Inclusive Society

The Embassy of Inclusive Society

Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt?

Een inclusieve samenleving is een open samenleving die inzet op de participatie van iedereen, een samenleving waarin elke burger een aandeel heeft en waar de notie van wederkerigheid centraal staat. Ook is het een samenleving waarin iedereen zich gezien en gerepresenteerd voelt. In Nederland worden die noties veelal als vanzelfsprekend gezien, bij wet zijn we immers allemaal gelijk, maar in de praktijk is het verre van een vanzelfsprekendheid.

Hoewel de discussie over dit thema in de samenleving breed wordt gevoerd, gebeurt dit in de ontwerpsector slechts mondjesmaat. En dat is gek: ontwerpers ontwerpen namelijk voor iedereen, terwijl het Nederlandse ontwerpveld nog geen eerlijke representatie is van de samenleving. Ontwerpers met een niet-Westerse culturele achtergrond, vrouwelijke ontwerpers, ontwerpers uit lagere economische klassen en ontwerpers met een fysieke beperking zijn ondervertegenwoordigd. Voornamelijk hoogopgeleide witte mannen ontwerpen producten die iedereen gebruikt, waardoor die niet altijd passen bij de identiteit, levensstijl of culturele achtergrond van de gebruikers.

De Embassy is in eerste instantie een pleidooi voor een meer divers en inclusief ontwerpveld. Een pleidooi voor een groter aantal ontwerpers met een diverse en inclusieve achtergrond. Op Dutch Design Week 2021 presenteren we divers tal van uiteenlopende ontwerpprojecten en een actieve vorm van samenwerking tussen diverse groepen uit onze samenleving.

Curator van deze Embassy is Jorn Konijn, Head of Programme van Dutch Design Week.

Actueel
Toon enkel:
 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
Redactioneel

Kijk in de (kappers)spiegel bij de Embassy of Inclusive Society

13 sep 2021
Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

7 sep 2021
WDE Talk
Video

Bekijk de WDE Talk: Hoe ontwerpen we een veilige en inclusieve samenleving?

1 jul 2021

Partners van Embassy of Inclusive Society

 • Social Design Showdown

  Social Design Showdown staat voor de confrontatie met ontwerpers en de kritische reflectie op de toegevoegde waarde van ontwerpers in het vormgeven van de maatschappij.

  Link to Social Design Showdown
 • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Link to Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  VWS
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube