderen, oplossingen te visualiseren, en transities zoals de eiwittransitie te versnellen. Haar werk richt zich op het vertalen van complexe onderwerpen naar beelden die niet alleen voor meer bewustwording zorgen, maar ook daadwerkelijke impact genereren.

Joran Lammers

Onderzoeker
Meer Minder

Joran Lammers is onderzoeker van landschappelijke transities aan Leiden Universiteit. mede  verantwoordelijk voor het onderzoek Nederland Veganland, wat als heel Nederland zou overstappen op een 100% plantaardig dieet? Wat zou dat betekenen voor de inrichting van Nederland? Voor klimaatrechtvaardigheid? Voor de economie?

Locaties

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube