Chronic Health: It’s only human?

Type Actueel
Gepubliceerd op 9 juli 2020
Onderdeel van Embassy of Health
Actueel
Terugblik 2019: Embassy of Health
Onderdeel van Embassy of Health

Technologisch is er anno 2019 van alles mogelijk. In theorie kunnen we voor vrijwel iedere aandoening een pil, chip of nieuw lichaamsdeel ontwikkelen. En veel procedures worden al efficiënter uitgevoerd door robots dan door mensen. Maar worden we daar wel zo blij van?

Om samen de kwaliteit van de ‘nieuwe zorg’ te bepalen, helpt het om de toekomst te kunnen verbeelden. Dat is waar ontwerpers in uitblinken. Tijdens de Embassy of Health 2019 gebruikten we die ontwerpkracht bij het zoeken naar een nieuwe balans tussen technologie en natuur, tussen perfectie en imperfectie, en tussen formele en informele zorg. Ongeveer 70.000 bezoekers bezochten de Embassy of Health.

Dilemma’s van de zorg

Met een collectie op het snijvlak van wetenschap, kunst, technologie en design toonde de Embassy of Health de dilemma’s van de zorg. Dilemma’s over de maakbaarheid van ons lichaam bijvoorbeeld, die met innovatieve ingrepen, medicijnen, kunstorganen en exoskeletten steeds gewoner lijkt. Maar hoe perfect willen we het hebben? En is het niet juist onze kwetsbaarheid die ons menselijk maakt? Of de vraag hoe we het gaan doen, als we in de toekomst steeds meer voor onszelf en elkaar moeten gaan zorgen. Hoe kunnen we een toegankelijk netwerk van informele zorg in de wijk creëren, dat samenwerkt met de formele zorginstellingen en die ontlast en aanvult?

Embassy of Health, photo by Jimena Jauna
VIMS by Adi Hollander, photo by Cleo Goossens

Bezoekers werden van harte uitgenodigd om mee te denken over dit soort dilemma’s. Veel exposanten waren gedurende de hele week aanwezig en gingen actief in gesprek met het publiek. Dit leverde zeer geanimeerde gesprekken op, waarbij bezoekers langdurig op de tentoonstelling aanwezig waren. De tentoonstelling ‘Chronic Health: It’s only human’ was daarmee een duidelijke plek voor inhoudelijke discussie. Het werk van de exposanten dat op de tentoonstelling werd gepresenteerd, vind je in de Embassy of Health Catalogus.

Programmaonderdelen

De Embassy of Health omvatte een aantal onderdelen. Naast de hiervoor genoemde tentoonstelling ‘Chronic Health: It’s only human’, organiseerde U CREATE het programma C*re the system. Met dagelijkse debatten onderzocht het hoe we een systeem kunnen ontwerpen waarin ‘chronisch gezond en gelukkig zijn’ de norm is. Sprekers als Alexei Wagner (Medical director Emergency Department Stanford Medical School) en Emilie Wagner (Design strategist Stanford D-School) gingen in op de vraag hoe en waartoe je zorg- en welzijnsprofessionals van de toekomst opleidt.

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseerde de inspiratiesessie Chronisch Gezond voor betrokkenen bij mensgerichte zorginnovatie. Samen gingen zij in gesprek over voorbeeldprojecten waarin ontwerpers, zorg- en welzijnsorganisaties en gebruikers in co-creatie samenwerkten. De bijeenkomst had als doel nieuwe samenwerkingsverbanden op het thema te stimuleren en vond plaats in het kader van de open oproep Chronisch Gezond. Sprekers waren Chantal Walg (Anders Gezond), Roel Schoenmaker (Cascoland), Nicky Liebregts en Michiel Hulsbergen (Dialogue Trainer).

Ook was er een inspiratiesessie voor geïnteresseerden uit het zorgdomein. Zij kregen een rondleiding langs de expositie, gevolgd door een inhoudelijke discussie over de toekomst van de zorg. Sprekers waren Paulien Melis en Sanne Muiser.

Op vrijdag vond de Embassy of Health Theme Conference plaats. Reon Brand (principal researcher Philips Experience Design) liet het publiek kennismaken met vier emerging futures. Onder leiding van gastheer Lex Bohlmeijer gingen Marlies Bongers (gynaecoloog Máxima MC), Lisa Mandemaker (speculatief ontwerper) en Joanneke Weerdmeester (Radboud Universiteit) in gesprek over de rol van technologie in de zorg en de menselijke maat daarbij. Aansluitend bediscussieerden Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Gijsbert van Herk (voorzitter RvB Stichting Humanitas), Frank Kolkman (experimenteel ontwerper) en Joost van Wijmen (ontwerper) de randvoorwaarden om tot systemische veranderingen en implementatie van innovaties in de zorg te komen.

488 gasten bezochten de Embassy of Health bovendien als deelnemer van een thematische route vanuit het DDW programma. Er waren onder meer twee internationale delegaties uit China en Duitsland en er was een tour van de Topsectoren met boegbeelden uit de sectoren en SG’s en DG’s van verschillende ministeries.

Lab Romanticism by Lisa Mandemaker

Media

De publicatielijst bestaat uit artikelen waarin de Embassy of Health genoemd werd of centraal stond. De volledige publicatielijst is te vinden op onze perspagina. VPRO besteedde daarnaast in het programma de Toekomstbouwers aandacht aan Kuang Yi Ku, een exposant van de Embassy.

Ook verscheen er een vernieuwende podcastserie over de World Design Embassies. In de aflevering over de Embassy of Health reflecteren Frank Kolkman (experimenteel ontwerper) en Jetske van Oosten (curator) op een gezondheidszorg die veel toegankelijker, veel eerlijker en gelijker verdeeld is. Van Oosten publiceerde ook een artikel over kwetsbaarheid in de zorg.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube