De Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum

Voor de eerste keer wordt de expositie van de Embassy of Inclusive Society gehost door het Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week 2022. Het voegt een speciaal onderdeel toe aan de bestaande expo Dwarsverbanden.

Type Actueel
Gepubliceerd op 17 Oktober 2022
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society
Actueel
De Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society

De Embassy of Inclusive Society wil het praten over inclusiviteit omzetten in de praktijk. Zo worden de ruimtelijke overwegingen van de tentoonstelling in het museum even belangrijk als de inhoud die tijdens DDW wordt gedeeld. De Embassy wil het publiek betere ruimtelijke condities bieden om hen aan het denken te zetten en noties rond inclusiviteit te (ont)leren, waarbij we tegelijkertijd erkennen dat het altijd beter kan.

‘I’m very happy that the Embassy of Inclusive Society has chosen to base themselves in our museum. Public museums should be places where inclusion and social justice are discussed and consensus for change is built. The Embassy is a great structure through which we can come together in Eindhoven and push against illiberal pressures. I hope we can continue to work together in the future.’

Wederzijdse ambitie van een langdurige samenwerking

Van een samenwerking die voortkwam uit gedeelde ideeën rond inclusiviteit, groeide het uit tot een uitgebreide ervaring van ontvangen en te gast zijn. De Embassy en het Van Abbemuseum verbinden vele partijen die misschien parallel werken maar vergelijkbare doelen en visies delen. Zo ontstaat langzaam een netwerk van relaties en wederzijdse betrekkingen. De tentoonstelling en het programma van dit jaar worden gezien als een experiment, met de wederzijdse ambitie om verder te gaan dan een eenmalige prestatie en samen te werken aan een langdurige verbondenheid.

Voortbouwen op bestaande kennis en resultaten

Bij het ontwerpen van de tentoonstelling in het Van Abbemuseum zijn ontwerpbeslissingen genomen op basis van de richtlijnen van Museum Open U. Het Embassy-team kon ook voortbouwen op de kennis die is ontwikkeld rond de collectie Dwarsverbanden.

De tentoonstellingsontwerpers Setareh Noorani en Jelmer Teunissen werkten met de uitdaging dat het gebouw van het Van Abbemuseum een labyrintisch karakter heeft, met vele lagen en onderling verbonden ruimtes. Ze maakten er een ontwerpkans van. In synergie met het grafisch ontwerp van studio De Anderen worden de muren, vloeren, pilaren en trappen speelse navigatieoppervlakken die de bezoeker meenemen langs de ruimte, het programma en de ideeën die de Embassy de afgelopen maanden in co-creatie met een diverse groep mensen heeft ontwikkeld. Het benaderen van inclusiviteit in de praktijk omvat bewuste keuzes van materialen en productieprocessen. Daarom koos het ontwerpteam ervoor te werken met afgedankte of geleende materialen als ontwerpprincipe en greep zo min mogelijk in.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube