Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet?

De afgelopen maanden hebben ons meer dan ooit aan het denken gezet over onze gezondheid. De coronacrisis heeft bestaande systemen op scherp gezet en dwingt een nieuwe aanpak af. Bezoek de Embassy of Health, onderdeel van de virtuele Dutch Design Week, en ontdek samen met ontwerpers en zorgprofessionals: wat vinden we eigenlijk belangrijk voor onze kwaliteit van leven? En hoe regelen we dat?

Type Actueel
Gepubliceerd op 15 Oktober 2020
Onderdeel van Embassy of Health
Actueel
Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet?
Onderdeel van Embassy of Health

Het leven staat op zijn kop: dagelijkse dingen zijn ‘on hold’ gezet, de eettafel is een werkplek geworden, en videobellen de manier om elkaar te ontmoeten. Afstand is het nieuwe toverwoord, wat ons des te beter laat voelen hoe belangrijk nabijheid en intimiteit zijn.

Het heeft geleid tot reflectie op wat van waarde is. Is dat overleven, ten koste van al het andere wat we zo belangrijk vinden? Is er naast alle protocollen genoeg ruimte voor wat ons zichtbaar goed doet? En hoe zit het als je naar het grotere geheel kijkt: het functioneren van de maatschappij, de leefbaarheid van de planeet? 

Image by Brandon Holmes

De online expositie ‘Chronic Health – Happily ever after?’ toont de kracht van ontwerpend onderzoek bij het vinden van antwoorden op deze vragen. Het zijn projecten van ontwerpers en zorgprofessionals die samen, met een vooruitziende blik, aan een gezonde samenleving werken. 

Naast de expo is er tijdens DDW een uitgebreid online programma met inspirerende journaals en talks. Op maandag 19 oktober gaat Simon Broersma, hoofdredacteur en uitgever van Skipr, bijvoorbeeld in gesprek met Gjilke Keuning, curator van de expositie, en Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg van het UMC Utrecht. Contact en intimiteit zijn cruciaal voor onze kwaliteit van leven; de afgelopen tijd is dat besef hard binnengekomen. Het is prettig om de gevoelens die daarbij komen kijken met elkaar te kunnen delen. Hoe creëren we de intimiteit om stil te staan bij onszelf en bij elkaar? Het gesprek leidt de kijker langs een aantal bijzondere projecten uit de expositie.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube