Nieuwe perspectieven voor inclusieve winkelervaringen

Hoe kunnen we bijdragen aan een positieve winkelervaring voor iédereen? Deze vraag stond centraal in What if Lab: Onbeperkt Meedoen!, een opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als partner van de Embassy of Inclusive Society, onderzochten zij samen met ontwerpers en ervaringsdeskundigen hoe we de drempels voor mensen met een beperking kunnen wegnemen, voor een optimale winkelervaring.

Type Actueel
Gepubliceerd op 23 september 2021
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society
Actueel
Nieuwe perspectieven voor inclusieve winkelervaringen
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society

Zo’n twee miljoen mensen in Nederland hebben te maken met een zichtbare of onzichtbare beperking die hun (online en offline) winkelervaring op een negatieve manier beïnvloedt. Ondanks een aantal goede voorbeelden valt er nog een wereld te winnen om winkels echt voor iedereen toegankelijk te maken. Hoogste tijd voor een grondig ontwerpend onderzoek. Naast het ministerie van VWS, sloten ook Hema, Ieder(In), INretail, MKB-Nederland en VNO-NCW zich aan bij What if Lab: Onbeperkt Meedoen!

Tijdens dit lab, ontwikkelden vijf ontwerpstudio’s concepten om drempels bij winkelbezoek weg te nemen voor mensen met een beperking, waarbij de oplossing bijdraagt aan een positieve winkelervaring voor iedereen.

Studio Corvers en (ink). zijn uiteindelijk gevraagd om hun concepten, Drempelloos en Mensenkenners, verder te ontwikkelen. Benieuwd naar de reactie van voormalig minister voor Medische zorg van VWS Tamara van Ark op deze concepten? Bekijk de video!

Drempelloos

Studio Corvers ontwikkelde de Drempelloos-toolkit, een praktisch startpunt voor een inclusieve inrichting van de winkel. Drempelloos geeft medewerkers en winkeliers handvatten om zichzelf en hun winkel te testen op verschillende criteria binnen dit thema. Het pakket van spel- en meetinstrumenten is praktisch, speels, hands-on en bestaat uit tien verschillende losse modules zodat de inhoud naar wens kan worden aangepast op elk type winkel. Het doel is het inlevingsvermogen in mensen met een beperking te vergroten door het zelf te kunnen ervaren. Samen met MKB Nederland is Studio Corvers bezig met de doorontwikkeling van het concept. Wil je dit project in het echt zien? Bezoek dan de Embassy of Inclusive Society op Dutch Design Week 2021!

Mensenkenners

Mayra Kapteijn en Anna Noyons van (ink). viel het vooral op dat het vaak mis gaat in interacties en empathie. Niet alleen een bepaalde fysieke omgeving sluit mensen met een beperking soms uit, maar ook bepaalde reacties zorgen voor exclusie. Denk aan mensen die schrikken of mensen die niet weten hoe ze zich moeten aanpassen aan specifieke behoeften. Daarom ontwikkelden ze Mensenkenners, een platform dat helpt bij het trainen van je “inclusiviteitsspier”, zodat je als echte mensenkenner uiteindelijk weet hoe met álle soorten en maten mensen om te gaan. (ink). is momenteel met verschillende partners in gesprek over de doorontwikkeling van dit concept.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube