Wat doet een sociaal ontwerper in een verpleeghuis?

Tijdens Dutch Design Week toonde de Embassy of Health hoe mensen uit de zorg samenwerken met ontwerpers aan innovatieve projecten. In de talk Chronisch Gezond ging het bijvoorbeeld over nieuwe vormen van verbinding tussen mensen met én zonder een chronische aandoening.

Type Actueel
Gepubliceerd op 20 november 2020
Onderdeel van Embassy of Health
Actueel
Wat doet een sociaal ontwerper in een verpleeghuis?
Onderdeel van Embassy of Health

Een fysieke bijeenkomst zat er vanwege de coronamaatregelen niet in, maar toch lukte het om via Zoom een intiem en zinvol gesprek te voeren over wat het oplevert om met een ontwerpblik te kijken naar projecten in de zorg.

Chronisch Gezond is een traject dat vorig jaar is gestart door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Agis Innovatiefonds, legt Annemarie Kuiper, directeur van de tweede organisatie, uit. “We hebben een open oproep gedaan om partijen vanuit ontwerp, zorg en welzijn samen te laten werken aan nieuwe producten of ruimtelijke interventies voor mensen met een chronische aandoening. Inmiddels zijn er zes projecten geselecteerd die vanaf april zijn gestart.”

De coronacrisis heeft natuurlijk ook de inhoud en uitvoering van deze projecten flink geraakt. Jetske van Oosten van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, die de talk leidde: “De situatie van de afgelopen maanden heeft ons geconfronteerd met de kwetsbaarheid van ons lichaam en de kwetsbaarheid van ons zorgstelsel als geheel. Het heeft ook geleid tot reflectie als het gaat om onze gezondheid. De afstand die we steeds moeten bewaren, laat ons juist voelen hoe belangrijk nabijheid en intimiteit zijn.”

Image by morgenmakers
Image by morgenmakers

Een voorbeeld uit het traject Chronisch Gezond is Kamer 9. Het is een project van de sociaal ontwerpers van morgenmakers over je thuisvoelen in een verpleeghuis. In de eerste weken nadat iemand verhuisd is, past de bewoner zich snel aan aan de rest van het tehuis. Daarmee verliest hij of zij eigenheid en zelfregie. In Kamer 9 is onderzocht hoe je dit kunt beperken bij mensen met dementie. En hoe zorgtechnologie hiervoor ingezet kan worden.

Het doel van de talk was om een inkijkje te krijgen in de projecten die lopen. Ook als je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Wat doen ontwerpers nou precies? Waar wordt ontwerpkracht voor ingezet? Maar ook om reflecties te horen op de samenwerking van beide kanten en misschien anderen in de zorg te inspireren om ook eens op deze manier te werken.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube