6 x Technologie voor een betere wereld

We staan voor wereldwijde uitdagingen als het gaat om duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. Design speelt een belangrijke rol om tot passende oplossingen te komen. Dat zie je ook terug in de exposities van de World Design Embassies op Dutch Design Week 2022. Hier lees je de zes must-sees:

Type Actueel
Gepubliceerd op 4 Oktober 2022
Actueel
6 x Technologie voor een betere wereld
Onderdeel van

1. Een zenuwslopende VR-beleving

Mes Less is een bijzondere virtual reality (VR) installatie die je meeneemt in de wereld van jongeren in Amsterdam Zuidoost. Als bezoeker kom je via VR terecht in een confrontatie waarin de verleiding aanwezig is om naar wapens te grijpen. Zo ervaar je welke keuzes en handelingsperspectieven jongeren in zo’n situatie hebben.

Benieuwd wat jij zou doen als je in een split second moet beslissen? Ervaar het in de expositie van de Embassy of Safety in het Klokgebouw op Strijp-S.

Philips Experience Design

2. Zwangerschapszorg voor álle moeders

Een groot deel van de sterfgevallen onder kindjes in de buik of tijdens de bevalling kan voorkomen worden door hoogwaardige gezondheidszorg tijdens de zwangerschap. Philips zet zich in voor goede zorg voor moeders over de hele wereld. Dat doet de multinational door middel van verschillende projecten. 

In Nederland werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan een app voor het melden van zwangerschapssymptomen. Deze is gekoppeld aan een algoritme en een dashboard. Zo kunnen zorgverleners risico’s vroeg detecteren en op tijd ingrijpen. In de Sub-Sahara regio werkt Philips aan een High Risk Pregnancy Toolkit met onder andere informatieve zwangerschapskaarten een tweekoppige fetoscoop. 

In de expositie van de Embassy of Health in het Klokgebouw op Strijp-S vind je meer informatie over de projecten.

3. Deeply personal vending machine

Wat als een snoepautomaat niet alleen voor ongezonde snacks kan zorgen, maar ook voor uitgebalanceerde producten? Ontwerpers Tom Schouw en Sjoerd Legué hebben een automaat ontwikkeld die op basis van data een gepersonaliseerd voedingsadvies geeft. Je gaat voor de camera staan, het apparaat doet een aantal metingen en dan ontvang je een product dat goed aansluit bij jouw fysieke en mentale behoeften op dat moment. 

Benieuwd wat het apparaat jou voorschotelt? Neem een kijkje in de expositie van de Embassy of Food in het Klokgebouw op Strijp-S.

4. Verrassende gesprekspartners

Hoe vaak ga jij een gesprek aan met mensen die een andere mening hebben dan jijzelf? In het project CIVINC ontwikkelen ontwerpers Ruben Treurniet en Leon Horbach een online tool om mensen met een tegengestelde mening met elkaar in contact te brengen. Het laat zien dat wederzijds begrip en vertrouwen kan groeien als je met elkaar van gedachten wisselt.

Tijdens de conferentie van de Embassy of Safety op 26 oktober kun je als bezoeker anoniem je mening geven over veiligheidsdilemma’s. Meedoen? Houd de site van de Embassy of Safety in de gaten.

5. Your o(w)n demand t-shirt

Een extra must-see, los van de exposities van World Design Embassies, is Atalyé. De ontwerpers van Atalyé maken kleding die echt past. Hoe? Door het combineren van ambacht en technologie. De ontwerpers creëren op maat gemaakte kleding door middel van 3D body scanning, automatische patroontekensoftware en een automatische snijmachine. Zo wil Atalyé laten zien dat on-demand kledingproductie mogelijk, schaalbaar én betaalbaar is. 

Wil je hier meer over weten? Elke dag tussen 13.00 en 15.00 uur is er een live demonstratie in Hal 4 van het Klokgebouw.

6. Een nieuwe visie op gezondheidsdata

In de verschuiving naar meer preventieve zorg spelen gezondheidsdata een hele belangrijke rol. Daarom stelt AMS-IX (de Amsterdam Internet Exchange) een nieuwe, open, transparante en privacy-vriendelijke manier van gegevensuitwisseling voor. De Reuringsdienst heeft een interactieve installatie ontworpen, de Data Donor Club, waarin je dit kunt ervaren. Welke keuzes maak jij over je data? 

Dit project kun je beleven in de expositie van de Embassy of Health in het Klokgebouw op Strijp-S.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube