Embassy of Inclusive Society op DDW

Neem tijdens Dutch Design Week (DDW) plaats op een van de drie kappersstoelen in de Embassy of Inclusive Society. Je krijgt niet alleen een nieuwe coupe, maar ook een goed gesprek. Elke dag knipt er een andere Eindhovense kapper in de kapsalon op het Ketelhuisplein op Strijp-S.

Type Actueel
Gepubliceerd op 1 Oktober 2021
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society
Actueel
Embassy of Inclusive Society op DDW
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society

“De kapsalon is een plek waar verschillende groepen mensen elkaar ontmoeten”, zeg Jorn Konijn, Head of Programme DDW en curator van Embassy of Inclusive Society. “We willen ook de Eindhovenaren bereiken die normaal gesproken niet naar DDW gaan. Elke kapper neemt zijn klanten mee en we nodigen DDW-bezoekers uit hun haar te laten knippen.”

Rituelen

Ontwerper Manon van Hoeckel richtte in 2018 voor het Stedelijk Museum Schiedam de kapsalon ‘Coupe de Schiedam’ in. Voor de Embassy of Inclusive Society vroeg Konijn haar een kapperszaak op te zetten waar de gesprekken gaan over de verschillende haarrituelen. Zoals de rituelen en de verzorging van afro-haar of Aziatisch haar. Van Hoeckel ontwerpt onder meer een schort met prikkelende vragen. De mensen in de kappersstoel om krijgen zo’n schort om, een vraag kan aanleiding zijn voor een goed gesprek. Ook instrueert Van Hoeckel de kappers om het gesprek te voeren. Dat komt nogal nauw, zegt Konijn. “Het is geen gesprek over het weer, maar het mag ook niet te dwingend zijn.”

Labour of love & Hidden heritage

Daarnaast zijn er in de kapsalon ook projecten te zien. Labour of Love van Oluwatomilola Adefioye – iedereen noemt haar Tomi -. Een Nigeriaanse ontwerper die recent is afgestudeerd aan Central Saint Martins in London, waar ze nu lesgeeft. Haar werk laat de rituelen en verzorging zien die horen bij afro-haar. Wendy Owusu laat met een korte documentaire, Hidden Heritage, zien dat haardrachten nooit alleen over haar gaan. Zij studeerde dit jaar cum laude af aan de Design Academy.

Ontmoeten

Het doel van de kapsalon is elkaars rituelen te gaan ontdekken. Konijn: “We hopen dat er gesprekken ontstaan tussen mensen die elkaar anders niet zou gauw zouden ontmoeten.”

In de Embassy of Inclusive Society is er naast een kapsalon een expositie waarin ruim twintig werken te zien zien. Ontwerpen die je inspireren en aan het denken zetten. Ook kun je elke dag een talk over een ander onderwerp bijwonen. Kijk voor een overzicht van het programma op de Embassy pagina van de Embassy of Inclusive Society.

Downloads

  • DDW plattegrond 0.43mb Download
Coupe de Schiedam - credits: Aad Hoogendoorn
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube