Marleen van Bergeijk nieuwe curator Embassy of Health

De Embassy of Health verwelkomt social designer Marleen van Bergeijk als nieuwe curator. Met een achtergrond in industrieel ontwerpen en een eigen ontwerpstudio op het gebied van gezondheid en welzijn, is Van Bergeijk een waardige opvolger voor Jetske van Oosten, die de afgelopen jaren met volledige toewijding vorm heeft gegeven aan de Embassy. De aankomende Dutch Design Week (DDW) staat de Embassy of Health, onder de creatieve leiding van Van Bergeijk, stil bij vijf succesvolle edities van Chronic Health, het terugkerende thema van de expositie.

Type Actueel
Gepubliceerd op 19 april 2022
Onderdeel van Embassy of Health
Actueel
Marleen van Bergeijk nieuwe curator Embassy of Health
Onderdeel van Embassy of Health

Als voormalig programmamanager van Dutch Design Week én Embassy of Health exposant – in 2022 presenteerde ze samen met andere ontwerpers en partners het project GWL (Gezondheid / Water / Licht) als onderdeel van de Embassy-, is Van Bergeijk goed bekend met het Chronic Health gedachtegoed. Onder haar creatieve leiding zal de Embassy het thema gezondheid als een collectief vraagstuk benaderen, om vervolgens samen met de betrokken partners verder te bouwen aan experimenten, onderzoek en ontwerp over de toekomst van chronische gezondheid.

‘In de rol als curator van de Embassy of Health komen mijn passie voor het thema gezondheid en mijn drive om mensen te verbinden middels de kracht van ontwerp heel mooi bij elkaar.’

Wie is Marleen van Bergeijk?

Marleen van Bergeijk is actief als freelance social designer met een focus op gezondheid en welzijn. In 2016 studeerde ze af in de richting Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUe). Gedreven vanuit haar persoonlijke ervaring – Van Bergeijk kreeg al op jonge leeftijd te maken met jeugdreuma- kijkt ze met een menselijke blik naar het gezondheidssysteem. In haar werk brengt ze maatschappelijke verschuivingen en technologie samen en onderzoekt ze hoe zij zich laten vertalen in verbindende sociale interactie.

Sinds 2020 is ze onderdeel van het collectief Kade Clubhuis, een Eindhovense werkplaats vol maatschappelijke makers. Marleen is een verbinder in het creatieve veld. Zo maakt ze sinds 2018 deel uit van het programma team van Dutch Design Week en is ze één van de initiatiefnemers van The Social Design Lobby, waar ze zich sterk maakt voor de positionering van het (social) designveld binnen maatschappelijke vraagstukken.

Luister Van het podcastje naar de muur

Onlangs lanceerde Van Bergeijk de podcastserie Van het podcastje naar de muur. In deze serie verkent ze de ruimte voor ontwerp binnen het complexe maatschappelijke thema ‘gezondheid’. Ze gaat op de koffie bij makers, bedrijven en organisaties en bespreekt hoe het gezondsheidsdomein, dat wordt geregeerd door strikte protocollen en efficiëntiedrang, baat kan hebben bij een samenwerking met creatieven die vrijheid en onzekerheid omarmen als onderdeel van hun werkwijze. Beluister de podcast hier!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube