Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Safety

Preventie van ondermijning op wijkniveau

Type Actueel
Gepubliceerd op 8 december 2020
Onderdeel van Embassy of Safety
Actueel
Terugkijken: WDE Talks @ Pakhuis de Zwijger: Safety
Onderdeel van Embassy of Safety

Veiligheid is vaak een knelpunt binnen complexe sociale vraagstukken. De antwoorden komen meestal vanuit bestaande structuren en protocollen, terwijl sommige situaties om een alternatieve benadering vragen. Ontwerpers kunnen met nieuwe concepten en prototypes ruimte creëren voor een andere aanpak binnen het bestaande, statische systeem. Daarbij is kennis en draagvlak nodig van beleidsmakers en experts, die we vinden bij de partners van de Embassy.

Het najaar van 2020 is het startpunt van een langlopende samenwerking met ontwerpstudio’s, die zich richt op preventie van ondermijning op wijkniveau. Hoe kunnen we de weerbaarheid van bewoners in kwetsbare wijken vergroten? Speciale aandacht wordt besteed aan jongeren die dreigen verleid te worden door het snelle geld in de criminaliteit. Het eerste kleine drugstransport is zo gebeurd, maar op lange termijn kan deze keuze grote consequenties hebben. Hoe kunnen we deze jongeren het inzicht en de handvatten bieden om een ander pad te kiezen?

We zitten aan tafel met Dries van Wagenberg (curator Embassy of Safety), onderzoeker Albert Kingma van TU Delft, Irene Droogleever Fortuyn (Ketter&Co) die met Collectie Veenhuizen allerlei ontwerpen en diensten realiseert voor Penitentiaire Inrichting Veenhuizen en Malique Mohamud; vernieuwer in de Rotterdamse cultuursector, maar ook schrijver, programmamaker, presentator, hiphopdocent en artistiek leider van het platform Concrete Blossom.

Benieuwd naar meer? Bekijk de volledige reeks hier terug!

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube