Open straat - Cascoland - credits: Sander van Wettum

Embassy of Health

De Embassy of Health verkent hoe we gezondheid voorop kunnen stellen in onze samenleving. Met behulp van ontwerpkracht en de kracht van andere perspectieven en benaderingen.

Zorgkosten, verzekeringspremies, risicoberekeningen. We zijn gewend op een hele economische manier over onze gezondheid en zorg te denken. In termen van geld, betalingen, harde munt: valuta. Maar het woord valuta is terug te leiden naar het Latijnse ‘valēre’. Dat betekende toen zoveel als ‘gezond of sterk zijn’. Met die betekenis in ons achterhoofd vragen we in de Embassy of Health: kunnen we onze gezondheid zien als een waarde op zich? Hoe kunnen we gezondheid sparen, laten stromen, uitwisselen en met elkaar delen? Hoe kunnen ontwerp- en verbeeldingskracht bijdragen aan een (her)waardering van gezondheid als ons grootste goed?

Gezondheid als wisselwerking

We zijn het erover eens: gezondheid is moeilijk in geld uit te drukken. Het gaat voorbij simpele transacties en het valt of staat met verbindingen. Met relaties tussen mensen en hun omgeving, zowel fysiek als sociaal. Gezondheid heeft een sociaal fundament: van het vangnet van mensen waarbij je terecht kunt voor gezelschap of een helpende hand, tot de garantie op schone lucht onafhankelijk van waar je huis staat.

Gezondheid voorop

We onderschrijven het belang van preventieve gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen, maar toch gaan we pas aan de slag met onze gezondheid als er al gezondheidsproblemen zijn. Komen we er wel met dagelijks een appel en 10.000 stappen in een omgeving vol verleidingen, verontreiniging, eenzaamheid en stress? Gezondheidsverschillen nemen toe door druk op bestaanszekerheid en gezondheid is steeds vaker afhankelijk van waar je woont en wat je te besteden hebt. Is het mogelijk om in die snelle, moderne wereld gezondheid voorop te zetten? Om ons langetermijndenken te trainen en vandaag investeringen te doen voor later? Om nu en in de toekomst samen te delen in de gezondheidswinst?

Gezondheid als stroming

Zorg wordt ingekocht, verzekerd, uitgevoerd, gedocumenteerd en gefactureerd. Steeds meer zorgverleners bezwijken ondertussen onder de torenhoge administratiedruk en het gemis van de menselijke maat. Het hele zorgsysteem loopt vast door vergrijzing, achterstanden en personeelstekorten. Hoe brengen we dat systeem weer in beweging en laten we gezondheid stromen? Hoe zetten we mensen weer centraal en laten we zorg flexibel meebewegen met hun behoeften? Hoe zorgen we voor zorgprofessionals? En wat is er nodig om hen hun roeping te laten vervullen, namelijk met aandacht zorg verlenen.

Gezondheid als nieuwe valuta

In de Embassy of Health maken we ruimte om het anders te doen. We brengen ontwerpers, zorgverleners, ambtenaren, wijkbewoners en -organisaties, ziekenhuizen, welzijnsinstanties, datawetenschappers en beleidsmakers samen en gaan aan de slag met nieuwe benaderingen van gezondheid. Door een ontwerpende houding aan te nemen kunnen we het systeem bevragen, veelbelovende concepten verbeelden en alternatieve routes toetsen. Zo kunnen we gezamenlijk leren en samen bouwen aan de herwaardering van gezondheid. Een herwaardering die draait op gezonde prikkels, waar gezondheid voorop staat en bereikbaar is voor de hele samenleving.

Bekijk ook eens wat we deden in...

De Creatief Leider van deze Embassy is Marleen van Bergeijk. Ze is actief als freelance social designer met een focus op gezondheid en welzijn. In 2016 studeerde ze af in de richting Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). Gedreven vanuit haar persoonlijke ervaring – Van Bergeijk kreeg al op jonge leeftijd te maken met jeugdreuma- kijkt ze met een menselijke blik naar het gezondheidssysteem. In haar werk brengt ze maatschappelijke verschuivingen en technologie samen en onderzoekt ze hoe zij zich laten vertalen in verbindende sociale interactie.

Sinds 2020 is ze onderdeel van het collectief Kade Clubhuis, een Eindhovense werkplaats vol maatschappelijke makers. Marleen is een verbinder in het creatieve veld. Zo maakt ze sinds 2018 deel uit van het programma team van Dutch Design Week en is ze één van de initiatiefnemers van The Social Design Lobby, waar ze zich sterk maakt voor de positionering van het (social) designveld binnen maatschappelijke vraagstukken.

‘De Embassy of Health is een heel mooi platform om de toekomst te exploreren. ’
Claudia Lieshout Principal Design Research, Philips Design
‘Het is inspirerend om partner te zijn in de multidisciplinaire Embassy of Health, en onze kennis en vaardigheden in te brengen bij het co-ontwerpen van de toekomst van de gezondheidszorg waarin we willen leven.’
Sabine Wildevuur Directeur, DesignLab University of Twente
Programma

Filter op type

 • Festival
 • Workshop
 • Symposium
 • Expo
 • Workshop
 • Talk
 • Premiere
 • Interview
 • Partner meeting
 • Conference
 • Debate
 • Tour
 • Verwijder filters

Afgelopen

Actueel

Filter op type

 • Nieuws
 • Podcast
 • Redactioneel
 • Video
 • Verwijder filters
Redactioneel

Embassy of Health op DDW23

Redactioneel

In gesprek met Máxima MC

Redactioneel

Terugblik 2022: Embassy of Health

Redactioneel

Op een andere manier naar zorg kijken; de conferentie van de Embassy of Health opent ogen

Video

Curator Tour: ervaar de mindset voor een chronisch gezonde samenleving

Nieuws

Van de marge naar het midden

Redactioneel

WDE Spotlight: Lisa Mandemaker

Redactioneel

De mindset voor een chronisch gezonde samenleving

Podcast

Van het podcastje naar de muur #7

Podcast

Van het podcastje naar de muur #6

Redactioneel

WDE Spotlight: Hollandse Luchten

Podcast

Van het podcastje naar de muur #5

Nieuws

Marleen van Bergeijk nieuwe curator Embassy of Health

Podcast

Van het podcastje naar de muur #4

Podcast

Van het podcastje naar de muur #3

Podcast

Van het podcastje naar de muur #2

Podcast

Luister nu Van het podcastje naar de muur

Video

Bekijk hier de WDE Talk: Hoe kunnen we de samenleving sámen gezonder maken?

Redactioneel

Terugblik 2021: Embassy of Health

Redactioneel

WDE Spotlight: Reframing Studio

Nieuws

Jouw rol in de transitie naar chronische gezondheid

Video

Curator Tour: Jetske van Oosten vertelt hoe jij kan bijdragen aan de collectieve gezondheid

Design thinking bezien vanuit de Utrechtse praktijk

Nieuws

Embassy of Health op DDW

Embassy of Health
Redactioneel

Betere gezondheidszorg: ‘Iedereen kan het verschil maken’

Dutch Design Week
Nieuws

Dit presenteren de Embassies op Dutch Design Week

Video

Bekijk de WDE Talk: Vormgeven aan een leefbare en gezonde omgeving voor iedereen

Redactioneel

Terugblik 2020: Embassy of Health

Podcast

Health & Water podcast

Video

Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Health

Nieuws

Wat doet een sociaal ontwerper in een verpleeghuis?

Podcast

Food & Health podcast

Podcast

Health Podcast

Redactioneel

De toekomst van de zorg is intiem (en nog twee stellingen om over na te denken)

Nieuws

Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet?

Nieuws

Hoe denk jij over de toekomst van onze gezondheid?

Redactioneel

Terugblik 2019: Embassy of Health

Floris Alkemade
Video

Terugkijken: Virtuele conferentie ‘De kunst van richting te veranderen’

Video

VWS daagt design industrie uit tot grotere bijdrage aan oplossingen voor de zorg

Partners van Embassy of Health

 • AMS-IX Link to AMS-IX
 • Provincie Noord-Brabant Link to Provincie Noord-Brabant
 • Maxima Medisch Centrum

  Maxima MC (MMC) is het grootste medisch centrum van de regio Zuidoost-Brabant en is gevestigd op twee locaties: hartje Eindhoven en aan de rand van Veldhoven. Door deze twee locaties kan het ziekenhuis de beste zorg en persoonlijke aandacht bieden.

  Link to Maxima Medisch Centrum
 • Dutch Design Foundation

  Dutch Design Foundation (DDF) is optimistisch en gelooft in het probleemoplossende vermogen van designers om de wereld een betere plek te maken. DDF biedt designers daarom kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform.

  Link to Dutch Design Foundation
chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube