Good Neighbours – veiligheid en intieme surveillance in de wijk

Dit programma is een interactieve sessie van de Embassy of Safety op Dutch Design Week.

Type event Talk
Datum & tijd

19 Okt 2021 - 11:00 - 12:30

Locatie Seats2Meet
Torenallee 24
5617 BD Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Safety
Event
Good Neighbours – veiligheid en intieme surveillance in de wijk
Onderdeel van Embassy of Safety

Hoe beïnvloeden alledaagse surveillance tools zoals WhatsApp-groepen, Nextdoor- en slimme deurbelcamera’s het veiligheidsgevoel van mensen in een wijk?
Hoe dragen deze technologieën bij aan meer of minder inclusieve wijken? Wat is de impact van deze technologieën op de communities?

Programma

  • Presentatie van het Good Neighbours onderzoek naar intieme surveillance en WhatsApp buurtpreventie groepen van de afgelopen 7 jaar.
  • Toelichting van de Good Neighbours methode om door middel van storytelling de bewoner aan tafel krijgen over veiligheid op een onverwachte manier.
  • Interactieve sessie om deze onderwerpen met elkaar te bespreken en de volgende fase van Good Neighbours te starten:
    • Hoe kunnen we nu met deze inzichten doorpakken om een positieve verandering teweeg te brengen in buurten?
    • Hoe kunnen we deze kennis inzetten en benutten voor de praktijk, wat zijn de handelsperspectieven voor de betrokkenen?

Meld je nu aan

We hebben een beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij! Aanmelden kan uiterlijk tot zondag 17 oktober 19:00 uur via: anneli@affectlab.org.

Good Neighbours

Good Neighbours is een social design project van Affect Lab dat live performance, technologie en placemaking combineert. Affect lab is een creatief onderzoeksplatform opgericht door onderzoeker Natalie Dixon en interactief ontwerper Klasien van de Zandschulp. Zij kantelen het perspectief en het gesprek over populaire en nieuwe technologieën door middel van design research, culturele inzichten en immersive storytelling.

Het doel van Good Nieghbours is om het gesprek over veiligheid en inclusie in buurten te openen. Het project pakt een belangrijk probleem in steden aan: sociale profilering dat wordt genormaliseerd door communities en mogelijk wordt gemaakt door huiselijke surveillance technologieën, waaronder platforms zoals Nextdoor en WhatsApp; slimme deurbelcamera’s zoals Ring en Nest; en automotive surveillance tools zoals de Tesla-cam. Deze vormen van intieme surveillance bedreigen de sociale cohesie in wijken.

De Good Neigbhours live performance, gebaseerd op een specifieke buurt en begeleid door een app, kent al drie edities: York (VK), Amsterdam (Transvaalbuurt) en Utrecht (Lombok). Good Neighbours ontving ondersteuning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeente Amsterdam.

GOOD NEIGHBOURS is genomineerd voor de Dutch Design Award, categorie Design Research en de Gouden Kalf Digitale cultuurproductie.

Locaties

Seats2Meet
Torenallee 24
5617 BD Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube