Biobasecamp: het beton van de toekomst

Biobasecamp is een paviljoen dat architectonische uitdrukking geeft aan de bijdrage die ‘bouwen met bomen’ kan leveren aan de reductie van CO2 én de reductie van stikstof, door conventionele bouwmaterialen zoals beton te vervangen door biobased materialen. Het dek is opgebouwd uit grote modulaire vloerdelen van kruislaaghout. Deze kunnen na Dutch Design Week worden hergebruikt als vloerelementen in bijvoorbeeld nieuwe woningen.

Type Topic
Datum 14 oktober 2019
Topic
Biobasecamp: het beton van de toekomst

Het gebruikte kruislaaghout is in een Duitse fabriek gemaakt van Duits naaldhout. Maar waarom bestaat er nog geen Nederlands kruislaaghout? Door meer economische waarde te creëren voor hout, kunnen er ook namelijk ook meer bossen worden aangeplant. De bouwopgave kan op die manier bijdragen aan bestrijding van klimaatverandering én aan de kwaliteit van het Nederlandse landschap. Dat geldt mogelijk ook voor het Brabantse populierenlandschap dat ontstaan is ten behoeve van de productie van klompen en lucifers. Daarom laten we het dek ondersteunen door stammen van populieren die recent nog aan de A2 bij Boxtel stonden, maar vanwege hun leeftijd en het bijbehorend risico tot omwaaien, moesten worden gerooid.

Biobasecamp by Studio Marco Vermeulen

Met het paviljoen op Dutch Design Week willen we bezoekers kennis laten maken met biobased bouwen en in het bijzonder de toepassing van kruislaaghout. Het vormt een vertrekpunt voor expedities van ontwerpers en opdrachtgevers naar de mogelijkheden die dit ‘beton van de toekomst’ biedt.

De vergelijking met het Crystal Palace dat in Hyde Park (Londen) voor de wereldtentoonstelling van 1851 werd gebouwd, en symbool stond voor de industriële revolutie, is natuurlijk veel te pretentieus. Maar laat het Biobasecamp op zijn minst dit mogelijke omslagmoment markeren en een van de kiemplaatsen zijn voor een nieuw tijdperk!

Lees hier meer


Opdrachtgever en projectmanagement: Dutch Design Foundation, Eindhoven
Martijn Paulen, Edwin Schenk, Elise de Lange, Suna Karaca, Mine Stigter, Luc Hegeman, Marcel Schneidenberg 

Architect paviljoen, missie en tentoonstellingsontwerp: Studio Marco Vermeulen, Rotterdam
Marco Vermeulen, Bertus van Woerden, Joyce Langezaal, Joost van der Waal, Bram Willemse, Jasper Veldhuis, Joshua Ho, Francisco Monsalve

Constructeurs: Arup, Amsterdam en Lüning, Arnhem
Joost Lauppe, Roel Schierbeek, Jan-Pieter Kansen, Jos Wolters 

Producent kruislaaghout (X-LAM) en montage: Derix, Niederkrüchten (D)
Johan Paul Borreman, Markus Derix, Sandra Huisman

Producent staal: BLC de Kruijff, Rotterdam
Mark Ruiter en collega’s

Leverancier populieren: Brabantse Populieren Vereniging
René Westerlaken, Frans van Boeckel, Jan-Frans van Boeckel 

Houtbewerker: Richard Wigink, Holten

Breeuwer: Pieter Blok, Blok Timmeratelier

Tentoonstellingsbouw: Bart Cuppens, Rotterdam
Bart Cuppens, Jasper Droogers, Peter Krins, Henri Lammers, Gido Cuppens, Henk Gravendeel 

Founding partners: Studio Marco Vermeulen, Derix, Provincie Noord-Brabant, Floriade, Arup, Dutch Design Foundation

icon-arrow-thin icon-close-super-thin