i
Aanmelden

Meld je aan voor dit evenement.

Registreer

Kansen voor het Community Land Trust model in Nederland

Met een groep experts én initiatiefnemers zijn we aan het verkennen wat het Community Land Trust model toe kan voegen aan het woon en ontwikkellandschap van Nederland. Community Land Trusts zijn open ledenorganisaties die gebruik maken van een alternatief ontwikkelmodel dat de belangen van bewoners en buurt, én het algemeen belang vertegenwoordigt. Het eigendom en beheer van de grond, woningen en buurtfaciliteiten is verankerd in een CLT organisatie, en er worden condities opgesteld voor duurzaam en sociaal gebruik ervan. Door een voortdurend antispeculatiebeding en terugkoopregeling op de woningen wordt betaalbaar wonen en leven vastgelegd, voor deze en volgende generaties. Het biedt tegenwicht aan de commerciële vastgoedontwikkeling, stijgende grond- en huizenprijzen en het langzaam ‘wegdrukken’ van huishoudens met lage- en middeninkomens.

Tijdens de seminar staan we stil bij verschillende cases (H-Buurt (Bijlmer, Amsterdam), De Haese (Sittard Geleen) en de Ceuvel (Amsterdam Noord), de inzichten die zijn opgedaan tijdens een onderzoek de afgelopen periode, en we gaan in gesprek met jullie en enkele experts over de kansen voor het Community Land Trust model in Nederland.

Community Land Trust Nederland is een samenwerking met onder andere And The People, Space&Matter, LSA Bewoners, TU Delft en de Universiteit van Amsterdam en wordt mede gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve industrie.

Type event Talk
Datum & tijd

25 Okt 2022 - 11:00 - 13:00

Locatie Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
Event
Kansen voor het Community Land Trust model in Nederland

Beeldcredits: And The People

And The People is een sociaal ontwerp en innovatiebureau gericht op het initiëren en realiseren van projecten die mensen inspireert en in staat stelt duurzame maatschappelijke veranderingen vorm te geven. Wij maken mensen onderdeel en (gedeeld) ‘eigenaar’ van duurzame transities. Dat doen wij vanuit een systeembenadering waarin begrip voor en inzicht in beweegredenen, activiteiten, en ideeën van stakeholders centraal staat. Vanuit dit perspectief ontwerpen wij processen, plannen interventies, doen wij onderzoek, en faciliteren wij bijeenkomsten en programma’s. 

Locaties

Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube