i
Aanmelden

Meld je aan voor dit evenement.

Registreer

Inclusively wired

Wat is er nodig om de talenten en kwaliteiten van mensen met een neurodivers brein te zien? Hoe leren mensen met een neurodivers brein deze talenten ontdekken? En hoe kunnen we – als samenleving – deze talenten een plek geven? Zijn we in staat om over de labels heen te kijken en neurodiversiteit als gamechanger te omarmen? 

Ondanks ons streven naar een inclusieve samenleving, zien we ‘neurodiversiteit’ vaak als afwijkend, als label voor een mentale stoornis. Een label als een vorm van duiding, het geeft ons houvast en biedt ordening. Of het nu gaat over dyslexie, hoogbegaafdheid, ADHD, autisme of dyscalculie, het label maakt dat we bepaalde gedragingen kunnen plaatsen. Met als risico dat we de mens met een neurodivers brein als persoon uit het oog verliezen….maar ook dat neurodiverse mensen, jongeren, zich vaak anders of zelfs buitengesloten voelen.

In het onderwijs, bij individuele begeleiding en ondersteuning is steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van talenten en een inclusieve benadering van diversiteit. Ook het maatschappelijk middenveld draagt hier actief aan bij. Echter, daarmee hebben neurodiverse mensen nog geen vanzelfsprekende plaats in onze samenleving. Met Inclusively wired willen we deze initiatieven verbinden, van elkaar leren en samen in beweging komen om deze vanzelfsprekende plaats in de samenleving te gaan ontwerpen, organiseren. De sessie bestaat uit een reflectief deel, waarin deelnemers inzichten en ervaringen delen. In het tweede deel creëren we nieuwe inzichten – aan de hand van ontwerpmethodes – en formuleren we de focuspunten en concrete stappen waar de deelnemers zich de komende maanden op gaan richten.  

Type event Workshop
Datum & tijd

23 Okt 2022 - 11:00 - 13:30

Locatie Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
Event
Inclusively wired

De sessie Inclusively wired maakt onderdeel uit van het programma en brengt ontwerpers, theatermakers, ervaringsdeskundigen, onderwijsvernieuwers, leerkrachten en zorgprofessionals bijeen. Vanuit de gedeelde ambitie om neurodiversiteit als talent (en niet als label) een vanzelfsprekende plaats in onze samenleving te geven. We zien daarbij de rol van creativiteit en ontwerppraktijken als aanjager om neurodiverse mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling, maar ook om systemen, zoals onderwijs en gezondheidszorg, te transformeren. iDROPS en Studio Junctuur werken samen om initiatieven en betrokken experts uit België en Nederland te verbinden. De sessie Inclusively wired is een vervolgsessie op een talk tijdens Design Fest Gent (24 april jl.) en de Summer school die iDROPS in juli organiseerde. 

https://www.idrops.org/nieuws/neurodiversiteitsdag-op-design-fest-gent

Locaties

Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube